Sağlık ve lezzet deposu olan enginar İzmir'in en çok tüketilen yemeklerindendir. Karaciğeri yenileyen enginarın, Ege’de yapraklarıyla pişirilmesi makbul. Biz de bugün sizler için İzmir usulü zeytinyağlı enginar dolması tarifi hazırladık. İşte, enginar dolması nasıl yapılır merak edenlere, tarifin detayları...
#Enginar Dolması TarifiGevrek mi simit mi zaman zaman süregelen tartışmalardandır. Her ne kadar İzmir sakinleri simide gevrek deseler de aslında gevrek ve simit arasında birkaç ufak detay vardır. Peki, simit ile gevrek arasındaki fark nedir? Gevrek nasıl yapılır? İşte, İzmir gevrek tarifi, malzemeleri ve yapılışı...
#Gevrek Mi Simit MiMasterChef İzmir boyozu ile izleyenleri ekranlara konuk ediyor. İzmir'in meşhur boyoz tarifi merak edilen tarifler arasında zaman zaman yerini alıyor. Peki, İzmir boyozu nasıl yapılır, içinde ne var? İşte, boyoz tarifi ve kolay yapılışı...
#İzmir BoyozuBüyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri, doğa harikaları ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran Ege’nin güzelliklerine doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ege'nin sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri nereler?’ diye sorduk. 5 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 adresi önerdiler.
#RotaGASTRONOMİ, artık bütün dünyada yükselen bir trend ve çok önemli bir katma değer kaynağı. Ben gastronomi kavramı için “mutfak ekonomisi” ifadesini kullanıyorum. Çünkü yerel, bölgesel ve ulusal yeme-içme kültürünün tüm boyutlarıyla ele alınması, değerlendirilmesi ve tanıtımının yapılması süreci, aynı zamanda ekonominin her alanında stratejik sonuçlar yaratıyor. Son tahlilde, kırsal kalkınmayla birlikte tarım ve gıda ekonomisinin gelişmesinde ciddi bir rol oynuyor. Tabii söz konusu sürecin olmazsa olmaz aşamaları var. Bunlardan birisi de hiç şüphesiz, yerel ve bölgesel ürünlerin coğrafi işaret ile tescillenmesi... Bugün sizlere bu konuda iki güzel örnek vermek istiyorum.
#1Üniversiteler 2023-2024 akademik yılına yarın başlıyor. Yaklaşık 1 milyona yakın genç ilk kez üniversiteye adım atacak. Gençlerin bir kısmı üniversiteye ailelerinin yaşadığı yerlerde gidecek ama kimileri de başka şehirlerde yeni bir hayata başlayacak. Türkiye’nin dört bir köşesinde öğrenim görecek gençler için bir rehber hazırladık. Nerede ev tutmalı, en güzel yemek hangi restoranda, o şehirde nereleri gezmek gerek? Bütün bunları da o şehirlerde okuyan gençlere sorduk.
#OkulDamla sakızının gastronomik anlamdaki değerinin öncelikli olarak tatlılar olduğunu söyleyen şef Çakıroğlu, “Çeşme’ye gittiğinizde pek çok yerde sakızlı dondurma, sakızlı muhallebi, sakızlı lokum, sakızlı Türk kahvesi gibi ürünlere rastlamak mümkün. Geleneksel Türk mutfağında da yeri olan damla sakızının bence en güzel versiyonlarından biri patlıcanlı pilav” diyor.
#1Binyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANİçinden kıyması, peyniri taşan kolböreği, bol yağda kızaran puflar, içindeki ıspanakla, pırasayla gönül çalan el açmaları... Börek denince bizim için akan sular duruyor. Evde annelerimizin yaptığının yeri hepimizde ayrı ama hamurundan harcına, fırınından yağına hakkını vererek pişiren, işinin ehli işletmelerimiz de çok. Jürimiz böreğin en iyilerini tadabileceğimiz favori adreslerini paylaştı.
#KolböreğiYeme-içme dünyasında asırlık markalar; 50 yılı geride bırakan işletmeler var. Ancak geçen ay Özkonak Lokantası kapandı. Bu vesileyle geleneğin mühim olduğu sektörde kuşaklardır aynı yemekleri, pastaları yapan ve bir yandan da yenilenen işletmeleri hatırlayalım...
#YemeGeçen hafta sonu Viyana’ya dört günlük kısa fakat keyifli bir seyahat yaptık. Birçok kez gittiğimiz ve çok sevdiğimiz kentte bu sefer kültür kurumlarından gastronomiye tarihi mekanları tercih ettik. İçimize sindire sindire sokakları dolaştık, nehir ve kanallar boyunca yürüdük.
#Müge AkgünKısa sürede gece kulüplerindeki sahne performanslarıyla şehri avcuna aldı. Arka arkaya yaptığı şarkılarla da geniş kitlelere ulaştı. Şimdi en parlak genç müzisyenlerimizden biri o. Yeni single’ı ‘Balla’yı çıkaran Aybüke Albere ile buluştuk: “Çantam sırtımda, hep arkadaşlarımda kalırdım. Bana bu yüzden ‘Kaplumbağa’ derlerdi. Para kazanmak için fuarlarda hosteslik falan yapıyor, öyle günü kurtarıyordum.”
#Aybüke AlbereDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel LezzetleriEdis ile sevgili oldukları iddia edilen Aybüke Albere, sosyal medyanın gündeminde yer almaya devam ediyor. Ünlü popçu Edis'in paylaştığı samimi fotoğrafta yer alan Aybüke Albere, sırtı dönük olsa da dövmesi ile tanındı. Edis ile birlikte müziğe adım atan Aybüke Albere, pek çok vatandaşın araştırdığı isim olmaya başladı. Peki, Aybüke Albere kimdir ve Edis ile sevgili mi? İşte, tüm o detaylar
#Aybüke AlbereYaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, çok sayıdaki bitki türü ve 2 bin 600 yıllık zeytinyağı kullanımı geçmişi ile göz dolduran İzmir’in, gastronomik bir destinasyon olması için önerilerde bulundu.
#Ege Mutfağı‘Bizi bize bizden biri gibi’ anlatan paylaşımlarıyla Twitter’ın son dönemde yükselen yıldızı kesinlikle o. Yarı İngilizce-yarı Türkçe yazdığı, mizahi yönü güçlü tweet’lerinin müdavimi olduğumuz Jared Wall’u biraz daha yakından tanımanın vakti geldi.
#Jared WallHavasından mı suyundan mı bilmem ama İzmir’de yediğim her şeyin tadı bir başka güzel geliyor. Kim bilir belki de otu etle, balığı limonla bozmadıklarından, en güzel böreğin lodosta değil de poyrazda açıldığını söyleyen güzel insanların elinden çıktığındandır…
#İzmir