84 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, ‘yaşayan en yenilikçi 20 çocuk cerrahı’ listesinde yer alıyordu. Karaciğer nakillerinde ilkleri gerçekleştiren Prof. Dr. Kalayoğlu, bugüne kadar 1500’ün üzerinde organ nakli yapmıştı.
#Münci KalayoğluTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Türkiye'nin milli savunma sanayinde güçlü olması Türkiye'nin tam bağımsızlık hedefi doğrultusunda atılan en önemli, en stratejik adımlardan birisidir. Kim hangi planlamayı yaparsa yapsın, Türkiye asla tam bağımsızlık hedefinden geri dönmeyecektir." dedi.
#Numan KurtulmuşTrump bir reklam ürünüdür. Vaatleri yanlış veya doğru bir yanıyla çok renkli ve sarsıcıydı. Fakat çoğu gerçekleşmesi lüzumsuz ya da gerçekleşmesi mümkün olmayan vaatlerdi. Bugün aynı teatraliyle devam ediyor. Bir gerçek olduğuna şüphe olmayan son suikast kendisine yardımcı olacak. Her şeye rağmen geleneksel muhafazakârlığı ve umursamazlığı temsil eden Demokrat Parti’nin başkan adayı çıkarmadaki başarısızlığı da Joe Biden ile bir kere daha ortaya çıktı.
#ABDHenüz iki yılı bile dolmadan dünyamızı dönüştürmeye başlayan yapay zekâ bir dönüm noktasına yaklaşıyor. Ya sadece beş yıl sonra hemen her alanda insanlardan daha iyi iş çıkaracak ya da hiçbir zaman yüzde 100 randımanlı olamayacak ve balonu yavaşça sönecek.
#Umut Fırat EroğluGençlik, vücutta daha az kırışıklık, pürüzsüz cilt, parlak saçlar ve enerjik bir görünümle ilişkilendirilir. Bununla birlikte güzellik sadece gençlikle sınırlı değildir. Her yaşta sağlıklı bir yaşam tarzı, düzenli egzersiz, dengeli beslenme ve iyi bir cilt bakımıyla güzellik korunabilir ve artırılabilir.
#EstetikSağlığımız her şeyden önce gelir. İşler yapılır, evler değişir, insanlar gelir geçer ama sağlık yoksa bunların hiçbirinin üstesinden gelmeye gücün olmuyor. Yeni çağ tıp anlayışı, genel kavramdan kişiye özel formüller bulmaya yöneldi. Bu da DNA ve genetik yapımızın keşfi ile gerçekleşti. Ülkemizde ve yurt dışında genetik alanında hem akademik, hem bilimsel çalışmaları ile değerli katkıları olan, Amerika’da genetik alanında yaptığı çalışmalar ve kanser tedavisinde bulduğu buluşları ile kendisine ödüller verilen Prof. Dr. Uğur Sezerman ile bu çok önemli konu hakkında sohbet ettik.Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yetiştirdiği yüzlerce öğrencisi ve kişiye özel tedavi yöntemleriyle alanında kendini adamış çok kıymetli biri olan Uğur Sezerman’ın okuyucularımıza ilham olacağına yürekten inanıyoruz.
#Gözde Yener BirmanSağlığımız her şeyden önce gelir. İşler yapılır, evler değişir, insanlar gelir geçer ama sağlık yoksa bunların hiçbirinin üstesinden gelmeye gücün olmuyor. Yeni çağ tıp anlayışı, genel kavramdan kişiye özel formüller bulmaya yöneldi. Bu da DNA ve genetik yapımızın keşfi ile gerçekleşti. Ülkemizde ve yurt dışında genetik alanında hem akademik, hem bilimsel çalışmaları ile değerli katkıları olan, Amerika’da genetik alanında yaptığı çalışmalar ve kanser tedavisinde bulduğu buluşları ile kendisine ödüller verilen Prof. Dr. Uğur Sezerman ile bu çok önemli konu hakkında sohbet ettik.Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yetiştirdiği yüzlerce öğrencisi ve kişiye özel tedavi yöntemleriyle alanında kendini adamış çok kıymetli biri olan Uğur Sezerman’ın okuyucularımıza ilham olacağına yürekten inanıyoruz.
#Gözde Yener BirmanNobel Tıp Ödülü'nü kazanan isimler belli oldu. Bu sene ödül Drew Weissman ve Katalin Karikó'ya verildi. Bu gelişmeyle beraber Drew Weissman hakkında bilgiler merak edilen konulardan biri oldu. Peki Drew Weissman kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Drew Weissman hakkında bilgiler...
#Drew WeissmanLol karakterlerinin yeteneklerini güçlü ve zayıf rakiplerini öğrenmek oyunda iyi bir strateji kurmak açısından oldukça önemlidir. Hangi rakibe karşı hangi karakter ile karşı koyabileceğinizi bilirseniz kazanma şansınız da artar. Rumble karakterinin güçlü ve zayıf rakiplerini, yeteneklerini ve zayıf yönleri hakkında bilgileri sizler için derledik.
#RumbleTÜRK tekstilini uzun yıllardır Amerika’da başarıyla temsil eden İzmirli işkadını Yıldız Şişmanoğulları’nı ziyaret etmek üzere New York’a gittiğimde, ofisinin olduğu binaya girince büyülendim. Manhattan’ın en özel yerinde konumlanmasının yanısıra, tamamen tekstil üzerine bir showroom olarak tasarlanan binanın sahibinin Türk olduğunu öğrenince daha da ilgimi çekti. Tarkan Bastıyalı 5. Cadde’de bulunan ‘Tekstil Showroum’u konseptli binasıyla, çoğunluğu Denizli’den olan Türk tekstil firmalarına destek vermekle kalmıyor, ayrıca birçok alandaki inovatif buluşlarıyla geleceği insanlığa faydalı olacak biçimde şekillendirmek üzerine çalışıyor. Alanında birçok ödül almış olan Tarkan Bastıyalı ve ailesini yakından tanıyalım.
#1ABD'nin 1969 yılında Ay'a ayak basmasıyla, teknolojinin gidişatı baştan sona değişti. NASA, Apollo programıyla insanlığı Ay yüzeyine taşımakla kalmadı, bugün dahi kullandığımız pek çok teknolojik aygıtın gelişimine öncülük etti. Teknolojik devrimle değişen dünyamız bugün ARTEMIS projesiyle yeni bir eşik atlamaya hazırlanıyor. Peki Apollo ile hangi teknolojik aygıtlar hayatımıza girdi? İşte uzay maceramızın çığır açan teknolojileri...
#NASATarık Zafer Tunaya sevilen bir dost, takip edilen bir münevver ve saygın bir hocaydı. Edebi bakımdan fevkalade güçlüydü. Fransızcayı ve Türkçeyi edebi zevkle öğrenen nesildendi. En karmaşık durumları iki cümleyle tarif etmekte üstüne yoktu. Hobisi olan bir aydındı. Öğrencileriyle meşgul olan bir hocaydı.
#Tarık Zafer Tunayaİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İnce ve ekibi 'biyokütle' alanında yaptıkları iki buluşla Uluslararası İspanya Patent Enstitüsü’nden patent belgesi ve patent tescili aldı. Prof. Dr. Orhan İnce yaptıkları iki buluşla ilgili olarak, “1995 yılından beri biyoteknoloji alanında yaptığımız çalışmalar meyvelerini veriyor. O meyvelerden ikisi de gerçekleştirdiğimiz bu buluşlar” dedi.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiErdem Kaya Patent Genel Müdürü Erdem Kaya, ana amaçlarının fikirleri değere dönüştürme sürecine katkı koymak olduğunu belirterek, ülke olarak rekabetçi, sürdürülebilir ve kârlı bir ekosistem haline dönüşebilmek için katma değerli ürünler için geliştirilen fikirlerin korunması gerektiğini söyledi.
#Burcu BaşarWright kardeşler, yıllar boyu isimlerinden söz ettirmiş iki önemli mucit olarak bilinmektedir. Sürekli olarak kullanılan ve kontrolünü pilot sağlayan uçakları icat ettiler. Olville 1871 yılında doğmuş 1948 yılında hayatını kaybetmiştir. Kardeşi Wilbur ise 1867 yılında dünyaya gelmiş ve 1912 yılında hayatını kaybetmiştir. Tarih boyunca ilk kez motorlu uçak uçurmuşlardır. Amerikalı kardeşler yaptıkları bu çalışmalar ile ilke imza atmışlardır. Peki, Wright Kardeşler neyi buldular? Wright Kardeşler'in buluşları nelerdir ve bilime ne gibi bir katkı sağlamıştır detayları ile derledik.
#AraştırmaWilliam Gilbert neyi buldu ya da icat etti? Birçok alanda yapılan yenilik ve mucitler günümüzde de ilerlemelere neden olmaktadır. Hayatın daha akıcı ve eğlenceli geçmesi için meşgul olunan her şeyin mucidi vardır. Sağlık açısından da sporun hareketin büyük derecede önemi bulunmaktadır. William Gilbert neyi buldu ya da icat etti detayları ile derledik.
#William GilbertBilim alanında çalışma yapmış olan herkesin insanlığa küçükte olsa bir katkı sağladığı bilinmektedir. Hatta bazı icatlar şu an günümüzde hayati öneme sahip olarak dikkat çekmektedir. Wilhelm Conrad Röntgen neyi buldu ya da icat etti? Wilhelm Röntgen buluşları ve bilime katkıları nelerdir detayları ile derledik.
#Wilhelm Conrad Röntgenİnternet insanların farklı alanlara ait bilgilere kolayca erişim sağlayabildiği bir ağ olarak ifade edilmektedir. İnsanlık tarihi için önemli bir buluş olan internet sayesinde bir şeyler öğrenmek için harcanan zaman oldukça az olurken bilginin kaynağına gitmeden de bilgi sahibi olmak oldukça kolay olmaktadır. İnternet, Tim Berners- Lee tarafından geliştirilen bir sistem olarak belirtilmektedir. Peki, Tim Berners- Lee neyi buldu ya da icat etti? Tim Berners Lee buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır detayları ile derledik.
#AraştırmaThomas Edison neyi buldu ya da icat etti? Birçok alanda yapılan yenilik ve buluşlar ile insan hayatı oldukça gelişmiştir. Bunun yanı sıra bu icatlar dünya çapında gelişmeye ve daha yeni değişik icatların bulunmasına olanak sağlamıştır. Yeni bir şey bulmak oldukça kıymetlidir. Thomas Edison neyi buldu ya da icat etti detayları ile derledik.
#Araştırmaİnsanlığın daha iyi bir noktaya gelmesi ancak bilim ile mümkündür. Özellikle geçmiş yıllarda bilim konusunda oldukça büyük çalışmalar yapıldığı görülmüştür. Günümüzde ise halen bilimsel çalışmalar yapılmaya devam etmektedir. Thales neyi buldu ya da icat etti? Thales buluşları ve bilime katkıları nelerdir detayları ile derledik.
#Araştırmaİngiliz fizikçi Stephen Hawking, yapmış olduğu son açıklama ile gündeme oturdu. 2600 yılına kadar insanoğlunun yok olabileceği uyarısında bulunan Stephen Hawking, Dünya’nın bir alev topu haline gelebileceğini söyledi. Stephen Hawking neyi buldu ya da icat etti sizler için derledik.
#AraştırmaDünya üzerinde bilime ilgi duyan milyonlarca kişi olduğu bilinmektedir. Özellikle bilim alanında yapılan her çalışma insanlar tarafından takdir edilmiştir. Robert Boyle'de bilim için emek vermiş kişilerden birisi olarak bilinir. Robert Boyle neyi buldu ya da icat etti? Robert Boyle buluşları ve bilime katkıları nelerdir detayları ile derledik.
#Araştırmaİnsanların dünyadaki gelişimleri ancak bilim ile mümkün görülmektedir. Çünkü bilimin ışığında hareket edildiği zaman mükemmel bir gelişim görülebilir. Bunun yanında bilimsel çalışmaları ile dikkatleri üzerine çeken birçok insan yaşamıştır. René Laennec neyi buldu ya da icat etti? René Laennec buluşları ve bilime katkıları nelerdir detayları ile derledik.
#AraştırmaAmerikalı bir elektrik mühendisi olan Peter Hewitt'in en önemli buluşu ilk cıva buharı makinasını icat etmesi olarak ifade edilmektedir. Bu buluş elektrik alanı ile ilgili olup bu alanda yapılacak diğer çalışmalarda da kullanılmıştır. Bazı lambaların yapımı için Peter Hewitt'in buluşu kaynak olarak kullanılmaktadır. Peki, Peter Hewitt neyi buldu ya da icat etti? Peter Hewitt buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır? İşte, Peter Hewitt ve buluşu hakkında bilgi edinmek isteyenler için gerekli olan detayları derledik.
#Sözlük