Bugün 19 Eylül Gaziler Günü... Ankara’da yaşayan Pençe Kilit gazisi Emirhan Karagöbekli mayına basarak görme yetisini kaybetti, sol bacağı ampute oldu. Bir yıl süren tedavi sürecinde de hastanede eğitim almayı sürdüren gazi Karagöbekli, “Düştüğümüzde pes etmeden her zaman daha güçlü ayağa kalkabiliyorsak başarmışız demektir. Engel aslında insanın bedeninde değil, beyninde ve düşüncelerindedir” dedi.
#Emirhan KaragöbekliGösteri dünyasının milyon dolarlık ünlülerinin nasıl yaşadığını bilirsiniz. Kimi zaman film setlerinde ya da konser öncesinde geceler boyu uyumadan çalışırlar, ter dökerler ama attıkları bir adımdan da o kadar çok para kazanırlar..
#Kate Winsletİşitme ve konuşma engelli olarak doğan, 21 yaşına geldiğinde ise gözlerini de kaybeden Arzu Yılmaz (44), yaşadığı tüm zorluklara rağmen hayattan vazgeçmedi. Yetenekleriyle kendisine hayran bırakan Yılmaz, okuma ve yazma tutkusunu da hayata geçirerek kendi çabalarıyla kitap yazdı.
#İşitme EngeliTokyo Olimpiyat Oyunları’ndan hedeflediğimiz gibi madalya rekorumuzu kırarak döndük. Şimdi sıra paralimpik oyunlarına katılacak sporcularımızda... 2012’de Londra’dan 10, 2016’da Rio’dan 9 madalyayla dönen millilerimizin Tokyo için hedefi büyük. Bu oyunlara katılmak pek çoğunun çocukluk hayaliydi. Engelinin hayallerinin önüne geçmesine izin vermeyen bu sporcular “Her engelliye uygun bir spor var. Girişken olun, kendinize güvenin, hayatta hiçbir şeyden geri kalmayın” diyorlar...
#ParalimpikHakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Yufkalı köyünde yaşayan görme engelli Kayser Taş (14), resim öğretmeni Reyhan Karaçavuş'un çabalarıyla Braille alfabesini, bastonla yürümeyi, saçlarını tarayıp, toparlamayı ve yemek hazırlamayı öğrendi. Kayser, yine Karaçavuş'un desteğiyle Erzurum Görme Engelli Çatyolu İlkokulu ve Ortaokulu'na kaydını yaptırdı. Pandemi nedeniyle bir süredir evde olan Kayser, bu süreci de öğretmeni ile zaman geçirerek, değerlendiriyor.
#HakkariYaklaşık olarak 200 yıldan beri kullanılan Braille alfabesi, görme engelli kişiler için icat edilmiş bir alfabedir. İlk defa Fransa'nın başkenti Paris'te kullanıldı. Avrupa ülkelerinden sonra dünya genelinde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan Braille alfabesi nedir, nasıl yazılır ve okunur? Merak edilen tüm soruları sizin için derledik.
Mersin Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından temin edilen akıllı bastonlar, kent merkezinde yaşayan 5 görme engelli çocuğa teslim edildi. Cep telefonuna entegre olabilen ve boy yüksekliğindeki engelleri tespit edebilen bastonlar, çocukların sokakta daha rahat şekilde gezebilmesini sağlayacak.
#Görme EngelliMEB, 2019’un ‘Fark Yaratan Öğrencileri’ni belirledi. Berlirlenenler arasında ortaokul, meslek lisesi ve BİLSEM öğrencileri bulunuyor. Aralarında elektrik enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye aparatı üreten de var, deniz süngerinden doku üreten de.
#Milli Eğitim BakanlığıAfyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği'nde okuyan iki öğrenci, görme engellilerin bilgisayarı rahatlıkla kullanabilmeleri için üç boyutlu yazıcıyla Braille alfabesinden oluşan klavye tasarladı.
#ÜniversiteMEB, görme engelli öğrencilerin eğitim ortamlarını iyileştirmek ve eğitsel materyal eksiklerini gidermek için yazılı belgeleri Braille alfabesine, Braille alfabesi ile alınan notları da yazı diline çevirme özelliğine sahip ‘okuma yazma cihazı’nın kullanımına başladı.
#MEBORTA Doğu Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü'ndeki eğitimini yarıda bırakan ve birkaç farklı girişimin ardından çocuklukta başlayan kitap merakını iş edinip sahaf dükkanı açan görme engelli Devrim Tarım, tutkuyla bağlı olduğunu söylediği işini İstanbul’un Samatya semtinde sürdürüyor.
#Devrim TarımGeleceği, vizyonu geniş girişimci çocuklar ve gençlerle yaratabileceğinin farkına varıp bu yolda hızla yol alan bir girişimci, İlker Elal ile girişimi Minerpreneurs'ü 74. sayımızın Girişimcilik sayfasında konuştuk.
#Minorpreneursİstanbul Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinden 4 öğrencinin görme engelliler için geliştirdiği bileklik, dokunmatik ekranı bulunan bilgisayarlara yüklenen braille alfabesi aracılığıyla yayılan titreşimleri kişinin hissetmesini, böylece yazıları daha kolay okuması ve renkleri algılamasını sağlıyor.
#İmam Hatip Lisesi- Amasya'da müftülük ile Altı Nokta Körler Derneği iş birliğiyle açılan kursta 15 görme engelli, Kur'an-ı Kerim'i braille alfabesiyle öğreniyor- Altı Nokta Körler Derneği Amasya Şube Başkanı Demiryarar:"İmkanların size göre uyarlanması ve sunulması önemlidir. Eğer imkanlar size göre uyarlanmışsa her şeyi başarabilirsiniz"