Antik Mısır medeniyeti binlerce yıldır insanlığın merakını cezbediyor. Özellikle bundan 4.500 yıl önce inşa edilmiş olan piramitlerin ihtişamı akıllara durgunluk verici. O kadar ki bugünün bilim insanları ve mühendisleri bile piramitlerin nasıl inşa edildiğini tam anlamıyla açıklayabilmiş değil. Ancak 2013 yılında yapılan kazılarda keşfedilen bir günlük, bu sorunun yanıtına dair çok ilginç detaylar içeriyor.
#MısırAntik Mısır dönemine ait Giza Piramitleri, yaklaşık 4.500 yıldır insanlığı büyülüyor. Her biri binlerce kilo ağırlığındaki milyonlarca taş blokla inşa edilmiş olan bu dev yapıların gizemleri bugün bile tam olarak aydınlatılabilmiş değil. Dahası bilim insanlarının her keşfi yeni soruları beraberinde getiriyor. İşte ayrıntılar...
#Mısır PiramitleriAntik Mısır denince ilk akla gelen anıtlardan biri Büyük Sfenks... Giza'da piramitlerin yanı başında binlerce yıldır yatmakta olan insan kafalı, aslan gövdeli bu heykelin popülerliği dönem dönem değişse de büyüleyiciliği hiç eksilmedi. Üstelik aradan geçen bunca zamana rağmen Sfenks hakkındaki bildiklerimizin önemli bir kısmı hâlâ bilim insanlarının teorilerinden ibaret. İşte ayrıntılar...
#MısırDünyanın en büyük sanat müzesi olan Louvre Müzesi, 73 bin metrekarelik bir alana sahiptir. Her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen müze, toplam 7 bölümden oluşur. Louvre Müzesi nerede? Giriş ücreti ve saatleri nelerdir? Sizin için derledik.
#Louvre MüzesiEski Mısırlılar günümüzde bilinen pek çok keşfin sahibidir. Büyük Sfenks ve piramitlerin tanınan kurucusu olan Mısırlılar, tarihte oldukça önemli bir yere sahiptir. O dönemde yaptıkları keşif ve buluşlar halen günümüzde merak konusu olmaya devam etmektedir. Peki, Mısırlılar neyi buldu ya da icat etti? Mısırlıların buluşları ve bilime katkıları nelerdir sizin için derledik.
#SözlükÇok az kültür geride Eski Mısır kadar büyüleyici hazine ve anıtlar bırakmıştır. Büyük Piramit Sfenks, Krallar Vadisi, Tutankhamun’un altın maskesi ve Rosetta Taşı, her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlıyor. Şimdi dünyaca ünlü yazar Nigel Fletcher-Jones'un ‘Treasures of Ancient Egypt’ adlı kitabını yakın mercek altına alıyor ve Eski Mısır’ın gizemine ışık tutuyoruz…
#Eski MısırAnadolu medeniyetlerinin tarihine ışık tutan Çorum’daki Alacahöyük, 4 farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, Hititler döneminin önemli bir kültür ve sanat merkezi olarak biliniyor. Geçmişi MÖ 5 binli yıllara giden yani kalkolitik çağa ulaşan Alacahöyük, ilk defa W.C.Hamilton tarafından bin 835 yılında bilim dünyasına tanıtılmıştı.
#SeyahatMÖ 4000'li yıllarda yerleşim kurularak bir uygarlığa dönüşen Mısır'ın hikayesi, gizemini koruyor. Kendilerini tanrının oğlu olarak kabul eden firavunlar, mumyalar, lahit mezarları, kendine özgü yapıları ve kültürü ile hala büyük bir sırra sahip. Mısır'a gittiğinizde bu medeniyetin geçmiş dönemlerde bir başka medeniyetlerin etkisi altında kalmadığını kendi gözleriniz ile tanıklık edebilirsiniz. İşte size gizemli Mısır Uygarlığı...
#MısırKütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında 2 bin yıl önceye ait erkek başı heykel ile mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykeline ait parça gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, kazılarda mitolojik tanrı ve tanrıçalara ait 70 heykel parçasına rastlandığını söyledi.
#KütahyaKütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında 2 bin yıl önceye ait erkek başı heykel ile mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykeline ait parça gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, kazılarda mitolojik tanrı ve tanrıçalara ait 70 heykel parçasına rastlandığını söyledi.
#KütahyaO kadar eski, o kadar sırlarla dolu ki Mısır’ın tarihi... Nerede başladığı bile kesin değil; kimileri 7 bin yıl öncesine dayandırıyor. Mumyaları, piramitleri, hiyeroglifleri, firavunları, Kleopatra’sıyla yüzlerce filme ve kitaba konu olan gizemlere bir göz atalım.
#GeziMısır binlerce yıllık görkemli tarihi, masalsı çölleri ve mercanlarla kaplı güzel deniziyle bir cazibe merkezi. Ülkeye Antik Mısır tarihini çok seven kızımla gittik. 4 günlük kısa Hurgada-Luksor-Krallar Vadisi gezisinden sonra duyduğum “Belgesellerde gördüğümden çok daha etkileyiciydi anne” cümlesi en büyük ödülüm oldu.
#HürriyetX kromozomunun yokluğu ya da yapısal bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan genetik bir hastalık olan Turner sendromun en sık rastlanan belirtileri kısa boy, ergenlik gecikmesi, kemik erimesi, gebe kalamama olarak gösteriliyor. İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bilgilere göre, 'Turner Sendromu' bellirtileri, tedavisi ve merak edilenler...
#Turner SendromuBaşına gelmeyen kalmamış; 1667’de büyük bir deprem, 1990’ların başında savaş atlatmış bir ülke Hırvatistan. Ama zor olanı seçerek tarihini korumayı, kendini yenilemeyi ve turizmin merkezi olmayı başarmış. Pandemi koşullarında kısıtlı da olsa turizmi hareketlenen 4.5 milyon nüfuslu Hırvatistan, doğal ve tarihi güzellikleriyle konuklarını mutlu ediyor.
#SplitMısır gezisini taçlandırmanın yolu kesinlikle Nil nehri gemi turundan geçiyor. Nil nehri gezisi esnasında, nehrin her iki yakası boyunca uzanan inanılmaz güzellikteki tarihi ve ilgi çekici doğal güzelliklere hayran kalacaksınız... Nehrin her iki yanı da gezi boyunca palmiye ağaçları, sebze ve muz bahçeleri, değişik türde yemyeşil ağaçlarla kaplı. Yeşilliğin bittiği yerlerde de kum tepeleri ve çöl yükseliyor… Yeşilliğin bitip çöle karıştığı yerlerde ortaya çıkan ışık yansımaları özellikle bir tapınağın üzerine düştüğünde insana nefes kesici güzellikte manzaralar sunuyor...
#MısırHayvanların her biri ayrı ayrı isme sahiptir. Bu isimleri hayvan türlerine göre alırlar. Türlerinden de kendi içlerinde cinslere ayrılırlar. Evci hayvanlara tıpkı insanlar gibi özel isimler verilse de genel olarak cins ve tür isimleri ile adlandırılırlar. Kediler hem sokak hem de evcil olan hayvanlardır. Kediler hakkında en çok merak edilen soru ise kaç çeşit ırkı vardır? Cins kedi türleri nelerdir detayları ile derledik.
Hayatımıza girdiğinde 17 yaşındaydı. Kariyerine mankenlikle başladı, sonra Türkiye Güzeli seçildi... Hafızalara ‘Çocuklar Duymasın’ dizisinde canlandırdığı Meltem rolüyle kazındı. Oyuncu Yağmur Atacan’la yaptığı evlilik, aralarındaki yaş farkı yüzünden hep magazin haberlerine konu oldu. Sosyal medyada zaman zaman hedef olmasıyla ilgili de “Umurumda değil” diyor: “Bu içlerindeki mutsuzluğun dışavurumu. Bakıyor fotoğrafa, ‘Gözlerinin yanı kırışmış’ diyor... Kırışsın, ne olur? Sfenks gibi gezmek zorunda mıyız?”
#GazetehaberleriPera Film’in 5Harfliler iş birliğiyle düzenlediği Göz Hizası film programı, pandemi nedeniyle ertelenen gösterimlerine kaldığı yerden devam ediyor. Dünyadaki tüm kadınlara ithafla 7 Mart’ta ilk gösterimi yapılan program, 3-19 Eylül tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz izlenebilir.
#Pera Müzesi