Varşova’ya gideli çok olmuştu. Ama bu kez çok daha gelişmiş, çok daha bakımlı bir kentle karşılaştım. Hatta hayran kaldım. Bence Avrupa’nın yeni yıldızlaşan kenti Varşova. Burnunun dibindeki Ukrayna’da savaş bittiğinde daha da fazla ilgi çekecektir. Ukrayna’dan gelenlerden Varşova’ya yerleşenler kentin hizmet hayatını da güçlendirmişler.
#THYBir arada olmanın güzelliğini hatırlatan dönem dizileri yeniden gündemde. İzlerken kaybedilenlere, ihmal edilenlere üzülsek de geçmişle bağ kurmak ve hatırlamak adına seviniyorum bir hikâyede veya bir dekorda eskinin izlerine rastlayınca. ‘Masumlar Apartmanı’ ve ‘Kulüp’ten sonra ‘Pera Palas’ta Gece Yarısı’ dizisi de gündeme gelince bu hafta istedim ki size şehrin karşısından, Pera’dan bahsedeyim. Eski günlerin zarif izlerini hâlâ taşıyan Meşrutiyet Caddesi boyunca zaman, katman katman açılsın önümüzde...
#Hürriyetİstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 21 Eylül'e kadar ‘Aralıktan Bakmak: Meşrutiyet Caddesi’nden Bir Kesit’ başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, sosyal, ekonomik ve fiziksel çok boyutlu bir dönüşüm geçiren Pera’dan bir kesite odaklanan sergi, bu kesit üzerinden bölgeye dair bütünsel bir bakış yakalamayı amaçlıyor. Döneme ait fotoğraf ve belgelerin bir araya getirildiği sergi kapsamında ayrıca, sanal gerçeklik teknolojileri aracılığıyla ziyaretçilere İstanbul’un 19. yüzyıl sonu önemli otellerinden biri olup bugün Pera Müzesi olarak kullanılan Bristol Oteli’ni deneyimleme fırsatı sunuluyor.
#Aralıktan Bakmak: Meşrutiyet Caddesi’Nden Bir KesitAvusturya’nın başkenti sadece ülkenin değil aynı zamanda tüm Avrupa’nın da sanat başkenti. Yılın her günü ayrı bir sanat etkinliği düzenleniyor kentte. Almanya’da yaşayan yazar Ahmet Arpad, Hürriyet Seyahat okurları için Viyana’daki sanat dolu bir akşamını yazdı.
#Ahmet Arpadİlk olarak 1980’lerin sonunda, Mehmet Ali, General Jaruzelski ile program yaptığında gitmiş, sarayı gezmiştim. Bu sefer turisttim. Eskiye dair hiçbir şey hatırlamıyordum. Ancak Varşova çok kolay ve güzel bir şehir... Renkliliği ve ihtişamıyla insanı büyülüyor ve bağrına basıyor.
#Polonya Varşovaİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 14. İstanbul Bienali son iki haftasına girdi. Sanatseverlerin en az üç günde gezebileceğiniz Bienal'i hala keşfetme imkanı bulamadıysanız, haberimizde nasıl gezebileceğinize dair detayları bulabilirsiniz.
#İKSVBu şehre ne vakit geldiysem, içimde sadece kendimle paylaştığım bir heyecan duydum. Varşova, kahraman bir şehirdir. İkinci Dünya Savaşı’nda işgalci Nazi ordularına karşı ayağa kalkmak başarısını göstermiştir. “Varşova Ayaklanması”tam iki ay, sokak sokak, ev ev süren bir savaştan sonra, o da “şartlı” olarak zor bela bastırılabilmiştir.
Yunanistan’da milliyetçiliğin en güçlü olduğu şehirlerden Selanik’in artık küpeli, dövmeli, Anadolu Koleji mezunu, partisiz komünist ve açık sözlü bir belediye başkanı var. 70’ine yaklaşırken şarapçılığı bırakıp politikaya atılan Yannis Boutaris, kilisenin sert muhalefetine karşın sürpriz yapıp, doğduğu şehrin yönetimini üstlendi. Selanik’in geçmişiyle barışması, Osmanlı’daki çok kültürlü kimliğini tekrar ortaya çıkarması, Yahudilerini ve Müslümanlarını hatırlaması gerektiğini savunuyor. Özellikle Türkler ve İsraillilerin atalarının şehrini ziyaret etmeleri için kampanya yürütüyor. Gelecek ay THY, direkt Selanik uçuşlarına başladığında Selanik’in restoranlarında, mağazalarında biletini gösteren herkese indirim uygulanması için şimdiden hazırlık yapıyor. Boutaris, Hürriyet Seyahat’e Selanik’in en sevdiği 10 mekanı anlattı.
Beş yıldır devam eden Uluslararası Beyoğlu Buluşması, diğer adıyla Pera Fest, 15 gün boyunca Beyoğlu’nun sanat mekanlarını, müzik kulüplerini gezmek için çok güzel bir gerekçe. 3-17 Aralık arasında Beyoğlu’na gelenler hem Türkiye, Şili, Fransa, İtalya, Hindistan, Rusya, İspanya’dan sanatçıların katıldığı müzik, dans, film gösterimi, edebiyat söyleşisi gibi etkinliklere katılabilecek, hem de Beyoğlu’nun mekanlarında bir gezinti yapmış olacak.
Son yıllarda birbiri ardına açılan otel, restoran ve gece kulüpleriyle İstanbul Tepebaşı, git gide yeme içmenin ve eğlencenin merkezi haline geldi. Belli başlı adreslerin hepsi Meşrutiyet Caddesi üzerinde sıralanıyor. Bölgenin bir özelliği de, Asmalımescit’e komşu olması. Pera Palas’ın karşısında, Cahide Sonku’nun eski evine açılan Cahide On5, eski Mercure Otel’in yerine açılan The Marmara Pera, Mehmet Gürs’ün otelin 18. katındaki yeni lokantası Mikla, Büyük Londra Otel’in biraz aşağısında Suna ve İnan Kıraç’ın Pera Müzesi, onun hemen yanında sıralanan Nu Pera, Nu Buz, Wan-na ve Private Room, Cahide On5’a sığamayanlar için mekanın üst katında bu sezon açılan Femme Fatale, giriş katında Kokosh, birdenbire bölgenin hem gündüz hem de gece trafiğini canlandırıverdi.
Taksim’de 1893 yılında mimar Achille Manoussos’un yaptığı ve ‘Bristol Oteli’ olarak bilinen bina, dün ‘Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’ olarak kapılarını ziyarete açtı. Beş katlı müzede Kıraç ailesinin özel koleksiyonundan, ‘Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri’, ‘Kütahya Çini ve Seramikleri’ sergileri ile aralarında Osman Hamdi’nin ’Kaplumbağa Terbiyecisi’ tablosunun da yer aldığı ‘İmparatorluktan Portreler’ sergisi yer alıyor.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 8 Haziran'da kapılarını açıyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Başkan Yardımcısı İnan Kıraç düzenlediği basın toplatısında müze ile ilgili bilgi verdi. Yıllardır koleksiyonculuk yaptıklarını anlatan İnan Kıraç, bu eserlerin bir bölümünün artık Pera Müzesi'nde bulunacağını söyledi. Kıraç, “İnsanın kendi biriktirdiklerinden ayrılması zor oluyor. Ama biz, bu eserleri özlediğimiz zaman artık sizler gibi gelip müzede gezeceğiz” dedi.