Gezmek için bir nedene ihtiyacımız yoktur aslında... Gezmek, her zaman tutkudur. Budapeşte, manzaraları, tepeleri, lezzeti ve tarihi yapılarıyla bu isteğimizi bir tık arttıran şehirden birisi. İşte Budapeşte'ye gitmek için yedi neden...
#Budapeşte Gezi RehberiAvrupa’nın, belki dünyanın en ünlü, adına efsaneler üretilen, valsler yazılan, bazen uğruna dökülen kanla boyanan, kıyısındaki her şehir kalelerle kuşatılmış, kahramanlık hikayelerinin ve romantizmin membaı Tuna Nehri’nde yola düştüm bu kez. Viyana’dan başlayan turumuz Bratislava, Budapeşte çizgisinde, orta çağdan kalma mimari dokusu iyi korunmuş kaleleri, şatoları, kiliseleri, masalsı evleriyle bir düş yolculuğuydu sanki...
#Bratislava Gezi RehberiBudapeşte’ye 142 kilometre uzaklıktaki Eğri, küçük bir kasaba. Ancak kalesi, katedrali, Osmanlı evleri, meydanlarındaki heykelleriyle nice şehri kıskandıracak kadar güzel. Başkente trenle üç saat uzaklıktaki Tokaj bölgesi ise tüm dünyada Tokay şaraplarıyla, mahzenleriyle tanınıyor. Okurlarımızdan Doktor Erhan Ateş, yaz başında bölgede kısa bir yolculuğa çıktı, izlenimlerini Hürriyet Seyahat için yazdı.
Final Dershanesi’nin sahibi ve eğitim yöneticisi Hatice Yılmaz yaklaşık 30 yıldır geziyor. Gezilerine Türkiye’nin farklı bölgelerini keşfederek başladı. Daha sonra rotasını yurtdışına yöneltti. Son olarak 30 Ocak’ta 51’inci yaş gününü Kuzey Kutbu’nda kutladı. Değişmez yol arkadaşı, 30 yıllık eşi Salih Yılmaz’ın yaş günü armağanıydı bu gezi.
10 Kasım Cuma son ders zili çaldığında, hafta sonlarıyla beraber toplam 9 gün sürecek ilk ara tatil resmen başlayacak. İlköğretim ve lise öğrencilerinin dönem ortasında vereceği bu kısa molayı ailece geçirilecek unutulmaz anılarla dolu, ömür boyu hatırlanacak bir seyahat fırsatına dönüştürebiliriz. Jürimiz çocuklarla kaliteli vakit geçirirken yeni deneyimler yaşayıp yeni yerler ve kültürler keşfedebileceğimiz yurtiçi ve yurtdışından öneriler verdi.
#Pınar TAHİRLERSevgili okurlar, bu hafta sizlere uzun soluklu bir fotoğraf projesini aktarmak istiyorum, ‘Benİstanbul’. Fotoğraf Gezginleri Grubu’nun 2014’te başladığı proje, her yıl yaklaşık 100 amatör fotoğrafçının katılımıyla yürütülüyor. Seçilen İstanbul fotoğrafları 8 yıldır, her yıl sonunda sergileniyor ve özel bir kitapla basılı hale geliyor. Hatta 2018’de yayınlanan kitabın ön sözünü de ben yazmıştım. ‘Benİstanbul’, 10 yıl sürecek, 2023 sonunda tamamlanacak ve geçen 10 yılın en iyi fotoğraflarının birleşimi ile büyük bir kitap yayınlanacak.
#Rıza ÖZELBirinci Dünya Savaşı sırasında Almanya’da bulunan Halit Ziya Uşaklıgil’in romancı bakışıyla yazdığı ‘seyahat-mektuplar’ ilk defa kitap olarak yayımlandı. ‘Almanya Mektupları’ 1900’lü yılların Almanya’sını edebi dille izlediğimiz iyi anlatılmış bir belgesel gibi zevkle okunuyor.
#Halit Ziya UşaklıgilTürkiye Otelciler Birliği (TÜROB) ve Türk Hava Yolları'nın (THY) iş birliği kapsamında, dünyanın dört bir yanından gelen turizmcilere yönelik tanıtım ve ağırlama faaliyetleri mayıs ayında rekor seviyeye ulaştı. Mayıs ayının ilk 2 haftasında 32 destinasyondan 500'ün üzerinde tur operatörü ve seyahat acentesi üst düzey yöneticisi İstanbul'da ağırlanırken, tanıtımlarda, yabancı yöneticilerin İstanbul Havalimanı'na büyük ilgisi dikkati çekti.
#Türkiye Otelciler BirliğiYurt dışına seyahat etmek özellikle de Avrupa ülkeleri söz konusu olduğunda vize sorunu nedeniyle çoğu zaman çileye dönüşebiliyor. Bununla birlikte hem tarihi ve turistik güzellikleriyle öne çıkan hem de fazla zorlanmadan vize alabileceğiniz ülkeler var. İşte o ülkeler...
#Vizesiz ÜlkelerAvusturya’nın başkenti Viyana, konumu nedeniyle yıllar boyunca birçok krallık görmüş. Kültür birikimi mimarisinde, tarihinde ve havasında kendini hissettiriyor. Sonbahar da bir hafta sonunuzu Viyana’yı gezmek için ayırırsanız dolu dolu bir gezi ile dönersiniz evinize. İşte size Viyana gezi rehberi…
#ViyanaCemre havaya düştü ve bahar geldi kapımıza dayandı. Ilıman havanın etkisiyle rahat rahat gezmenin keyfini sürmek için tüm şartlar müsait. Yılın temposu sizi hafiften yorduysa ve hatta şimdiden tatil hayali kurmaya başladıysanız sizlere yurtiçi ve yurtdışı çok güzel bahar önerilerimiz var.
#ŞirinceGoogle, üstü kapalı açık hava müzesi oluşturarak, Türkiye'de "yerinde koruma modeli"ni gerçekleştiren ilk arkeolog, ilk Hititolog, Türkiyeli ilk kadın eskrimci ve 1936 yılında Berlin'de yapılan olimpiyatlara eskrimci olarak Türkiye'den katılan ilk kadın sporcu olan Halet Çambel’i unutmadı. Ülkelere göre değişik doodle’lar tasarlayan Google, Halet Çambel'e özel bir görselle karşımıza çıktı. Peki, Halet Çambel kimdir? İşte detaylar...
#GoogleOsmanlı’nın at üstünde yıllarca süren Avrupa turunu Porsche’yle 4 günde tamamladık. Macaristan’daki Estergon Kalesi’nde flütle İstiklal Marşı’nı dinleyip Viyana üzerinden Anadolu’ya dönüş yaptık. İyi kaçan servet değerindeki bu arabalarla, beş yıldızlı otellerde yaşanan seyahatleri hararetle tavsiye ederim.
#PorscheAlper Metin (43) yalnız seyahat edenlerden. Beş kıta ve 42 ülkeyi tek başına korkusuzca gezdi. Özgürce seyahat etmek onun için tam bir tutku. Üstelik herkesin gittiği yerleri de tercih etmiyor. Küba’nın turistlerin pek uğramadığı kasabalarına ve Moğolistan’ın ıssız bozkırlarına gitti. Finlandiya’nın kırlarında kamp yaptı. İsrail’de Necef Çölü’nü aştı. Moldova’da köy düğününde halay çekti. Çin Seddi’ne tırmandı...
37 yıllık sanat eğitimcisi Şükran Şahin, ilgi alanı doğrultusunda seyahatlere çıkıyor. 15 ülkede 100’e yakın şehir gördü. Son gittiği şehirlerden biri modern sanatın merkezi New York. “Müze ve galeriler koleksiyonları kadar mimarileriyle de göz alıcı” diyor.
Onlar okyanus aşan, uzak coğrafyaları, farklı kültürleri merak eden gezginler. Kimi Türkiye’nin kara kışı yaşadığı günlerde Karayip Adaları’nda yazın tadını çıkarmış, kimi güney Pasifik’te keşif turuna çıkmış. Ortak özellikleri kruvaziyerlerdeki beş yıldızlı tatil köyü hizmetinden memnun kalmaları ve dönüş yolunda bir sonraki yolculuğun planlarını yapmaları.