Bazofil, kandaki beyaz kan hücresi olarak da adlandırılan bir lökosittir. Kan testlerinde düşük veya yüksek bazofil seviyesi görülebilir. Bu durumların nedenleri çok farklı olabilir. Peki BAS nedir? BAS kan değeri ne olmalı? Sizler için detayları derledik.
#BAS NedirHalk arasında öğretmen hastalığı olarak da bilinen farenjit boğazda kaşınmaya ve yutkunma zorluğuna neden olabilir. Günümüzde yaygın olan kronik farenjit bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Bu durumda da akıllara farenjit bulaşıcı mı sorusu geliyor. Peki, farenjit nedir, neden olur? İşte farenjit belirtileri ve tedavisi...
#FarenjitTüm dünyayı etkisi altına koronavirüs salgını ile birlikte aslında hep olan fakat yeni yeni tanıştığımız virüsler gündeme gelmeye başladı. Bu virüslerden bir de parainfluenza virüs ailesine mensup olan ve solunum yollarını hedef alan, koronavirüs gibi bir RNA virüslerden olan Respiratuvar Sinsityal Virüstür (RSV). Köpeklerde ve insanlarda görülebilen parainfluenza nedir, belirtileri nelerdir? İşte parainfluenza ile ilgili detaylı bilgiler…
#ParainfluenzaFarenjit (boğaz iltihabı);burun ve ağız boşluğunun arka duvarında oluşan iltihaplanmadır. Akut ve geçmeyen kronik olmak üzere iki tür farenjit görülür ve ikisi birbirinden farklıdır. Ani gelişen, şiddetli iltihaplanmalar akut farenjittir. Daha hafif seyreden fakat buna karşılık da daha uzun süren farenjit türü ise kronik(müzmin) farenjittir. Akut farenjitin belirtileri sadece boğazla ilgili değildir. Peki Faranjit neden olur? Faranjite ne iyi gelir, nasıl geçer? Evde faranjite iyi gelen bitkisel çözümler...
#FaranjitLateks alerjisi, son yıllarda giderek artan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Hatta günümüzde uluslararası bir sağlık sorunu olarak görülüyor. Lateks alerjisi, direkt yüzey teması ya da solunum yolu ile olabiliyor. Lateks alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Lateks Alerjisiİnsan vücudu bazı şeylere reaksiyon göstererek reaksiyon gösterir. Bu durumlara alerji ismi veriliyor. Her insanın bilmediği bir alerjisi bulunur. Deterjan alerjisi de bu alerjilerden biridir. Deterjan alerjisinin nasıl olduğu ve belirtileri birçok kişinin araştırıp bilgi almak istediği bir konudur. Deterjan alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Deterjan alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında detayları derledik.
#Deterjan AlerjisiBahar alerjisi pek çok kişiyi etkileyen bir rahatsızlık. Bahar mevsiminin gelmesiyle ortaya çıkan bu durum gözlerde kaşıntı, hapşırma, koku ve tat duyularında azalma gibi sonuçlara neden olabilir. Peki bahar alerjisi nedir? Bahar alerjisi belirtileri ve tedavisi
#Bahar AlerjisiBaharın gelmesi ile birlikte ortaya çıkan polenlerin neden olduğu alerjik rinit olarak da bilinen bahar alerjisinin şuan tam zamanı. Mevsim geçişlerinde şikayetlerin artış göstermesinin arkasında polenlerin artmasının yanı sıra, ortamdaki toz parçacıkları, akar böcekleri, küf mantarları ve hayvan türleri vardır. Gözlerde yanma, kaşıntı, kızarıklık ve sulanma gibi yakınmalar ağırlıkta ise alerjik konjuktivit. Burunda akıntı , tıkanma, hapşırık, kaşıntı , yanma gibi yakınmalar ağırlıkta ise alerjik rinit (saman nezlesi). Öksürük, nefes darlığı gibi yakınmalar ağırlıkta ise astım. Ciltte alerjik yakınmalar ağırlıkta ise ürtiker olarak adlandırılır.
#Bahar AlerjisiKuruyemiş alerjisi, en yaygın olan besin alerjisi türlerinden biridir. Belirtileri çok kısa sürelerde ortaya çıkan kuruyemiş alerjilerinin çok ciddi etkileri olabilir. Besin alerjileri neticesinde gerçekleşen alerjik şokların en yaygın sebebi de kuruyemiş alerjileri. Kuruyemişi yemek kuruyemiş alerjisi için tek sebep değil. Çok küçük bir kuruyemiş parçasının solunması bile alerjiye sebep olabilir.
#Kuruyemiş AlerjisiBağışıklık sisteminin zararsız bir maddeye zararlıymış gibi tepki vermesi sonucu oluşan alerjiler, her yaş grubunda görülebiliyor. Çok sayıda alerji türünden biri olan evcil hayvan alerjisi; evcil bir kedi veya köpeğin, kürk, deri veya tükürüğü ile temasta, bağışıklık sisteminin anormal bir tepkisi olarak ortaya çıkıyor. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay evcil hayvan alerjilerinin belirtilerini anlattı ve alerji aşısı hakkında bilgiler verdi.
#AlerjiHavaların soğuması ve okulların açılması ile birlikte enfeksiyon hastalıklarında da artış görülmeye başlandı. Peki hastalıkların arttığı, bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gereken bu dönemde çocukları enfeksiyon hastalıklarından nasıl koruyabiliriz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, sık sık hastalanan ve enfeksiyon geçiren çocuklar ile ilgili ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
#ÇOCUKSonbaharın gelmesi ile birlikte hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde kızarıklık gibi şikayetlere yol açan alerjik rinit (burun iltihabı) yaşam kalitesini önemli oranda düşüren bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ancak alınacak önlemler ve tedavi yöntemleri kişilerin bu süreci konforlu bir şekilde atlatmasına yardımcı oluyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Abdülkadir Göksel, sonbahar alerjileri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
#Alerjik HastalıkBeslenme ve Diyet Uzmanı Nazlı Şişik Yaltırık, besin duyarlılığı için bir takım testler yapıldığını fakat bu testlerin işe yaradığını ispat edecek yeterli bilimsel delil olmadığını söyledi, “Dünyada alerji ve immünoloji ile ilgili önde gelen bilim kuruluşları da yayınladığı kılavuzlarda gıda intoleransının belirlenmesinde bu testleri tavsiye etmiyor” dedi.
#Besin Duyarlılığı Testi NedirBeslenme ve Diyet Uzmanı Nazlı Şişik Yaltırık, besin duyarlılığı için birtakım testler yapıldığını fakat bu testlerin işe yaradığını ispat edecek yeterli bilimsel delil olmadığını söyledi. Yaltırık, “Dünyada alerji ve immünoloji ile ilgili önde gelen bilim kuruluşları da yayınladığı kılavuzlarda gıda intoleransının belirlenmesinde bu testleri tavsiye etmiyor” dedi.
#Besin İntoleransıFaranjit sıklıkla meydana gelen sağlık sorunlarından biridir. Çeşitli nedenlerle meydana gelen faranjit, boğaz kısmında kızarıklık, yutkunmada ağrı acı, sürekli bir öksürük, boğazda tahriş hissiyle kendisini gösterir. Peki, faranjit tam olarak nedir, belirtileri nelerdir?
#FaranjitGrip, bir virüsün neden olduğu ve kolayca yayılan solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanıyor. Semptomlar arasında öksürme, aşırı yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı, ateş, burun akması, ciddi ağrı ve sızılar, hapşırma ve boğaz ağrısı yer alıyor. Epidemiyoloji Uzmanı Dr. Geetika Sood griple ilgili 11 efsaneyi açıkladı.
#GripBağışıklık sistemi yetişkinlere oranla daha hassas olan çocuklar, bir ısınıp bir soğuyan havalarda kış hastalıklarından olumsuz etkileniyor. Bulaşıcılık riski yüksek olan çoğu kış hastalığı, okulda çocuklar arasında hızla yayılıyor ve fiziksel yıpranmanın ötesinde derslerinin de aksamasına yol açıyor.
#ÇocukSinir Gazı, son dönemlerde gündemde yer alan kimyasal maddedir. Öldürücü etkisi nedeniyle savaşlarda kullanıldığı tespit edilen Sinir Gazı, solunumun yanı sıra deriden ve enjeksiyon yoluyla insan vücuduna nüfuz edebilmektedir. Peki, Sinir Gazı nedir ve insan vücuduna ilk etkileri nasıl gözlemlenebilmektedir? İşte, merak edilen kimyasal maddeyle ilgili detaylı bilgiler
#Sinir GazıParlak kırmızı yanaklar hastalığın ilk belirtisidir. Pediatride numaralandırılmış iki hastalıktan biri olan 5. hastalığın etkeni parvovirusb19 ‘dur. 5-15 yaşları arasındaki (okul yaşları) çocuklarda sık daha çok görülürler. Hafif bir virus hastalığıdır. En çok kış ve baharda görülür.
#Beşinci HastalıkOkulların açılması ve değişen mevsimle birlikte çocuk hasta sayısında artış yaşandı. Enfeksiyonların yüzde 80’inin el temasıyla bulaştığını belirten Prof. Dr. Alpay Çakmak, "Çocuklarınızın ellerini yıkayın, okuldan gelir gelmez mutlaka kıyafetlerini değiştirin" dedi.
#HastalıkSarin gazı, öldürücü etkisi ve sağlık üzerinde oynadığı olumsuz rol nedeniyle zehirli ve tehlikeli gazlar arasında yer almaktadır. Ufacık bir damlasının dahi insan vücudunda yaratacağı etkiler, nefes kesilmesi, koma ve hafıza kaybı gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Peki, Sarin gazı nedir? Vücut sisteminde ne gibi bir olumsuz etki yaratır? İşte, Sarin gazı hakkında detaylı bilgiler ve ortaya çıktığı tarih
#Sarin GazıSuriye’nin Türkiye sınırındaki İdlib vilayetinde muhaliflerin denetimindeki Han Şeyhun ilçesi Esad rejimine ait olduğu belirtilen uçakların kimyasal saldırısına hedef oldu. Olayda 11’i çocuk en az 58 kişi hayatını kaybetti. AB, rejimin saldırının başlıca sorumlusu olduğunu belirtirken, BM Güvenlik Konseyi olağanüstü toplanıyor. Şam yönetiminden bir kaynak, sorumlu olmadıklarını savundu. Rusya da o bölgeyi bombalamadıklarını açıkladı.
#Suriye