Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde (ÖÇKB) su takviyesi flamingolara can suyu oldu. Bu yıl kreş ve yuva noktasında toplu yavru ölümüne rastlanmadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Anadolu’nun en nazlı misafirleri bize emanet. Flamingo yavrularına gözümüz gibi baktık. Bu yıl 4 bin 300 misafirimizi uğurluyoruz” dedi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde (ÖÇKB) su takviyesi flamingolara can suyu oldu. Bu yıl kreş ve yuva noktasında toplu yavru ölümüne rastlanmadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Anadolu’nun en nazlı misafirleri bize emanet. Flamingo yavrularına gözümüz gibi baktık. Bu yıl 4 bin 300 misafirimizi uğurluyoruz” dedi.
#FlamingoDünyada ve ülkemizde kuş türlerinin popülasyonunda ciddi bir azalma yaşanıyor. 200’den fazla türün soyunun kritik seviyede tehlike altında. En son Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi'nin (UKCEH) yaptığı bir araştırmaya göre, modern insanlık tarihi boyunca her dokuz kuş türünden birinin neslinin tükendiği açıklandı. Peki ülkemizde tehlike altında olan türler hangileri? Bu türlerin nesli tamamen tükenirse nasıl sorunlar ortaya çıkabilir? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Kuş bilimci Öğr. Gör. Ergün Bacak ile tüm bu sorulara cevap aradık.
#Kuş TürleriAntalya'nın kuşları, yaşadıkları tehditler ve önemli kuş alanları, uzman veteriner hekim Gökçe Coşkun ve Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Esra Per'in kalemi ile kitaplaştırıldı. Bugüne kadar 338 türü kayıt altına alınan Antalya kuşlarından 236'sı kesinlikle korunması gereken, 91'i ise korunması gereken hayvan türleri arasında bulunuyor.
#KuşTarım ve Orman Bakanlığı ile Avrupa Birliği nesli tükenmekte olan hayvan ve bitkilerin korunması amacıyla işbirliği yaptı. Proje kapsamında Harran kertenkelesi, çokgözlü Hatay mavisi kelebeği, bozkır kartalı, karakulak ve Hasbenli sığırkuyruğu bitkisi koruma altına alındı. Örnek teşkil edecek çalışmalar başka türleri de kapsayarak genişleyecek.
#Tarım Ve Orman BakanlığıMersin Türkiye’nin en büyük liman şehri, lojistiğin merkezi... Fuarla yeni tanışıyor. Sektörün uluslararası lider firmaları daha geçen haftasonu bir araya geldiler. ‘CNR Mersin Lojistik Fuarı’, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Lojistik Derneği (LODER), Mersin Deniz Ticaret Odası’nın da destekleri ile hayata geçirildi. Stratejik öneme sahip böyle bir limanın fuarı nasıl bu kadar geç kalır? Sektörün uluslararası lider firmalarının yer aldığı fuarda, yerli ve yabancı profesyonellerin partnerleri ile daha yeni bir araya gelmesinin kabahati kimdedir?
#TürkiyeDünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde olan türlerden bozkır kartalının Türkiye'deki yaşam alanlarının korunması için uluslararası çalışma başlatıldı. Proje koordinatörü olan uzman biyolog Cansu Özcan, Türkiye'de sağlıklı ürediği düşünülen 12 çift bozkır kartalı bulunduğunu söyledi.
#Bozkır KartalıYedi bağımsız Türk Devleti'nden biri olarak Kazakistan ön plana çıkıyor. Aynı zamanda Ortadoğu'da yer alan en önemli Türk devletlerinden biridir. Peki, Kazakistan bayrağı anlamı nedir? Bayrakta hangi renkler bulunur detayları ile derledik.
#Kazakistan Bayrağı AnlamıNesli tükendiği sanılan Anadolu parsının geçtiğimiz hafta termal kameralarla görüntülenmesi büyük heyecan yarattı. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığının yeni projesi sadece Anadolu parsının değil karakulaktan, bozkır kartalına, Harran kertenkelesinden, elmabaş patkaya kadar birçok hayvan türünün aslında hâlâ bizimle olduğunu ortaya koydu. İşte nesli tükendiği sanılan Anadolu'daki onlarca hayvan türünden bazıları ve onları 'hayatta' tutmak için üzerinde çalışılan projenin detayları...
#Nesli Tükenen HayvanlarÇevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yürütülen çalışmalar kapsamında nesli tehlikede olan Bozkır Kartalı (Aquila nipalensis) ve Toy (Otis tarda) türü kuşların yuva yapmak ve konaklamak için bu bölgeyi seçtikleri tespit edildi.
#Yıldız Nevin GÜNDOĞMUŞ/AAOrta Anadolu dendiğinde kafamızda beliren uçuşan çalı öbekleri ve tozlu dumanlı görüntüyü bir kenara bırakın! Bunun tam zıddı bir ‘bozkır’ anlatacağız size... Konya’nın bu özel ilçesinin zenginliğini yürüyüş ve fotoğraf grupları keşfetmeye başladı. Ülkenin en iyi tahininden binlerce yıldır süren demir işleme geleneğinin yansıması bıçaklara, gastroturistlere sunacak cevherleri de var.
#BozkırŞehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaDoğada yaşayan bazı kuş türleri bulunuyor. Kartal, kuş türleri arasında yer alan yırtıcı kuşlardır. Kartallar hakkında meraklı olan kişiler, kartallar hakkında araştırma yapabiliyor. Kartalların türleri ve özellikleri hakkında insanlar internet üzerinde birçok araştırma yaparak, daha geniş kapsamlı bilgilere ulaşmak istiyor. Kartal türleri ve özellikleri nelerdir? Kaç çeşit kartal vardır detayları ile derledik.
16 yaşında, TÜBİTAK’ın Matematik Kampı için gittiği Çanakkale’de bulduğu bir böceğin ismini merak etmesi Çağan Şekercioğlu’nun hayatını değiştirdi. Sorusu ABD’deki Harvard Üniversitesi’ne kadar ulaştı, merakı sayesinde bu okula tam bursla kabul edildi.
Bu yıl baharın yoğun yağışlarla başlaması Avrupa’nın en zengin florasını coşturdu. Türkiye’nin farklı bölgelerindeki doğa harikaları, son yılların en zengin, en renkli görüntülerine sahne oluyor. “100 Doğa Harikası” adlı kitabı geçtiğimiz günlerde yayımlanan Atlas Dergisi fotoğrafçılarından Yıldırım Güngör, mayıs ve haziranda görülmesi gereken 10 yeri yazdı.
Doğa Derneği, Türkiye’nin doğal hazinesini tespit etmeyi, envanterini tutmayı ve bu hazineyi korumak için çalışmayı amaç edinmiş bir sivil toplum kuruluşu. Bu derneğin girişimiyle, 2004’te 14 bilim adamının geliştirdiği "Önemli Doğa Alanı" kavramıyla ilgili bir makale, ABD’de BioScience Dergisi’nde yayınlandı. Bu yöntem, nesli tükenmek üzere olan ve dünyanın başka bir noktasında bulunmayan canlı türlerini araştırarak yeryüzünün en hassas ve en benzersiz doğal alanlarını belirlemek için kullanılıyor.