Son yıllarda hızlı bir büyüme yakalayan ve 50 milyar doları aşan Türkiye franchise pazarında tam anlamıyla yerli yabancı kapışması yaşanıyor. Yerli ve yabancı markaların en sıkı rekabet ettiği alanların başında ise fast-food ve gayrimenkul danışmanlığı geliyor. Yabancılar franchise giriş bedelini dolar olarak, yerliler ise TL olarak talep ediyor.
#Franchise2018 yılında yerli ve yabancı hamburger markaları 250’ye yakın franchise verecek. Bu markalar arasında dünya devleri bulunurken, yerel hamburgerciler de şube sayılarını arttırmanın peşinde. 75 bin TL’den başlayan franchise giriş bedelleri 40 bin dolara kadar çıkıyor. Hamburger markasına yapılan yatırımın geri dönüş süresi ise 16 ay ile 24 ay arasında değişiyor.
#HamburgerHaftayı gastronomi kültürü açısından önemli isimlerle bir araya gelerek dolu dolu geçirdim. Cumartesi günleri Salt Galata’da Neo Lokal’in şefi Maksut Aşkar’ın inisiyatifiyle düzenlenen ‘Yeni Yerel Sohbetler’in 12’ncisinde Mehmet Gürs’le sohbet ettik. Tüm katılımcılarla kültür ve geleneklerimizin günümüz mutfaklarına yansımalarını ve geleceğe nasıl taşınabileceğini tartıştık.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yaptığı dönemden beri enerjisine ve vizyonuna saygı duyduğum, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ile bir araya geldik. Can Ünsal ve İsa Bal’la da meslekleriyle ilgili keyifli bir sohbet yaptık...
#Müge AkgünBarkın Pınar, Özüm Sönmezalp ve Cenk Kazancı, Borusan ve Kosifler’de 30’ar bin TL maaşla çalışıyordu. Kendi işlerini kurmak isteyen üç arkadaş sonunda cesaret edip 8 ay önce iki şirket kurdular ve 20 milyon lira ciroya koşuyorlar.
#Barkın PınarANKARA’da 1995 yılında açtıkları HD İskender restoranından sonra zincir oluşturan HD Holding, ilk yurtdışı mağazasını açmak için Suudi Arabistan’ın en zengin 5 ailesinden birinin sahibi olduğu Saudi Economic Development Company ile anlaştı. İki tarafın yarı yarıya ortak olduğu bir şirket kurarak ilk mağazayı açmaya hazırlanan grup, yurtdışı yatırımlar için toplamda 40 milyon dolarlık yatırıma hazırlanıyor.
Konya Yolu üzerinde inşaatı devam eden Taurus AVM inşaatında, belediyeden onaylı mimari-statik projelerde olmamasına rağmen, fastfood yapılması düşünülen 2. katta bulunan galeri boşlukları Belediye’den yeni bir onay alınmadan ve statik projeleri Belediyeye kontrol ettirilmeden kapatılarak fast food katına ileve edilmek istendi.
Geçenlerde New York’taki meşhur Park Avenue’nun etkisinin olup olmadığını halen merak ettiğim Teme Prime Avenue’daydım. Açıkçası bu tesis, yapım aşamasındayken yeni bir AVM inşa ediliyor zannetmiş ve “Yeter” Eskişehir yolu bu kadar AVM’yi kaldırmaz demiştim.
İSTANBUL’un ünlü eğlence mekanlarından Hayal Kahvesi’nin yanı sıra Nisan ayında açılacak olan dünyaca ünlü sanatçıların tercihi İtalyan restoranı Piola’yı da Ankaralıların hizmetine sunacaklarının altını çizen Kuzhan, “Tepe Prime Avenue’de Türkiye’nin önemli lezzet durakları da yer alıyor.
Salih Seçkin Sevinç onlarca yemek blogger’ından biri. Onu takip etmemin nedeni bir felsefesinin olması. Kendisine halk gurmesi diyor ve ara sokaklarda kalmış lezzetleri keşfediyor. Minik röportajlar yapıyor, mekan ve sahibinin hikayesini yazıyor. Çok güzel fotoğraflar eşliğinde adresiyle, telefon numarasıyla, haritasıyla yayınlıyor. Elbette anlaşamadığımız çok nokta var. Mesela bence şehrin en güzel kokoreci Eminönü’nde değil, Dolapdere’de...
Bu hafta geleneksel mutfağımızın lezzetlerini tadacağımız bir lokantadayız. Günaydın Et Lokantası İstanbulluların aşina olduğu ve artık Ankara’da da hizmet veren bir yer. Eski klasik et lokantalarının aksine çok iyi havalandırılmış ve gözümüze oldukça geniş görünen bir mekan.
Hamburger dediğiniz, iki ekmeğin arasına konan köfteden ibaret değil. En azından iyisinin peşindeyseniz. Bu hafta zincir restoranları işin dışında bırakıp, butik hamburgerin en iyi 10 adresini seçtik. Listemize hamburger hazırlamayı sanat haline getirmiş mekanlar girdi. İşte listemiz.
BU hafta sizler için Türkbükü dosyasını açtık. Masmavi deniziyle ve ardı ardına açılan sosyetik mekanlarıyla seneler önce beach club kavramını hayatımıza sokan, açıklarında birbirinden gösterişli yerli-yabancı teknelerin demir attığı ve Bodrum’da eğlence denilince ilk akla gelen yerlerden olan Türkbükü, zaman içinde bu hızlı ivme gösteren yükseliş devrinden duraklama dönemine geçti. Bunda her yıl yaz başında haberleri yapılan astronomik lahmacun ve şezlong fiyatları ile yaratılan sansasyonlar kadar, kalıcı olamayan, tek sezonluk mekanlar da etkili oldu. Üzerine bir de geçtiğimiz yıl yapımı aylarca süren ve esnafın oldukça zor durumda kalmasına sebep olan altyapı çalışmaları ve sonrasında biraz aceleye getirildiğini düşündüren ve Türkbükü’ne yakıştıramadığımız beton yol da eklenince eski günlerini arar olmuştu. Ancak bu sezon açılan kaliteli mekanların yanı sıra eski mekanların da birçoğu kendini yeniledi. ‘Miam’ ve ‘Garos’ gibi klasiklerin başını çektiği eğlence mekanlarının özellikle ünlü sanatçıların canlı performanslarıyla tekrar eski günlerini yakaladığını söyleyebiliriz. Türkbükü’nden bu hafta sizin için seçtiklerimizi keyifle okumanız dileğiyle...
#1Yaz tatilinin kalan günlerinde Çeşme Yarımadası’na gitmeye hazırlanıyorsanız, bu rehber tam size göre... Her sezon yenisi, eskisiyle popüler mekânları ve cıvıl cıvıl sokaklarıyla hareketi hiç eksik olmayan Çeşme-Alaçatı hattında nereye gidilir, nerede yenir, işin içinden Çeşmeli bir isme, Alaçatı’daki Kestelinn’in şefi Beste Bağlayan’a sorduk...
#Lezzetli HayatZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#Kahvaltı12. Restoran Haftası başladı! İstanbul, Ankara ve İzmir’de 100’ü aşkın katılımcı restoranın hazırladığı menüler, uygun fiyatlarla lezzet tutkunlarıyla buluşuyor. ‘Bireysel’ ve ‘paylaşımlı’ olmak üzere iki ayrı kategoride tasarlanan menülerin tamamı atıksız mutfak disiplinine uygun, üstelik bitki bazlı seçenekler de var. Etkinlikte deprem bölgesi de unutulmadı. Hasar gören restoranlara destek olmak ve bölgedeki yeme-içme sektörünü ayağa kaldırmak için Antakya’nın dört ünlü restoranı İstanbul’da ağırlanacak.
#Restoran Haftası