Kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği olan ve bağışıklığı güçlendiren bozanın satışları korona virüs pandemisinde patladı. Siparişlere yetişmeye çalışan Bursalı bozacılar probiyotik özelliği olan ürünlerini yurt dışına da ihraç ediyor.
#BozaYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakSağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkGut hastalığına iyi gelen yiyecekler, arasında kabak, salatalık, kiraz ve çilek gibi içeriğinde bol su barındıranlar önceliklidir. Eklemlerde şişlik, ağrı, hassasiyet ve şiddetli ağrılara neden olan iltihaplanmadır. Karakteristik olarak ayak başparmağında beliren ağrı işaretidir. Gut hastalığına iyi gelen yiyecekler nelerdir? Gut hastalığına iyi gelen sebzeler, meyveler ve bitkiler hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#GutÖnceki yazılarda bahsettiğimiz gibi; Bursa Mutfağı daha çok Bursa esnafının icat edip sattığı yemekler ile tanınır. Ancak Bursa’da evlerde pişen yemek çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu hafta hem lokantaların hem Bursa halkının pişirdiği, Bursa mutfağı yemek çeşitliliğini sizlerle paylaşmak istedim.
#BursaAdını duyunca kafamızda hemen mikroplar canlanıyor. Eminim, ‘İyi de bir mikropla nasıl dost olunur’ diye düşünenleriniz olacaktır. Oysa bazı bakteriler sağlığımızı bozarken bazıları da sayısız katkı sağlıyor. Üstelik bağışıklığımızı güçlendiren, kötü bakterilerle savaşıp bizi hastalıklardan koruyan ‘iyi bakteriler’i vücudumuzda arttırmanın yolları oldukça kolay...
#SağlıkEskiden bozacılar ellerinde iki güğüm boza, bellerinde bir bardaklık, bir tarçın kutusu ve fenerle mahalleleri maniler söyleyerek gezermiş... Şimdilerde akşam karanlığı düşünce “Booozaaa” diye seslenerek dolaşan seyyar satıcılar, geçmişte olduğu gibi bize kış mevsiminin geldiğini hatırlatıyor.
#BozaHavaların soğuduğu ve pek çoğumuzun evde daha çok zaman geçirdiği kış aylarında maalesef fazla kilolar alınır ve yaza doğru bu kilolar vermeye çalışılır. Peki kışın kilo almak normal mi, almamak için ne yapmalı? İşte kış aylarında daha fazla kilo almamızın nedenleri...
#Kışın Neden Kilo AlırızAdını duyunca kafamızda hemen mikroplar canlanıyor. Eminim, ‘İyi de bir mikropla nasıl dost olunur’ diye düşünenleriniz olacaktır. Oysa bazı bakteriler sağlığımızı bozarken bazıları da sayısız katkı sağlıyor. Üstelik bağışıklığımızı güçlendiren, kötü bakterilerle savaşıp bizi hastalıklardan koruyan ‘iyi bakteriler’i vücudumuzda arttırmanın yolları oldukça kolay...
#SağlıkOrtaçağda aşırı beslenme ve alkolle ilişkisinden dolayı ‘Kralları hastalığı’ olarak bilinen gut hastalığı, yarattığı şikayetlerle yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Peki gut hastalığının belirtileri ve tedavisi nedir? Gut diyeti nasıl olmalıdır? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık ve Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tüm merak edilenleri açıkladı.
#Gut Hastalığı NedirKış mevsimi geldi, vitamin ve mineral deposu boza raflarda yerini aldı. Boza, metabolizmayı güçlendiren özellikleri sayesinde daha çok kış mevsiminde tercih ediliyor. Peki, bir bardağı bile şifa deposu olan bozanın faydaları ne kadar biliyoruz?
#BozaŞehre yayılarak 2021 baharına kadar sürmesi planlanan 5. İstanbul Tasarım Bienali, pandemiye göre şekillenen yeni formatıyla 15 Ekim’de başlıyor. ‘Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım’ başlığı altında dünyanın içinde bulunduğu apokaliptik durumu da inceleyen bienal, Pera Müzesi, ARK Kültür gibi sergi mekanlarında fiziksel olarak izlenebilirken dijital platformda da takip edilebilecek. Bienalin küratörü Mariana Pestana ile ritüeller, mikrobiyal yaşam, sivrisinekler, tasarımın yeni form arayışları ve kırılgan gezegenimiz hakkında konuştuk.
#5. İstanbul Tasarım BienaliSağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemi sürecinde oruç tutanların yeterli ve dengeli beslenmeleri, iftar ve sahur arasında vücut için gerekli sıvı miktarını almaları, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için A, C, E ve D vitaminlerinden zengin yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmeleri gerektiğini bildirdi.
#RamazanSağlık Bakanlığı, yeni tip koronaviris (Kovid-19) pandemi sürecinde oruç tutanların yeterli ve dengeli beslenmeleri, iftar ve sahur arasında vücut için gerekli sıvı miktarını almaları, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için A, C, E ve D vitaminlerinden zengin yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmeleri gerektiğini bildirdi.
#Sağlık BakanlığıKoronavirüs korkusu, vitamin ve gıda takviyesi tüketimini de etkiledi. Ancak bilinçsiz ve gelişi güzel tüketilen gıda takviyeleri ve vitaminlerin, enfeksiyondan korumaktan ziyade vücuda zarar verebildiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Kenan Yıldırım, herkesin kendine has bir bağışıklık direnci bulunduğunu söyledi. Yıldırım, “D vitami, demir, B12, E vitamini ve çinko takviyesini uzman önerisi olmadan, kendi kendinize alıp kullanmayın. Bilinçsizce kullanılan gıda takviyeleri karaciğer toksisitesine ve böbrek hücrelerine zarar verebilir.” dedi.
#KoronavirüsFransa Bretonya çıkışlı krep, aslında akıtma ya da katmer dediğimiz türleriyle bize hiç de uzak olmayan bir halk yemeği. İyisini denemek isterseniz Kadıköy Moda’daki OD46 doğru bir seçenek. Tatlı ve tuzlu çeşitleriyle Fransız tarzını ülkemize uyarlayan güzel krepler yapıyor.
#Kadıköy ModaRomatoloji Uzmanı Doç. Dr. Meryem Can, Türk kahvesinin gut hastalığından koruduğunu söyleyerek, “Obezite, alkol, aşırı kola ve portakal suyu tüketimi, et çeşitleri gut hastalığı riskini artırır. Hastalıktan korunmak için günde 2 veya 3 fincan Türk kahvesi için, ceviz, kaju, keten tohumu, fındık ve badem tüketin” tavsiyesinde bulundu.
#Gut HastalığıRomatoloji Uzmanı Doç. Dr. Meryem Can, Türk kahvesinin gut hastalığından koruduğunu söyleyerek, “Obezite, alkol, aşırı kola ve portakal suyu tüketimi, et çeşitleri gut hastalığı riskini artırır. Hastalıktan korunmak için günde 2 veya 3 fincan Türk kahvesi için, ceviz, kaju, keten tohumu, fındık ve badem tüketin” tavsiyesinde bulundu.
#Türk Kahvesinin Faydaları