Muğla'da yaşayan ve 10 aylıkken karaciğer yetmezliği tanısı konulan Çağatay bebek, İzmir'de özel bir hastanede halasından yapılan nakille sağlığına kavuştu. Hala Yasemin Topçu, yeğeninin rahatsızlığını öğrendiğinde çok üzüldüğünü ifade ederek, "Nakil için yengem ve ağabeyimin verici olamayacaklarını öğrendiğimiz gün ikisinin de yüz ifadesini ömür boyu unutmayacağım. O an hiç düşünmeden 'Ben veririm' dedim. İyi ki de vermişim. Şimdi Çağatay'ı gördükçe dünyalar benim oluyor. Onu çok seviyorum." dedi.
#MuğlaEskişehir'de yemek borusundaki darlık (Akalazya) nedeniyle yediklerini yutmakta zorlanan Hüseyin Oran (16), Şehir Hastanesi'ndeki 45 dakikalık endoskopik balon dilatasyonu yöntemiyle sağlığına kavuştu. 10 yıldır ilk kez rahatlıkla yemek yediğini anlatan Orhan, "Hiç yutamıyordum. Şu anda daha rahat yemek yiyebiliyorum ama eskiden hiç yutamıyordum. Su ile yesem bile yutamıyordum. Şu anda en çok yemek istediğim şey, dürüm" dedi.
#AkalazyaPersentil, bebeğinizin büyümesinin kendi yaşıtlarına göre nasıl ilerlediğini görmenizi sağlayan bir çeşit araçtır. Bebeğinizin aylık kontrollerine gittiğiniz zaman doktorunuzun onun kilosunu, boyunu ve baş çevresini ölçtüğünü, bu bebek gelişimi verilerini sağlık karnesinde yer alan tablolara ve bilgisayara noktalar koyarak işaretlediğini de görebilirsiniz. Bebeklerde ideal boy kilo endeksi kaç olmalıdır ve nasıl hesaplanır sizler için derledik.
#Bebekİnek sütü alerjisi, inek sütünün içerisinde bulunan protein yapısının immünolojik mekanizma ile meydana gelen reaksiyonlara verilen addır. İnek sütünün içerisinde insanların antikor üretmesine sebep olan 20 tane protein çeşidi yer alır.
#İnek Sütü AlerjisiFolik asit, insan vücudu için gerekli olan asitlerden biridir ve B9 vitamini olarak adlandırılır. Her yaştan insan için gerekli olan vitaminlerin başında gelir. Folat ve folik asit, B9 vitamininin iki farklı türüdür. Folat, besinlerde B9 vitamininin doğal olarak bulanan şeklidir. Folik asit de sentetik olarak üretilen folat türevidir. Peki folik asit ne işe yarar, hangi besinlerde var? Folik asit eksikliği nelerdir? İşte tüm merak edilenler...
#Folik AsitFolik asit, B9 vitamini olarak adlandırılır. Her ne kadar birbirinin yerine kullanılan ifadeler olsa da folat ve folik asitin, B9 vitamininin farklı iki türü olduğu unutulmamalıdır. Folat, latince “folium” kelimesinden köken almış olup yeşil yaprak anlamına gelir. Folat, besinlerde B9 vitaminin doğal olarak bulunan şeklidir. Folik asit ise sentetik olarak üretilen folat türevidir. Gıdalarla vücuda alınan folat, kan dolaşımına geçmeden önce aktif formu olan 5-MTHF‘ye dönüştürülür. Folik asitin aktifleştirilmesinde ise sindirim sistemi dışında karaciğer ve diğer dokular da görev alır.
#Folik AsitÇocukların ağzı açık uyuması, horlaması ya da sıkça karşılaşılan burun tıkanıklığı geniz eti büyümesinin belirtilerinden olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzm. Dr. Mustafa Konaklıoğlu; geniz eti büyümesi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#ÇocukÇocukluk dönemindeki kalp hastalıkları yetişkinlerdeki kadar sık olmasa da hasta çocukların büyük bir bölümünde, eğer erken teşhis konmazsa, geri dönüşü olmayan ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğini belirten Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oran, çocuklardaki kalp hastalıkları doğuştan olabileceği gibi, sonradan da ortaya çıkmış olabileceğini söyledi.
#ÇOCUKBağışıklık fonksiyonu üzerinde rol oynayan A vitamininin fazlasının yarardan çok zarara neden olabileceğini belirten Organ Nakli Bölümü'nden Prof. Dr. Onur Yaprak “Çok fazla A vitamini alımı yorgunluk, kemik erimesi, kas ve eklem ağrıları ile karaciğer hasarına yol açabilir. A vitaminin karaciğerde fazlaca depolanması karaciğerde yağlanma ve sertleşme ile karakterize bir hasara yol açar. Bu hasar devam ederse karaciğerde siroz gelişir” dedi.
#A VitaminiHavaların soğuması ve okulların açılması ile birlikte enfeksiyon hastalıklarında da artış görülmeye başlandı. Peki hastalıkların arttığı, bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gereken bu dönemde çocukları enfeksiyon hastalıklarından nasıl koruyabiliriz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, sık sık hastalanan ve enfeksiyon geçiren çocuklar ile ilgili ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
#ÇOCUKYeni doğum yapan birçok anne, sütünün yeterliliği konusunda kaygıya kapılarak sütünün bebeğine yeterli gelmediğini ve onu yeterince besleyemediğini düşünür. “Eğer bebeğiniz sağlıklıysa, yeterli kilo kazanımı varsa sütünüz bebeğiniz için yeterlidir” diyen Op. Dr. Ömer Dai, Emzirme Haftası vesilesiyle yeni annelere emzirmeye dair önemli ipuçları veriyor.
#Emzirmeİngiltere'de 17 yaşındaki bir genç, yaklaşık son 10 yıldır 'abur cubur yemekten' kör ve sağır oldu. Gencin patates cipsi, patates kızartması, beyaz ekmek ve işlenmiş et ağırlıklı beslenmesi sonucu, 14 yaşında yorgunluk şikayetiyle doktora gittiğini, 15 yaşından itibaren görme ve işitme kaybı yaşamaya başladığı kaydedildi. Peki sürekli abur cubur tüketmek ve sağlıksız beslenmek vücutta nasıl bir etki yaratıyor? Çocuklarımıza sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda neler yapabiliriz? Bakın Uzman Diyetisyen M. Turgay Köse bu konuda aileleri nasıl uyarıyor.
#Sağlıksız BeslenmeÇocukluk çağının en sık görülen sorunların biri olan geniz eti problemleri özellikle kış aylarında, üst solunum yolu enfeksiyonlarına paralel olarak artış gösteriyor. Uzmanlar uyku bozukluklarından diş çürüklerine kadar birçok sorunun da ortaya çıkmasına neden olan bu durumun tedavi edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
#ÇocukÇocukların ağzı açık uyuması, horlaması ya da sıkça karşılaşılan burun tıkanıklığı geniz eti büyümesinin belirtilerinden olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümü’nden Uzm. Dr. Mustafa Konaklıoğlu; geniz eti büyümesi ile ilgili şu bilgileri verdi...
#Geniz Eti TedavisiHorlama denilince hemen hepimizin aklına yetişkinler, özellikle de erkekler geliyor. Ancak sanılanın aksine horlama, hatta ''uyku apnesi'' denilen daha ileri boyuttaki tablo çocuklarda da yaygın olarak görülüyor. Özellikle de 2-10 yaş arasındaki çocuklarda ortaya çıkıyor. Bunun nedeni ise horlamaya yol açan etkenlerden olan geniz eti ve bademcik hastalıklarının bu yaş grubunda yaygın olarak görülmesi.
#UykuToplumda “böbrek genişlemesi” olarak adlandırılan, tıbbi adıyla hidronefroz hastalığı genellikle bebek henüz anne karnındayken saptanıyor. Böbrek genişlemesi sorunu çoğunlukla ilerlemez veya kendiliğinden kaybolurken, bir kısmı ise ilerleyerek ciddi tablolara neden olabiliyor. Yüreklere su serpen bilgi ise günümüzde hamilelik sırasında yapılan ultrason muayenesi sayesinde bebeklerdeki böbrek genişlemelerinin büyük çoğunluğunun doğum öncesinde tespit edilebilmesi.
#Böbrek YetmezliğiAkdeniz ülkelerindeki insanlarda görülen, doğacak çocuğa anne ve babasından 'Beta Talasemi' geninden kalıtımsal olarak geçen bir tür 'kansızlık' hastalığı olan talaseminin ne olduğu, vatandaşlar tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Vatandaşlar özellikle talaseminin belirtilerini sorguluyor. Peki, talasemi nedir? Talasemi belirtileri neler?
#Talasemi