Sıcak yaz mevsiminde burun kanaması sıkça görülen sorunların başında geliyor. Güneşin altında kalmak da riski artırıyor! Bunun nedeni ise sıcak havanın burundaki mukus bariyerini kurutarak kılcal damarlarda zedelenme oluşturması. Ancak burun kanamalarını “Nedeni sıcak havadır” diyerek ihmal etmemek gerekiyor, çünkü altında ciddi bir hastalık da yatabiliyor. Peki, sadece sıcaktan burun kanar mı? İşte, uzmanlardan önemli uyarılar
#Burun KanamasıÇocuklar farklı dönemlerde çeşitli rahatsızlıklar geçirebilirler. Özelliklerde çocuklarda sık sık burun kanamaları meydana gelebilir. Çocuklarda burun kanaması neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda burun kanamasına ne iyi gelir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#ÇocukHamilelik, burun kanaması da dahil olmak üzere ilginç yan etkilerle doludur. Burun kanaması, normalde bir şeylerin ters gittiğine dair bir işaret değildir. Peki, Hamilelikte burun kanaması neden olur ve ne zaman geçer detayları ile derledik.
Yaz aylarında sıcak havanın etkisi, klimaların yoğun kullanımı ile burun kanamaları artıyor, burun kan damarları açısından çok zengin bir yapıya sahiptir. Kuru sıcak hava burun içerisindeki koruyucu tabakanın zayıflamasına neden olarak, kanamaya eğilimi artırıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.
#Yazın Burun KanamasıHer insanın hayatında en az bir kere başına gelen burun kanamaları, küçük bir sorun gibi görünse de bazı durumlarda altında ciddi sebepler yatabilir. Özellikle küçük çocukların dikkatsizlik sonucu sık sık yaşadığı burun kanaması durumunda, nasıl müdahale edilmesi gerektiği vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki, burun kanaması nasıl geçer? Burun kanaması neden olur?
#Burun KanamasıBirçok insanın hayatı boyunca en az bir kez karşılaştığı burun kanamaları bazı durumlarda ciddi sonuçlar doğurabilir. Vatandaşlar ise burun kanamalarının altında yatan sebepleri ve burun kanaması durumda neler yapılması gerektiğini sorguluyor. Peki, burun kanaması neden olur? Burun kanaması nasıl geçer?
#BurunNew York'ta bisikletle yemek dağıtımı yapan bir şirkette çalışan Shemika Rodriguez, sürekli burnunun akmasından dolayı Brooklyn'deki evinin yakınındaki kliniğe gitti. Doktorlar önce alerji, sonra da virüs için ilaç verdiler ama reçete edilen tedaviler işe yaramadı. Üç ay sonra ara ara gelen damlama şeklindeki akıntı, sürekli ve rahatsız edici bir hâl aldı.
#SağlıkShemika Rodriguez, sürekli burnunun bir tarafının akmasından şikayetçiydi. Bu durumdan rahatsız olup hastaneye gitti ancak doktorlar alerjilerden ya da virüsten kaynaklandığını söyleyip ilaç verdiler. Durumunda bir değişiklik olmayınca tekrar doktora ve sonunda gerçek ortaya çıktı. Meğer burnundan gelen sıvı omurilik sıvısıymış ve buna neden olan şey yıllar önce yaşadığı bir olaya dayanıyormuş. Rodriguez, hastalığının teşhis edilene kadar yaşadıklarını Washington Post’a anlattı.
#SağlıkMadrid’de yaşayan 74 yaşındaki bir adam, bir kene tarafından ısırıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Hastanede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisi konuldu.Peki, ülkemizde durum ne? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz?
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşiİspanya'da, yüzde 40'lara varan ölüm oranına sahip 'Ebola benzeri' virüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne karşı bir aşı bulunmuyor ve maalesef ölümlere neden olabiliyor. Peki ülkemizde son yıllarda KKKA vakalarında artış yaşandı mı? Kene ısırığına bağlı ölümcül göz kanaması nasıl yaşanıyor? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Süda Tekin ve Prof. Dr. İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneEğer siz de yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bu haberi okurken tadınız tuzunuz kaçabilir. Yeni bir çalışma kapsamında 470 bin kişinin verisi incelendi ve yemeğe fazladan tuz eklemenin mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 arttığı ortaya koyuldu. İşte bir sonraki öğününüzde tuzluğa uzanırken bir kez daha düşünmenize neden olacak o araştırmanın detayları...
#Tuz TüketimiHipertansiyon yaygın olarak yüksek ‘tansiyon’ olarak bilinen, çok sayıda insanı etkileyen kardiyovasküler bir durum. Tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü vesilesiyle konuyla ilgili uzmanlara danıştık, öneriler aldık: “Kalp dostu bir diyeti benimseyin, sağlıklı kilonuzu koruyup sigarayı bırakın.”
#SağlıkTürkiye’de yaklaşık 5 milyondan fazla insan nadir görülen bir hastalık ile mücadele ediyor. Nadir hastalıkların bilinen en temel sebeplerinden biri akraba evliliği. Bu nedenle Türkiye, ne yazık ki nadir hastalık cenneti olarak değerlendiriliyor. Nadir hastalığa sahip birinin doğru teşhisi alması ise yaklaşık 7 yıl sürüyor. Her yıl Şubat ayı “Nadir Hastalıklar Farkındalık Ayı” olarak kabul edilirken Şubat ayının son gününde de Nadir Hastalıklar Günü olarak birçok etkinlik düzenleniyor.
#Araştırmacı İlaç Firmaları DerneğiKanama durumlarında, kanın durması için pıhtılaşma sağlayan trombositler vardır. Bu trombositlerin diğer ismi platelettir. PLT değerleri kan testleri yapılarak öğrenilebilir. PLT nedir, PLT trombosit değeri kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenleri ile belirtileri neler sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#PLT NedirBüyük trombosit hücreleriyle ilişkili olan PLCR, referans değerleri aralığında olduğunda, sağlıklı yaşam için çok önemlidir. Değerleri bu nedenle dikkatle takip edilmesi ve uzman kişiler tarafından sürekli tespit edilmesi önemlidir. PLCR nedir, PLCR kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliğini nedenleri ile belirtileri neler? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Plcr NedirSevgili Hürriyet okurları... Bu köşede sizlerle zaman zaman “Serkan Kızılbayır ile Yan Koltuk”, zaman zaman da “Sen Sor Ben Anlatayım” sohbetleriyle buluşuyoruz. Ve her yazımda, kendi alanlarında başarılara imza atmış isimleri ve o isimlerin uzmanlık alanlarından çok faydalı bilgileri siz okurlarımıza aktarmaya gayret ediyorum.
#Acıbadem Ankara Hastanesi İç Hastalıkları UzmanıTuzlu ayran tansiyonu yükseltir mi düşürür mü sorusu, bu tarz bir durumla karşılaşıldığında akla ilk gelen sorulardan olmaktadır. Tansiyonu yükseltmek için tuzlu ayran içilirken, düşürmek için tuzsuz ayran tüketilmelidir. Bununla birlikte yoğurt yemesi de hastanın kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlayabilir. Peki, tansiyonu düşürmek ve yükseltmek için hangi besinler tüketilmelidir? İşte, o detaylar
#Tansiyon Neyle DüşerSistolik kan basıncı, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan sistolik kan basıncı nedir öğrenebilir ve neden yükselip düştüğü hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Sistolik Kan Basıncı nedir? Neden yükselir veya düşer? Normal değerleri kaçtır detaylarıyla derledik.
Aplastik Anemi, sıklıkla araştırılan hastalıklardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem teşkil eden rahatsızlıklar arasındadır. Bu bakımdan Aplastik Anemi nedir öğrenebilir ve tedavi aşamaları hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Aplastik Anemi nedir? Nasıl tedavi edilir? Aplastik anemi belirtileri nelerdir tüm detaylarıyla derledik.
#Aplastik AnemiMyelodisplastik Sendrom (MDS) hastalığı son gğnlerde yeniden gündemde yer alan konulardan biri oldu. MDS'nin birçok farklı türü vardır. Bazı türler yıllarca hafif kalabilir ve diğerleri daha ciddidir. MDS her yaştan insanı etkileyebilir, ancak en yaygın olarak 70 yaşın üzerindeki yetişkinlerde görülür. Peki MDS nedir? İşte MDS hastalığı belirtileri, tedavisi ve merak edlenler...
#MDSSildenafil, etken bir madde olarak kullanılmaktadır. Özellikle cinsel uyarıcı niteliği taşıyan ilaçlarda kullanılan Sildenafil, doğru olmayan kullanımlarda ise öldürücü etkiye sahip olabiliyor. Peki, Sildenafil nedir ve yan etkileri nelerdir? İşte, pek çok vatandaşın ismiyle karşılaşması dolayısıyla merakla araştırdığı Sildenafil hakkında bazı bilgiler
#SildenafilEn tehlikeli kanama çeşitlerinden olan arter kanaması yanı atardamar kanaması, kanı kalpten vücuda taşıyan atardamarlarda meydana gelir. Kanı kalbe geri taşıyan damarlarda venöz kanama olur. Kılcal kanama, atardamarları damarlara bağlayan küçük kan damarları olan kılcal damarlarda gerçekleşir. Peki atardamar kanaması nasıl olur? İşte kanama çeşitleri ve özellikleri...
#Atardamar KanamasıBurun içindeki yaralar mutlaka önemsenmesi gereken ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Burun içinde yaralar enfeksiyona bağlı olarak da gelişebilir. Peki, burun içinde yara neden olur? Burun için yaralarına ne iyi gelir? Burun içi yaralar hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır? İşte burun içi yaraların nedenleri ve tedavi yöntemleri
#Burun İçinde YaraCiltte nokta biçiminde kanamalarla damar dışına kan çıkması anlamına gelen peteşi nedenleri ve belirtileri halk arasında merak edilen cilt hastalıkları arasında yer alıyor. Peki peteşi nedir, neden olur? İşte, peteşi hastalığı belirtileri ve tedavisi.
#PeteşiHamilelikte baş ağrısı sorunu yaşayan anne adayları hamilelikte baş ağrısı neden olur, nasıl geçer, ne iyi gelir merak ediyorlar. Hamileliğin ilk belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, çoğunlukla anne adaylarının gebelikteki ilk üç ayında kendini göstermektedir. Bunun nedeni genellikle vücuttaki ani hormonel değişim ve kan hacmindeki artışlar olabilir ve ani baş ağrılarına yol açar. Sık sık ve dinmeyen baş ağrıları ense ve göz ağrılarına kadar ilerleyebiliyor. Peki, hamilelikte baş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Keriman Oğuz, hamilelikte görülen baş ağrısı ile ilgili anne adaylarına önemli bilgiler verdi.
#Gebe