Sigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraAlzheimer hastalığı durdurulabilir mi? Yepyeni bir çalışmaya ve bu çalışmaya katılan iki Alzheimer hastasına göre cevap “evet”. Cici Zerbe ve Simon Nicholls adlı iki hasta, katı ama basit yaşam tarzı değişiklikleri yaparak öldürücü hastalığı önlediklerini ve hatta tersine çevirdiklerini iddia ediyor.
#AlzheimerABD'de yaşayan Christina Phillips 22 yaşında katıldığı 'ağır yaşamlar' programı ile tanındı. O sıralar 317 kilo olan kadın geçirdiği ameliyat ve azmi sayesinde bambaşka birine dönüştü. İşte Christina'nın ilham veren öyküsü...
#Abdİstanbul’da bir alışveriş merkezinde sergilenen Togg’un SUV modeli, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Aracı yakından inceleyenler hayranlıklarını dile getirirken, bazı vatandaşlar cep telefonlarıyla görüntülü görüşme yaparak Togg’u görmenin heyecanını yakınlarıyla da paylaştı. Geçen yıl bypass ameliyatına girdiğini söyleyen bir vatandaş ise, “İnsan ameliyata girerken eşini düşünür, yaşamayı düşünür, çocuklarını düşünür ama ben ilk önce Togg’u düşündüm” dedi.
#TOGGİstanbul’da bir alışveriş merkezinde sergilenen TOGG’un SUV modeli, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Aracı yakından inceleyenler hayranlıklarını dile getirirken, bazı vatandaşlar cep telefonlarıyla görüntülü görüşme yaparak TOGG’u görmenin heyecanını yakınlarıyla da paylaştı.
#TOGGSağlıksız beslenme, hareketsizlik, yoğun stres içeren yaşam tarzı, sigara, alkol, aşırı tuz tüketimi ve kalitesiz uyku gibi alışkanlıklar nedeniyle kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığı son yıllarda hızla artıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil, kalp damarlarında tıkanıklık ve koroner bypass ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Koroner Bypassİstanbul'da Sancaktepe İlhan Varank Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Dahiliye Uzmanı olarak çalışan Dr. Güngör Sitar (41), mesaisine giderken kalp krizi geçirdiğini anlayıp aracını acil servise sürdü. Sitar, acil servisin girişinde yere yığıldı. Sitar, hastanedeki ekip arkadaşları tarafından nefes nefese bir mücadeleyle hayata döndürüldü. Şiddetli kanamaya rağmen hayata tutunan Sitar, "Ekip arkadaşlarımın müthiş çabaları sayesinde mucizevi bir şekilde hayatta kaldım. Ben de hekimim, gördüğüm en ağır kalp krizi vakasıyım" dedi.
#İstanbulİstanbul'da Sancaktepe İlhan Varank Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Dahiliye Uzmanı olarak çalışan Dr. Güngör Sitar (41), mesaisine giderken kalp krizi geçirdiğini anlayıp aracını acil servise sürdü. Sitar, acil servisin girişinde yere yığıldı. Sitar, hastanedeki ekip arkadaşları tarafından nefes nefese bir mücadeleyle hayata döndürüldü. Şiddetli kanamaya rağmen hayata tutunan Sitar, "Ekip arkadaşlarımın müthiş çabaları sayesinde mucizevi bir şekilde hayatta kaldım. Ben de hekimim, gördüğüm en ağır kalp krizi vakasıyım" dedi.
#İstanbulZonguldak'ta by-pass ameliyatı olan Döndü Kıral (61) hastanede hayatını kaybederken, kayınvalidesi Aysel Kıral (85) gelinine üzülüp kalp krizi geçirerek aynı gün hayatını kaybetti. Eşi ve annesini aynı gün kaybeden Günal Kıral, "Bugün eşimi yarın da annemi defnedeceğim. İki acıyı birden yaşadım" dedi.
#ZonguldakZonguldak'ta by-pass ameliyatı olan Döndü Kıral (61) hastanede hayatını kaybederken, kayınvalidesi Aysel Kıral (85) gelinine üzülüp kalp krizi geçirerek aynı gün hayatını kaybetti. Eşi ve annesini aynı gün kaybeden Günal Kıral, "Bugün eşimi yarın da annemi defnedeceğim. İki acıyı birden yaşadım" dedi.
#ZonguldakKALP atardamarındaki tıkanıklık nedeniyle Özel Egepol Hastanesi’ne başvuran 64 yaşındaki İmam Duman, kalp ve damar cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Veysel Şahin tarafından gerçekleştirilen meme altı kesisiyle bypass operasyonunun ardından hızla eski sağlığına kavuştu. Doç Dr. Veysel Şahin, küçük kesiyle yapılan kalp bypass operasyonuyla hastalara birçok avantaj sağladıklarını söyledi. Meme altı baypas operasyonunun, vücutta daha az travmaya yol açtığı için daha çabuk iyileşme konusunda hem hastalara hem de hasta yakınlarına önemli bir kazanım sağladığına dikkat çeken Doç. Dr. Şahin, hastaların 3-4 gün içinde taburcu olabildiğini 2 hafta sonrasında da işbaşı yapabildiklerini dile getirdi.
#1Koroner bypass ameliyatlarının hastalara yaşamsal fayda sağladığını belirten Opr. Dr. Alkan Arpaçay, kişinin ameliyat sonrası verilen ikinci şansı çok iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Zamanında ve iyi planlanmış bir operasyondan sonra hastaların kalp krizi ve ölüm riskinden uzaklaşarak uzun yıllar rahat bir şekilde yaşantılarını sürdürebildiğini kaydeden Arpaçay, öncesi ve sonrasıyla bypass ameliyatlarını anlattı.
#İzmirİstanbul’da yaşayan 73 yaşındaki Sefer Altan, nefes darlığı ve uykusuzluk sorunları yaşamaya başladı. Daha öncesinde bypass olan ve kalbine pil takılan yaşlı adamın rutin muayenesinde karın içinde 9.5 santimetrelik bir aort anevrizması tespit edildi. Doktorlar yaşlı adama, “Karnında adeta bir bomba taşıyorsun” dedi. Altan’ın operasyonunu gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Bilgi Erdoğan, “9.5 santimetrelik oldukça büyük bir anevrizma ile karşılaştık. Özellikle 5.5 santimde yırtılma riski artar, bu çok nadir rastladığımız bir durumdu” diye konuştu.
#Karın