Güncelleme Tarihi:
Thales ismi insanların yabancı olmadığı bir isimdir. Özellikle Thales Teoremi klasikleşmiş bir kavram olarak bilinmektedir. Tabi bu ünlü matematikçi hakkında birçok soru merak edilmektedir. Zaten Thales sadece matematikte değil birçok alanda önemli başarıları elde etmesi ile tanınmaktadır.
Thales Neyi Buldu ya da İcat Etti?
Thales ismi sıkça duyulmuş olan isimlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü Thales, yaşadığı dönemde bilim için büyük emekler vermiş olan çok özel bir isimdir. Zaten geçmiş yıllarda bilime katkı sunan kişiler ise çok merak edilmektedir. Bu kişilerin yapmış oldukları çalışmalar günümüzde bile halen konuşulmaya devam etmektedir.
Thales, Antik Yunan'da yaşamış olan ünlü bir isimdir. Matematikçi, astronom ve filozof olarak bilinmektedir. En önemli başarısı ise suyu ana madde olarak düşünmesi olarak bilinmektedir.
Thales, Yunanlıların sahip oldukları mitolojik fikirleri başka bir açıdan incelemiştir. Çünkü Yunanlılar mitolojik kahramanlara ve farklı Tanrı figürlerine inanıyorlardı. Onlara göre doğa olayları bunlara bağlıydı. Ancak Thales, doğa olaylarını doğanın kendi içerisinde aramasıyla konuya farklı bir boyut getirmiştir.
Thales Buluşları ve Bilime Katkıları
Thales'in en önemli buluşu ise matematik alanı ile ilgilidir. Bu buluşun adı Thales Teoremi olarak bilinmektedir. Birçok geometri teoremini o bulmuştur. Örneğin 'çap çemberi iki eşit parçaya böler' gibi. Bunun yanında denizciler yön bulurken takımyıldızlarından olan Büyükayı kullanıyorlardı. Ancak onlara yön bulmak için Küçükayı'yı kullanmaları gerektiğini söylemiştir.
Thales'in bir diğer önemli katkısı ise Mısırlılardan öğrenmiş olduğu geometriyi Yunanlılar tanıtması olmuştur. Astronomi ve mühendislik alanında ise eşsiz işlere imza atmıştır. Özellikle güneş tutulmasını önceden belirleyerek haber vermiştir. Ayrıca piramitlerin gölgelerine göre uzunluk hesabı yaptığı da bilinmektedir. Bundan dolayı Thales tam anlamıyla mükemmel bilgilere sahipti. Bilimin ilerlemesine büyük katkıları olduğu rahatlıkla söylenebilir.