Kaldırım ve bordür taşları bitti sıra ağaçlarımızda
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Ülkemizdeki ağaç katliamlarının tartışılmaz galipleri, ne okullu ne de alaylı, yalnızca cahillerdir!
Kimi güya Yakutiye Medresesi aralarına sıkışıp kalmasın, kimi de apartmanı etrafında pamukçuklar havada uçuşmasın diye ağaç katleder durur. Uyduruk bahaneler bir yana, aslında bunun en büyük nedeni iflah olmaz cahil inadı ve duygusal takıntılar.
Kavak ağaçları hakkında, şehir şebekelerini tıkadıkları, yapıların temellerini yerinden oynattıkları ve duvarlarını çatlattıkları, alerjik hastalıklara yol açtıkları, pamukçuklarının solunum yollarını tıkayarak astımlıları provoke ettiği, bir kıvılcımın bile tutuşmalarına yettiği gibi birçok şikáyet söz konusu. Bunlar, aslında her ağaç ve ot için geçerli olabilir. "Peki, bilimsel temelden yoksun bu bahanelerle neden ağaç katliamı yapılıyor" diye düşünürseniz esas nedenin kesilen ağaçların yerlerine erguvan, çınar, çam, palmiye gibi daha pahalı ağaç dikmek ya da İran’dan suni ağaç getirmek olduğunu görürsünüz.
VATANDAŞIN FERYADI
Anlaşılan tamamen "duygusal" nedenlerle, her sene yaz aylarında yenilenen kaldırım ve bordür taşları gibi, kavaklarında da bir bahane ile baharda kesilip yenilenmesi gerekiyor! Havada uçuşan pamukçukları polen sanan cahil vatandaş da buna yardımcı oluyor. "Ey vatandaş! Her sakallıyı deden, her havada uçuşanı da polen sanma" diye uyaran çok oldu. Ama cahillere bilgi aktarmak zor. Yerel yönetimlerin vatandaşla işbirliği içinde yürüttüğü kavak katliamı devam ediyor. İşte size ismi bende olan bir okuyucumdan gelen son örnek:
"Değerli hocam 24.05.2004 tarihli Hürriyet gazetesinde yayınlanan ’Başında kavak yelleri esenlerin kavak takıntısı’ başlıklı yazınıza konu olan kavaklara bizim apartmanımızda da takıntılı olanlar var. Zaten insanlar nedense ağaçları budama adı altında kesmezsek ağaçlar yok olacak diyerek egolarını tatmin ederek yok ediyorlar canımız ciğerimiz ağaçlarımızı.
Bizim apartmanımızda da yönetim balta yeterli olmadığı için elektrikli testereyle mekanize olmuş. Kesilmeleri için de onca mücadeleme rağmen Park Bahçeler Müdürü’nün katli vaciptir fermanını değişik bahaneler üreterek yazılı olarak vermektedir. Bahçenizde çevrenizde tek bir ağaç kesilmeyecek keserlerse haberim olsun, diye söz veren Kadıköy’ümüzün Belediye Başkanı Selami Öztürk de katliamlara seyirci kalmakta. Her ilkbahar ve sonbaharda budama adı altında bu katliamlar yapılmaktadır. TCK ağaç kesme konusundaki 144-152. maddesinde ’devlet orman statüsündeki yerler hariç, nerede olursa olsun, her türlü dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğunun kesilmesi 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur’ hükmüne insanların ve belediyelerin uyması yeşil alanları yok etmekten vazgeçip medeni ülkelerde olduğu gibi ağaçları koruma altına alınması gerekir.
Yazınızdaki polenlerini ilkbaharın ilk aylarında ve görece olarak çok kısa bir dönemde saçan söğüt, kavak, dişbudak, fındık, çınar gibi ağaç cinsleri görece olarak daha az olumsuz etkiye sahiptir. Polenleri alerjik hastalıklara yol açan bitki türleri sıralandığında, yüzde 16,2 ile buğdaygiller; yüzde 9,1 ile ayçiçeğigiller; yüzde 8,7 ile kazayağıgiller; yüzde 5,5 ile gülgiller; yüzde 4,3 ile akçaağaçgiller, yüzde 3,9 ile çamgiller, yüzde 3,5 ile söğütgiller, baklagiller ve servigiller öne çıkmaktadır. ’Katli vaciptir’ denilen kavaklar bu sıralamada bile yedinci sırada gelmektedir!
Prof. Dr. Fuat Kalyoncu da ’her baharda havada uçuşan polenlerinin alerji yaptığı iddiasıyla kıyıma uğrayan kavak ağaçlarının gereksiz yere kesildiğini kavak polenleri gerçek polen değil, gerçek polenler çimen polenleri çalı polenleridir, gözle görülmeyen, kenarda kalan bitkilerde oluşur. Ağaç polenleri yaklaşık bir ay gibi kısa bir sürede biter. Kavaklardaki iri taneler insanların burnuna boğazına kaçıyor ve insanlar onların alerji yaptığını zannediyor, ama bu doğru değil; arabaların egzozlarından çıkan duman da zararlı, o zaman onları da ortadan kaldıralım’ demektedir. Bütün bu bilimsel gerçeklere rağmen neden kavakların katledilmesine izin veriliyor?
Bahçemizdeki sağlıklı iki adet kavak ağacımıza kesim izni veren Kadıköy Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü’nün araçları ciğerimizi sökercesine 10 Kasım 2008 tarihinde bir kavak ağacını kesti diğerini şimdilik kurtardık..."
KADIKÖY BELEDİYESİ’Nİ TEBRİK EDERİM!
Okuyucumuzun "şimdilik kurtardık" dediği kavak ağacı da iki gün sonra katledilmiş. Bu durumda, Kadıköy’ü kavak ağacı "belasından" kurtaran sayın apartman ve belediye yöneticilerini tebrik eder, Pirus Zaferlerinin devamını dilerim!..