Eski Türkçe kelimelerden biri olan Çim kelimesi, 9. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Sözlü edebiyattan yazılı edebiyata geçişte ''çım'' şeklinde de kullanılan kelimenin sözlük anlamı yeşilliktir. Buğdaygiller familyasından olan çim sözcüğünün ikinci anlamı ise yosundur. Çim ile başlayan tüm kelimeleri anlamları ile birlikte derledik.
#EğitimÜlkemiz iklimi birçok bitkiyi yetiştirmek için müsaittir. Bu bitkilerden bir tanesi de çavdardır. Çavdar en çok tercih edilen bitkilerden bir tanesidir. Özellikle çavdar ile birlikte yapılan ekmekler sofraların vazgeçilmezi haline gelmiştir. Çavdarın tam olarak ne olduğunu merak edenler ise bir araştırma içerisine girmektedirler. Çavdar insan sağlığına faydası olan bir bitkidir. Peki, çavdar nedir? Çavdar ne işe yarar? Çavdar nerede ve hangi ilde yetişir? Çavdar ekmeğinin beyaz ekmeğe göre faydaları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#ÇavdarBuğdaygiller ailesine mensup olan siyah pirinç; isminde olduğu gibi oldukça siyah renkli olmasından ve kuvvetli antioksidan özelliklerinden ötürü ‘’süper gıda’’ şeklinde isimlendirilmektedir. Beyaz pirinç kullanan ve tüketen herkes, siyah pirinci görünce çok şaşırtmaktadır. Siyah pirinç; içeriği açısından beyaz pirinçten daha sağlıklıdır. Peki, siyah pirinç nasıl pişirilir? Siyah pirinç kaç dakikada pişer, faydaları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Siyah PirinçBazı bitkiler sahip olduğu besin özellikleri nedeniyle pek çok faydaya sahip olabilmektedir. Bu bitkilerden biriside yulaf olarak değerlendirilmektedir. Yulaf bitkisi insan sağlığına olan faydalarından başka hayvan yemi olarak kullanılmakla beraber pek çok bisküvi üretiminde de rol almaktadır. Yulaf, vitamin ve mineral bakımından zengin olan bir besin maddesidir. Peki, yulaf besin değerleri nelerdir? 100 gr yulaf kaç kalori? Protein ve karbonhidrat değerleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#YulafBitkiler yeryüzünde olmazsa olmaz bir yaşam kaynağı olarak bilinir. Pek çok canlının yaşamını sürdürmesinde fayda sağlayan bitkiler, güneş ışığı yararı ile gerekli olan besinlerini üretmektedir. Topluluk halinde yaşarlar ve bir bölgede meydana getirdikleri örtüye de bitki örtüsü adı verilmektedir. Peki, bitki grupları ve çeşitleri nedir? Türkiye'de bulunan bitkiler hangileridir detayları ile derledik.
Palmarosa yağı çok fazla bilinmeyen ama kullanım alanı geniş olan bir yağ türüdür. Palmarosa yağı Nepal ve Hindistan Bölgelerinde yetişir. Yetişme alanı ise sulak arazilerdir. Palmarosa yağına Hint Sardunyası de denmektedir.
#Palmarosa YağıAğaçlar insanın hayatını kolaylaştıracak pek çok imkân sunmaktadır. Bambu ağacı da pek çok alanda kullanımı olan bir ağaçtır. Ev dekorasyonunda ise tercih edilen bir ağaçtır. Yapı olarak ta uygun olduğu için kullanım alanı oldukça fazladır. Özellikle son dönemlerde sadece mobilya değil, kıyafet, inşaat, gıda gibi pek çok alanda bambu kullanımı söz konusu olmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#SeodılşhaberPirinç buğdaygiller familyasına ait olan bir gıdadır. Oldukça besleyici olan ve birçok faydası olan pirincin birçok çeşidi bulunur. Kalorisi yüksek olan enerji veren bir gıdadır. Pirinç nasıl yetişir? Pirinç Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir? İşte detaylar.
#Pirinç YetiştirmekBuğday, buğdaygiller familyasından bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki cinsidir. Siyez, trikale, turnadili gibi pek çok çeşidi bulunan buğdayın gen merkezi olarak Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir. Peki, kaynatılıp kuruduktan ve kabuğu çıkarıldıktan sonra kırılan buğdaya ne denir?
#Aynatılıp Kuruduktan Ve Kabuğu Çıkarıldıktan Sonra Kırılan BuğdayVücudumuzun en hassas organlarından biri olan karaciğer, yaşam stili ve beslenme alışkanlığını doğrudan etkileyebiliyor. Karaciğerde başta yağlanma olmak üzere yetersizlik ve iflas gibi hastalıklar da görülebiliyor. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak için bir an önce önlem almak gerekiyor.
#Karaciğer SağlığıBuğdaygiller ailesinden olan yulaf ezmesi, son yılların en popüler gıdalarından biri haline geldi. Hazır olarak tüketilen bazı bisküvilerin içerisinde de yer alan yulaf ezmesinin birçok faydası var. Peki, görsel ağırlıklı sosyal medya platformu Instagram’da da tariflerine sık rastladığımız yulaf ezmesi nasıl yenir, faydaları neler?
#Yulaf EzmesiBuğday, kiraz, incir, zeytin gibi gıdaların tarih boyunca Anadolu’daki serüveni pek çok ilginç öyküyü barındırıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri bu öykülerin peşine düştü. Ortaya 450 sayfalık ‘Boğaz Derdi’ çıktı.
TÜBİTAK’ın Popüler Bilim Kitapları serisinin son kitabı "Bitkisel Hayat", bitkilerle ilgilenen, araştıran ya da sadece merak eden herkesi aydınlatacak bir el kitabı. Okudukça bitkilerin oluşum özelliklerini, yaşam biçimlerini öğrenmekle kalmıyor, aynı zamanda bitkiler álemindeki canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini de anlayabiliyorsunuz.