Arjantin’de değişmeyen tek şey değişimin sürekliliği. Ülkede hükümet ve ekonomi sürekli dalgalanıyor. Fakat Buenos Aires halkı bu iniş-çıkışlara son derece alışkın. Ekonomik zorluklara rağmen kitapçısından barına mekânlar yenileniyor. Hemen her gün yeni bir restoran açılıyor. Kısacası heyecan bu şehirde hiç bitmiyor.
#Buenos AiresBuenos Aires, Latin Amerika şehri olmasına rağmen, Paris tarzı binaları, geniş caddeleri, İspanyolca konuşan insanlarıyla daha çok Avrupa şehri gibi. Buenos Aires'in yemekleri ise harika... Et restoranlarından leziz tatlılara kadar her şeyi tattım. Sonuç: Buenos Aires tam bir lezzet cenneti...
#Buenos AiresDünyayı gezmek, farklı yerler görmek ve bilgiler edinmek, yeni ufuklara açılmak, macera yaşamak birçoklarının hayalini süsler. Bugün sizlere hayallerinin peşinden gidip dünyanın bir ucuna gitmiş birini tanıtmak istiyorum. Mustafakemalpaşa’lı Genç gezgin Selçuk Tanaydın. Macera dolu hayatını bizlerle paylaştı.
#BursaYılbaşı gecesi kutlamaları her ülke için farklılaşsa da mutlaka renk ve eğlence içeriyor. Pandemi tedbirleri altında olsak da yeni yıla farklı bir ülkede ‘merhaba’ deme hayali, seyahatseverlerin aklına sık sık düşüyor. Jürimize çeşitli ülkelerin yeni yılı kutlama hallerini, sokaklarında yapılabilecekleri sorduk.
#HürriyetSeyyahlık için onu bir yere bağlayan her şeyden vazgeçerek Türkiye’yi otostopla iki kez turlayan 27 yaşındaki Furkan Kumkaya, eczanede tuttuğu nöbetlerden kazandıklarıyla geziyor. Yolculuklarında yaşadığı anıları, tanıştığı insanların hayat hikâyelerini ve verdiği küçük kararın nasıl büyüdüğünü yeni çıkan kitabı ‘Yollardan Bana Kalan’da toplayan Kumkaya’yla seyahat serüvenini konuştuk.
#Pınar TahirlerYaklaşık 11 yıl önce Kirk Williams, Lyons Colorado'ya gitti, dağ bisikletine bindi ve haftada üç veya dört kez kat ettiği bir parkur olan Hall Ranch'te pedal çevirmeye başladı. Ancak işler sonrasında pek yolunda gitmedi. Beklenmedik bir kaza ile hayatı değişti. İşte Williams'ın umut veren hikayesi...
#Karavan Gezileri‘Dünyanın her yerini gezmiş, görmüş insan’ diye bilinirim. Büyük ölçüde doğru! Ama ne yazık ki Antarktika’ya ayak basmamıştım. Gezegenin en soğuk, en rüzgârlı ve en kuru yeri ‘Beyaz Kıta’da, vahşi ve bakir bir ortamda, penguenlerle, balinalarla, foklarla geçen 10 günlük bir macera... Hem Antarktika karasına ayak bastık hem de ‘Güney Kutup Dairesi’ni geçtik. Adımımızı atar atmaz aklımız başımızdan gitti.
#Antarktika Buzulu Ne Kadar Kalın?Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin, “Türkiye'ye gelen kişilerin kendi başlarına hareket ettiklerine inanmıyoruz. Bu kadarına eminiz. Buna cesaret edemezlerdi. Ama tabii ki delilsiz bir şey söyleyemem.” dedi. Bakan Çavuşoğlu öldürülme anında kaydedilen ses kayıtlarını dinlediğini vurgulayarak, "Adli tıp uzmanının nasıl talimat verdiği duyuluyor. Vücudu parçalarken müzik dinlemeliymiş. Bunu keyifle yaptığı anlaşılıyor. O insanları parçalamayı seviyor. Bu iğrenç." diye konuştu.
#Mevlüt ÇavuşoğluMasmavi gökyüzü, uzaklardaki And Dağları, çevredeki bağlar öylesine kışkırtıcı ki bu manzaradan sonra Mendoza’nın meşhur şarapları ikinci planda kalıyor. Bölgenin şaraphanelerini hakkını vererek gezmek için şehrin güneyine ve doğusuna, yani Uco Vadisi ile Maipu’ya gitmeniz gerekiyor. Fakat kent merkezinde konaklamanız harika restoranlardan, eğlence yerlerinden yararlanmanızı da sağlayacaktır. Gastronomik gelişmeye paralel sayıları artan şarap tadım ünitelerinde müthiş malbec’lerin yanı sıra bonarda, torrontes gibi diğer türleri de deneyebilirsiniz.
#MendozaDr. Seval Türkmen, 17 yıldır Berlin’de kanser araştırmaları yapıyor. Vücudunun ve zihninin yenilenmeye ihtiyacı olduğunu fark edince daha önce hiç görmediği ülkelere gitmeye karar verdi. İşyerinde bir yıl ücretsiz izin aldı, iki sırt çantası hazırladı. Rotasını müziğin tınılarına göre çizdi. Bir yıl içinde dört kıtada18 ülke gezdi. Berlin’den yola çıkan Türkmen, yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı:
#Avrupadan HaberlerAydan Ayarcılar (37) özel bir şirkette sistem analisti olarak çalışıyor. Yorucu iş temposundan artırdığı zamanlarda tek düşüncesi seyahat... Yeni kültürleri tanımak onun için öyle büyük bir tutku ki, maaşının neredeyse tamamını gezmek için harcıyor. Bugüne kadar üç kıtada toplam 30 ülkeye ayak bastı. Güney Amerika’da beş haftal gezdi, Peru’da kamp kurdu, Amazonlar’da pembe yunuslarla yüzdü, Bolivya’da bisikletle ölüm yolundan geçti. Sıradaki rotası ise pirinç tarlaları, tapınakları ve savaş tünelleriyle ünlü Vietnam...
#Seyahat“Dünyada ulaşılması en zor, en uzak bölge neresidir” diye sorsalardı, düşünmeden “Antarktika” derdim. Hem yaşadığım ülkeye uzaklığı hem de çok farklı ve zorlu bir çevreye sahip olması beni haklı çıkarırdı. Özellikle biz dalgıçların içinde olan ve önüne geçemediğimiz, uzaklara, derinlere ulaşma tutkusu, bize uzakları yakın, hedefleri ulaşılır kılar. Bu, şartları zorlamak mı, yoksa maceraperestlik mi, orasını bilemiyorum. Ama böylece, dünyayı daha iyi tanıyor ve diğer canlılarla daha da yakınlaşıyoruz. O zaman, Antarktika’da dalışa gitmek... Neden olmasın?
Gülten Dayıoğlu, son 40 yılda 11’i gezi türünde toplam 79 kitap yazdı, iki evlat yetiştirdi, bu arada beş kıtada 107 ülke gezdi. Türkiye Gezginler Derneği’nin kurucuları arasında. Son yılların en unutulmaz gezisini sorduğumda “Antarktika turu” diyor. Dayıoğlu, ocak ayında Güney Kutbu’nda geçirdiği 5 günü anlattı.
Ukrayna’nın Lviv şehri, son aylarda gezginlerin favori rotalarından. Kulaktan kulağa yayılan “nüfusun yüzde 80’i kadın” gibi şehir efsanelerine sakın kulak kabartmayın. Erkek kadın oranı, dünyanın diğer taraflarından pek de farklı değil. Kendinizi sokaklara atın. Görecek çok sayıda tarihi bina, müze, park var. Ama Liçakiv Mezarlığı, tüm turist noktalarının içinde, en çok ilgi çeken yer…