Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkAfrika’dan hızla yayılan M-Çiçeği virüsü, dünya genelinde sağlık endişelerini artırdı. Özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Nijerya, Kamerun, Gabon ve Burundi gibi ülkelerde daha sık rastlanan virüs, sağlık otoritelerinde büyük kaygıya neden oldu. Burundi’de yaşayan Egide Irambona ise virüse yakalananlardan biri. Yüzü, göğsü ve kollarındaki kabarcıklarla mücadele eden Irambona, yaşadıklarını paylaştı. İşte Irambona’nın virüse karşı dokuz gündür süren mücadelesi ve ülkede yaşananlar…
#M-ÇiçeğiGünümüzde depresyon gibi düşük ruh hali ve çaresizlik semptomlarından şikayetçi olan insanların sayısı artıyor. Yapılan araştırmalar, her beş kişiden birinin depresif semptomlar yaşadığını gösteriyor. Finlandiya'da yapılan yeni bir çalışma ise depresyonun, soğuk algınlığı veya grip gibi bulaşıcı olabileceğini ortaya çıkardı. Bu durumun nasıl gerçekleştiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunu uzman Psikolog Deniz Mutlu ile mercek altına aldık.
#SağlıkDünya dışındaki gezegenlerde de canlılar olması ihtimali tarihin her döneminde insanların ilgisini çekti. 1950'lerden bu yana popüler kültürün de katkıda bulunduğu bu ilginin etkisiyle dönem dönem UFO görme olayları yaşandı. Peki bu olayların açıklaması ne?
#UFOFLiRT isimli yeni bir COVID-19 varyantıyla karşı karşıyayız. Uzmanlar “Bulaşıcılığı önceki varyantlardan daha yüksek ve yaz aylarında vaka sayıları artabilir” diyor. FLiRT ailesinden olan KP.2 varyantınınsa mayıs başı itibariyle enfeksiyonların yaklaşık yüzde 28’inden sorumlu olduğu belirtiliyor. COVID-19’daki güncel durumu doktorlarla konuştuk.
#COVID-19İlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripDevam eden ve gittikçe artan öksürük şikâyeti, kış aylarında genelde soğuk algınlığının habercisi olsa da bazen hiç akla gelmeyen bir soruna işaret ediyor olabilir: Boğmaca! Son aylarda görülme sıklığı artan hastalık ‘100 günlük öksürük’ olarak da adlandırılıyor. Peki boğmaca neden bu kadar arttı? Nasıl bulaşıyor? Korunmak için hangi önlemleri almalı? Uzmanlar anlattı...
#SağlıkAğız, el ve ayaklarda ağrıya neden olan, içi su dolu kabarcıklar ve kızarıklıklarla seyreden ‘el ayak ağız hastalığı' bugünlerde çok yaygın… Tüm yaş gruplarında görülebilmesine rağmen daha çok çocukları hedef alıyor. Peki bu hastalık nasıl bulaşıyor? Korunmak için neler yapmak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkFed ve ECB toplantı sonuçlarına göre merkez bankaları para politikalarına ilişkin algının tekrar değiştiğini söylemek mümkün. İki merkez bankası başkanının birbirine yakın ifadeleri risk iştahını zayıflattı. Borsalarda görünüm zayıflarken diğer piyasa göstergelerine de yansıdı. Önümüzdeki haftadış gündem enflasyon ağırlıklı olacak.
#ABDAyaklarımız bize sağlığımız hakkında şaşırtıcı bilgiler veriyor ama kaçımız bunun farkındayız? Kimler ayaklarını belli aralıklarla kontrol ediyor ve fark ettiği değişimleri önemsiyor? Tabii ki pek çoğumuz buna dikkat etmiyoruz. Peki hangi değişimleri önemsemeliyiz ve ayaklarımızın sesine kulak vermeliyiz? Alanında uzman isimlerle konuştuk.
#SağlıkBankaların yarattığı sarsıntı devam ediyor. Janet Yellen’ın “gerekirse ek önlemler” alabileceklerini söylemesi olumlu algılansa da kafaları karıştırdı. Tam borsalarda stabil görünüm oluşmaya başlamıştı ki Deutsche Bank’ın risk primlerindeki (CDS) yükseliş, tedirginliği artırdı. Bu aşamada yaygın bir bulaşıcılık ve domino etkisinden söz etmek fazla karamsarlık olur. Görünen o ki piyasalar, artan güvenli liman ihtiyacıyla bir süre daha bankacılık sektörünün etkisinde kalacak.
#EuroSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla 'gizli tüberküloz' vakalarına dikkat çekti. Son yıllarda pek çok tıp branşı tarafından romatizma gibi toplumda yaygın hastalıklar da dahil sıkça kullanılmaya başlanan bağışıklık baskılayıcı tedaviler nedeniyle de gizli tüberküloz vakaları arasından çıkan aktif 'hasta' sayısının artmaya başladığını söyledi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla 'gizli tüberküloz' vakalarına dikkat çekti. Son yıllarda pek çok tıp branşı tarafından romatizma gibi toplumda yaygın hastalıklar da dahil sıkça kullanılmaya başlanan bağışıklık baskılayıcı tedaviler nedeniyle de gizli tüberküloz vakaları arasından çıkan aktif 'hasta' sayısının artmaya başladığını söyledi.
#TüberkülozSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Avrupa'da etkisini artıran Strep A'ya karşı dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Bakan Koca, "Çocuğunuzun ani başlayan ateşi ve boğaz ağrısı var ve ateş düşürücüye rağmen düşmüyor, kötüye gidiyorsa; normalden çok daha az besleniyor veya sıvı almıyorsa, nefes almakta zorlanıyor, vücudunda hızla yayılan döküntüler varsa hemen 112 Acili arayın veya Acil Servise başvurun." ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, son aylarda Avrupa ülkelerinde sıklıkla görülen ve çocuk ölümlerine neden olan, 'Beta Hemolitik Streptokok' hastalığı ile ilgili, "Enfeksiyonu geçirmiş kişilerde ileride kalıcı hastalıklar olabiliyor. Bu hastalıklar bazen kalp kapaklarını tutabiliyor, kapak yetmezlikleri, kapak patolojileri, ameliyat gerektiren durumlar olabiliyor. Yani nezle grip oldum geçer, gider deyip aldırış etmemek sizi ömür boyu bir hastalığın yükünü taşımak zorunda bırakabilir” dedi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, son aylarda Avrupa ülkelerinde sıklıkla görülen ve çocuk ölümlerine neden olan, 'Beta Hemolitik Streptokok' hastalığı ile ilgili, "Enfeksiyonu geçirmiş kişilerde ileride kalıcı hastalıklar olabiliyor. Bu hastalıklar bazen kalp kapaklarını tutabiliyor, kapak yetmezlikleri, kapak patolojileri, ameliyat gerektiren durumlar olabiliyor. Yani nezle grip oldum geçer, gider deyip aldırış etmemek sizi ömür boyu bir hastalığın yükünü taşımak zorunda bırakabilir” dedi.
#HastalıkKuduz belirtileri ile hastalığın ilk semptomları gündemde yer alan haberlerle öne çıkan başlıklardan oldu. Bitlis'te sokak köpeklerinin ısırması sonucu bir çocuğa kuduz teşhisi konulmasının ardından, kuduz nasıl bulaşır ve kuduz belirtileri nelerdir, sorularının yanıtına gözler çevrildi. İnsan vakalarının çoğuna kuduz köpeklerin sebep olduğu ısırıklar neden olurken, bulaşıcılık enfekte salyanın bulaşması, tırmalama gibi mekanik ya da gıda yoluyla gerçekleşiyor. Ancak aşı ile önlenebilen viral zoonotik bir hastalık olan kuduzun tedavisi ise merak konusu. Peki, kuduz nedir, tedavisi var mı? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#KuduzYaz aylarının gelmesi, çok fazla kişinin aşılanması ve enfekte olarak bağışıklık kazanması ile birlikte tam bitti derken, yeni ve çok bulaşıcı bir alt varyantla Covid yeniden gündemde. Vakalar da soru işaretleri de artıyor. Peki kendimizi nasıl korumalıyız? Uzmanlar yanıtladı...
#CovidHavalimanı otoriteleri sanki pandemi bitmiş gibi davranıyor. Hijyen şartlarının peşini bıraktılar. Çok yoğun olan havalimanlarında insanlar burun buruna dolaşıyor. Sosyal mesafe tümüyle unutuldu. Sadece yerlerdeki işaretler kaldı. Uçaklarda ise havayolu şirketleri maske zorunluluğu kalktıktan sonra işi gevşetti. Dezenfektan işlemleri savsaklanmaya başladı. Oysa COVID-19’un son varyantlarında bulaşıcılık doruğa çıktı.
#MaskeTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsSon günlerde artan vakalar endişeye neden oldu. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan uzmanlar, “Vakaları arttıran Omikron’un son alt varyantı BA.5. Omikron’un hızlı bulaştırıcılığını, Delta’nın da ağır seyrine neden olan özelliklerini taşıyor. Aşılılar daha az etkileniyor. O nedenle mutlaka hatırlatma dozlarını yaptırın” dedi.
#Koronavirüsİngiltere'de uzmanlar koronavirüs vakalarında artış yaşandığını belirtirken Omicron'dan türeyen yeni BA.4 ile BA.5 alt varyantlarının baskın olduğuna işaret ediyor ve bu varyantların antikorlara karşı daha dirençli olduğundan şüphe ediyor.
#KoronavirüsDünyanın en tehlikeli ve ölümcül hastalıkları içerisinde Lösemi gelir. Aynı zamanda kan kanseri olarak da bilinen Lösemi özellikle çocuklarda ön plana çıkar. Peki, lösemi bulaşıcı mı ve nasıl bulaşır? Lösemi (kan kanseri) bulaşma yolları hakkında detayları derledik.
Önemli hastalıklar içerisinde orta kulak iltihabı gelir. Belli başlı bazı sebeplerden dolayı ortaya çıkması ile beraber, zaman içerisinde ciddi bir boyuta ulaşabilir. Aynı zamanda otitis media olarak öne çıkan bu rahatsızlığın bulaşıcı olup olmadığı da merak ediliyor. Peki Orta kulak iltihabı bulaşıcı mı ve nasıl olur tüm detayları ile derledik.
Birçok hastalığın adı duyulsa bile hastalığın içeriği ile ilgili olarak tam bir bilgiye sahip olunmayabilir. Peyronie hastalığı da çok fazla duyulan ve bilinen bir hastalık ismi değildir. Peyronie hastalığı kendiliğinden geçer mi ve iyileşir mi? Penis eğriliği tedavi gerektirir mi? Peyronie hastalığı ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.