Tahıl Koridoru, bugün Rusya’da gerçekleştirilecek toplantıda yeniden gündeme taşınacak. Temmuz ayında koridorun kapanmasıyla birlikte Karadeniz’den ihraç edilen tahıl oranını yüzde 60’lardan yüzde 80’e çıkaran Rusya için anlaşma, ticari bir faydadan çok siyasi bir koz olarak yorumlanıyor. Analistler fiyatlarda artış beklemezken; Türkiye’nin buğday stoklarında sorunu olmadığını belirten uzmanlar ise uyarıyor: “Buğday bu yıl ucuz kurtuldu. Önümüzdeki yıl ekilecek mahsullerle ilgili son dönemdeki sıcaklar sorun oluşturacak.”
#BuğdayTARIM ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, buğday rekoltesinde geçen yıla oranla yüzde 5'lik bir artışla 21 milyon ton rekolte beklediklerini belirterek, açıklayacakları Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım fiyatının da üreticiyi mağdur etmeyeceğini söyledi.
#Vahit KirişciToprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde katıldığı buğday hasadında açıklamalarda bulunarak “TMO’nun uygulamış olduğu fiyatlar piyasadaki en değerli ve en yüksek fiyatlar. TMO olarak her zaman olduğu gibi üreticimizin dostuyuz, yanındayız” dedi.
#TMODünyanın en büyük buğday üreticilerinden Hindistan, ülkede yaşanan iklim şartları ve yükselen enflasyon nedeniyle buğday ihracatını yasakladı. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası buğday tedariki zora girince birçok ülke gözünü Hindistan’a çevirmişti. Ancak Türkiye’nin söz konusu ülkelerde yaşanan durumlardan etkilenmeyeceği, Türkiye’de buğday rekoltesinin bu yıl 20 milyon ton beklendiği ifade edildi.
#HindistanKar yağışı tarım sektöründe faaliyet gösterenlerin yüzünü güldürse de girdi maliyetlerindeki yüksek oranlar, çiftçinin belini büküyor. Son bir yıl içinde özellikle gübre fiyatlarındaki yüzde 400’ün üzerindeki yükseliş, çiftçileri gübresiz ekime yönlendiriyor. Bu durumun ürün rekoltesine düşüş olarak yansıması beklenirken, fiyatların da artacağı sinyallerini veriyor.
#BursaBugüne kadar insanlık olarak ‘yediğimiz önümüzde, yemediğimiz arkamızda’ydı. Ama o günler geride kaldı. Birçok bilimsel çalışma, bolluk döneminin bittiğini, gıda krizine doğru adım adım yaklaştığımızı söylüyor. Türkiye’de de böyle bir risk var mı? ‘Dünya Gıda Günü’ nedeniyle konuyu mercek altına aldık ve gördük ki gıda krizlerinden muaf değiliz...
#Gıda GüvenliğiTürkiye'nin önemli tahıl üretim alanlarından GAP'ın merkezi Şanlıurfa'da, tahıl hasadı verimli başladı. Türkiye'de ekilebilen tarım alanı bakımından Konya ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada yer alan Şanlıurfa, verimli araziler sayesinde mercimek üretiminin yüzde 36'sını, buğdayın yüzde 10'unu, arpanın ise yüzde 11'ini karşılıyor.
#Harran ÜniversitesiULUSAL Hububat Konseyi Araştırma Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, mayıs ayında dengeli yağış olması halinde, Türkiye genelinde buğdayda geçen yıla göre yüzde 10’luk rekolte artışıyla 21 milyon tona yakın ürün beklediklerini söyledi. Soylu, ”Şu anda tarım takvimi olarak çok olumsuz bir gelişme olduğunu söyleyemeyiz. İnşallah bu süreç mayıs sonuna, haziranın ilk yarısına kadar devam ederse ülke olarak hem virüsten kurtulmanın bayramını yaparız hem de yüksek rekolteyle hububatta çiftçimiz de çifte bayram yapmış olur" dedi.
#Hububat KonseyiTürk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, "Çiftçilerimiz üretime devam etsin, köylerini terk etmesin. Çiftçilik ve tarımsal üretim birkaç yıl sonra daha fazla kar getirecek. Orta vadede çiftçilik ve tarımsal üretim kazançlı ve önemli hale gelecek. Bu yıl mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen yağışlar, tüm ürünlerde çiftçinin yüzünü güldürüyor. Pek çok üründe rekolte daha iyi olacak" açıklamasında bulundu.
#Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz