Sivas'ta hasat dönemi başladı

Güncelleme Tarihi:

Sivasta hasat dönemi başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2018 10:24

Sivas'ta hasat dönemi başladı

Haberin Devamı

Hakan KALELİ/SİVAS, (DHA) - SİVAS Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, hasat dönemi nedeniyle çiftçileri ziyaret ederek rekolte hakkında bilgi aldı. Merkeze bağlı köyleri gezen Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, çiftçilere bir sonraki dönem yapılacak ekim hakkında da uyarılarda bulundu. 
Hasat döneminin Sivas'a ve ülkeye hayırlı olmasını temenni eden Başkan Çetindağ, "Şuan da köylerimizde hasadın hem verimini kontrol etmek hem biçer döverlerimizi kontrol etmek hem de bu yılki hasadımızın daha verimli geçmesi için yerin de kontrol etmek için değerli yönetim kurulu arkadaşımla geldik köylerimizi ziyaret ediyoruz. Şuanda da gördüğümüz kadarıyla verimler pek istediğimiz seviye de değil. Bu sene bahar ayın da yağmurlar kurak gitmişti. Mayıstan sonra yağmurların yağmasından dolayı da buğdaylar da yem bitkilerimizde bir artış oldu. Hava şartlarından iklim değişikliklerinden dolayı istediğimiz şekilde gitmiyor. Şu anda çiftçilerimiz de sıkı bir şekilde hasatlarına başladılar." dedi.

'ÇİFTÇİLİK YAPMAK ZORLAŞTI'
Motorin ve gübre fiyatlarının yüzde 100 zamlanmasından dolayı ülkede çiftçilik yapmanın zorlaştığına dikkat çeken Çetindağ "Devletimizin hükümetimizin desteklerindeki girdilerin çok pahalı olması, çiftçilerimizi köylerde tutmamamız da büyük sıkıntılar doğmaktadır. Motorin fiyatının bu seneki gübre fiyatlarının yüzde yüz zamlandığı bir fiyatlarda çiftçilik yapmak ülkemizde hak eden çok. Sivaslı'mızda da çok zor. Benim buradan yeni kurulan öncelikle hükümetimize başarılar diliyorum. Tarım bakanımızda çok büyük beklentilerimiz var. Bunları yerelde tabandan bir araştırma yaparak bizlerin ve tüm sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin alarak Türkiye de tarım nasıl daha iyi bir faaliyete getirilir kaliteli ürün nasıl üretilir bunu bakanımızdan bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
'BUĞDAY FİYATLARI ÇOK DÜŞÜK'
Buğday fiyatlarının çok düşük olduğuna vurgu yapan Çetindağ, şunları kaydetti; "Ülkemize göre fiyat çok düşük, çiftçilerimizin buğday ekmesi çok sıkıntılı ve her sene azalmakta. Buğday fiyatlarının bir yıl önceden açıklanmaya başlanması lazım. Motorinin, kimyevi gübrenin, ilaçların çok pahalı olmasından dolayı taban fiyatlarının buğdayımızı kurtarması lazım. İnşallah bakanlığımız bunları değerlendirir, bizlerin de bilgisini alır. Çiftçimizi köylerde tutacaksak, kaliteli ürün yapacaksak mazotun, gübrenin, ilaçların fiyatının uygun olması, desteklerin de uygun olması lazım. Şu anki taban fiyatımız bin 50 lira, yemlik fiyatları da 870 lira, arpa da buna dahil." 

'REKOLTEDE ARTIŞ VAR(
Rekoltenin 2018 yılında arttığına da dikkat çeken Çetindağ, "Rekolte geçen seneye göre bu sene daha iyi. Geçen sene yaklaşık 500-600 bin ton  Sivas'ın ortalama değeri vardı. Yem bitkilerinin, bilhassa arpanın daha çok veriminin yüksek olmasından dolayı buğdayda da yine yaklaşık 600-750 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz. Bizim istediğimiz rekolteden çok, kaliteli ürün üretilmesi" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!