ODTÜ’den Samatya'ya 

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ’den Samatyaya
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2018 15:43

ORTA Doğu Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü'ndeki eğitimini yarıda bırakan ve birkaç farklı girişimin ardından çocuklukta başlayan kitap merakını iş edinip sahaf dükkanı açan görme engelli Devrim Tarım, tutkuyla bağlı olduğunu söylediği işini İstanbul’un Samatya semtinde sürdürüyor.

Haberin Devamı

Tarım, küçücük dükkanına sığdırdığı "dünya kadar" ikinci el kitabı meraklısıyla buluşturuyor. Eskişehir'in Günyüzü ilçesine bağlı Atlas köyünde, ailenin 6'ncı çocuğu olarak dünyaya gelen 38 yaşındaki Devrim Tarım, gözlerini 1 yaşında kaybettiğini belirtti. Küçük yaştan itibaren öğrenmeye olan merakının kendisini kitaplara yönelttiğini ve ablasına kitaplar okuttuğunu dile getiren Tarım, kitaplara olan tutkusunun, Ankara'daki Körler Okulu'nda Braille alfabesini öğrenmesiyle iyice arttığını söyledi.

MÜŞTERİLERİN AHLAK TESTİ

ODTÜ Uluslararası İlişkiler ve İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümlerinde toplam 14 yıl süren öğrenciliğini yarıda bırakan Tarım KPSS ile atanarak 8 yıl memuriyet yaptığını aktardı. Son maaşı ve kütüphanesindeki kitapları sermaye yapan Tarım, sahaf açarak sevdiği işi yapmaya başladığını kaydetti. Okuma alışkanlığının düşüklüğü karşısında kitapçıların ayakta kalmasının zor olduğunu belirten Tarım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin okuma oranı binde 8. Korkunç. Daha da fecaat olan durum ilkokul çocuklarının okuma ödevleri bu ortalamayı yükseltiyor. Bu şartlarda kitapçılık yapmak hem de mahalle kitapçısı olarak ayakta kalmak çok zor. Müşterilerle ilişkim tamamen güvene dayalı. Kitabın fiyatı ilk sayfada yazıyor. Müşteri kendisi okuyup söylüyor. Tabii ben aşağı yukarı tahmin ediyorum fiyatı ama bu bir ahlak testi oluyor onlar için. Bu hoşuma gidiyor. Aslına bakarsanız kör bir insanın kitapçı açması demek, tamamen güvene dayalı bir şey. Buradan kitap çok kolay çalınabilir, para alınabilir, bilgisayar çalınabilir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!