Piyasalarda petrol fiyatlarının son on yıldan fazla bir sürenin dip seviyelerine geriledi, gelişen ülkeler arasında Türkiye’ye olan ilgi yeniden arttı. Bu Türk Lirası’na da yansıdı ve TL 2016 yılına oldukça iyi bir başlangıç yaptı. Uzmanlar dolardaki değer kaybını ve TL’nin gelebileceği seviyeleri değerlendirdi.
#DolarABD Merkez Bankası Fed, tüm dünyanın nefesini tutarak beklediği faiz kararını açıkladı. Fed, yaklaşık on yıl sonra faizleri 0,25 puan artırdı. Hürriyet yazarları ve piyasa uzmanları kararı hurriyet.com.tr için yorumladı. Fed Başkanı Yellen, ilk faiz artışının abartılmamasını söylerken, tüm dünyayı etkisi altına alan kararın Wall Street işlemcilerini de nefessiz bıraktığı görüldü. Dolar ise karardan sonra uluslararası piyasalarda 2.92'ye kadar gerilerken bu sabah saatlerinde 2.94 civarında seyrediyor.
#Fedİtalya’nın en büyük bağımsız portföy yönetim şirketi Azimut Group, Azimut Bosphorus Capital’daki Türk ortakları ile ülkemizdeki iştiraklerinden ikisi olan veüretim merkezi konumundaki, Azimut Portföy ve Azimut Bosphorus Capital’in birleştirilmesi konusunda anlaşma imzaladı.
#TürkiyeAvrupa’nın önde gelen portföy yönetim şirketlerinden İtalyan dev Azimut, Türkiye'nin en büyük bağımsız portföy şirketi olan Bosphorus Capital’in tamamını bünyesine geçirmesinin ardından, Türkiye’de yatırım alışkanlıklarını değiştirmeyi hedefliyor. İtalyan şirketin Türkiye Direktörü Giorgio Medda, işlerinin zor olduğunu bildiklerini ancak buna rağmen başaracaklarına inandıklarını söyledi.
#Azimut TürkiyeTürkiye'nin en büyük bağımsız portföy şirketi olan Bosphorus Capital, 30 milyar euroluk portföyü yöneten İtalyan devi Azimut ile ortak oldu. Yapılan anlaşma uyarınca Azimut Bosphorus Capital'in yüzde 70 hissesini devralırken, şirket yönetiminde Türk ortaklar söz sahibi olmaya devam edecek.
ABD'de gelen iyi ekonomik verilere rağmen yatırımcıların Fed'in erken faiz artırmayacağını düşünmesi ve Fitch'in Türkiye'nin notunu korumasıyla dolar uluslararası piyasalarda 2.26 TL'ye kadar geriledi. Uzmanlar IŞİD eksenli sürpriz bir gelişme yaşanmaması durumundaTL'nin dolar karşısında değer kazanabileceğini, borsada da yükseliş trendi gerçekleşebileceğini bekliyor.
Piyasalar bu hafta üç önemli virajdan geçecek. Bugün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunum ile Hükümet yetkilileri ve Başçı 'faiz restinden' sonra ilk kez bir araya geldi. Sunumdan sonra hükümet ve Başçı'nın açıklamaları piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Piyasalar sunumdan sonra özellikle hükümet tarafından gelecek açıklamalarda eleştri dozunun düşmesini bekliyor. Ayrıca perşembe günü Avrupa Merkez Bankası'nın kararı ve Mayıs ayı enflasyon rakamları piyasanın gidişatını etkileyecek.
Merkez Bankası haftalık repo faizi ve faiz koridoru oranlarını değiştirmedi. Merkez Bankası haftalık repo faizini yüzde 10'da sabit tuttu. Faiz koridorunun üst bandı yüzde 12'de alt bandı ise yüzde 8'de sabit kaldı. Kararın ardından dolar 2.1420 TL seviyesinden 2.1295 TL'ye kadar geriledi.
Uluslararası piyasalarda doların seçimlere ilk tepkisi düşüş yönünde oldu. Dolar/TL kuru önce 2.1788 TL'ye gerilerken sabah saatlerinde de bankalararası piyasada 2.16 TL'li rakamlara geriledi. Öğle saatlerine doğru dolar 2.1477 TL'ye kadar düşerek 2014 başından bu yana en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi de haftanın ilk işlem gününe 1.347 puan yükselişle 70 bin 465 puandan başladı. Uzmanlara göre şimdiye kadar açıklanan sonuçlar piyasanın beklentisi yönünde gerçekleşti.
SÜPER güçleri karşı karşıya getiren Kırım referandumunun sonuçlarını piyasalar da merakla bekliyor. Geçtiğimiz hafta ABD borsaları Ocak 2014’ten bu yana en büyük haftalık kayıplarını yaşarken yatırımlar güvenli liman görülen ABD hazine tahvilleri, altın ve petrol kontratlarına kaydı.
Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar sadece piyasa değeri, defter değeri gibi rakamsal verilere bakıldığında BİST 100’ün geldiği seviyelerin ucuz olduğunu ancak siyasi risk yüzünden yabancıların alım iştahı olmadığını belirtti. Salar BİST 100’ün daha da ucuzlayacağını düşündüklerini ancak birkaç yıllık perspektiften bakan yatırımcılar için endeksin ucuz olduğunu vurguladı.Salar siyasi risk ile birlikte yüksek enflasyon riski ve cari açığın finansmanının da önemli risk faktörü olduğunu belirtirken “yerli bireylerin döviz tevdiat hesabından TL’ye geçebilmeleri için de ikna edici bir pozitif senaryo ortaya koyabilmek gerekiyor” diye konuştu.
#BorsaTürkiye bu sene yağışların iyice azalması ile birlikte kuruyan barajları ve kuraklığı konuşuyor. Ancak bir başka "kuraklık" da piyasalarda yaşanıyor. Tahvil piyasasında Mayıs 2013'ten beri işlem hacimleri düşük seviyelerde seyrediyor. Bu durum 2014'te de değişmedi ve istikrarlı bir hal aldı. Uzmanlar tahvil piyasasındaki likidite kuruluğunun, düşük işlem hacimlerinin faiz ve döviz piyasasında aşırı dalgalanmalara ve doların yukarı yönlü hareketine yol açabileceğini belirtiyor. Likiditedeki bu kuruluk sürerse özel sektör de olumsuz etkilenebilir.
#DolarDün akşam FED'in 10 milyar dolarlık tahvil alım azaltımı kararının ardından gelişmekte olan ülkelerde bugün sert fiyat hareketleri yaşanıyor. Gelişmekte olan ülkelerde saat 10'da başlayan dalgalanmanın etkisiyle dolar yeniden yükselmeye başladı. Saat 10'da 2.2690 TL'den seyreden dolar sadece 20 dakikada 2.30 TL'nin üzerine çıktı.
Piyasalar üzerindeki siyasi risk baskısı dolara bugün içinde yeni rekorunu kırdırdı. İkinci dalga operasyonu yürüten savcı Muammer Akkaş'ın görevinden alınması ve bunun üzerine sert açıklama yapmasının ardından dolar 2,14 TL'ye yükseldi. Doların bir gün içinde rekor üstüne rekor kırması borsayı da sert düşürdü. Borsa günlük yüzde 2,33 kayıpla 64 bin 555 puana geriledi.
Gelişmekte olan piyasalardan para çıkışları Türkiye'yi de olumsuz etkiledi. Borsadaki düşüş yüzde 3'ü geçerken dolar da 1.97 liraya dayandı. Düşüşün en önemli nedeni ise ABD Merkez Bankası Fed'in bu akşamki toplantı tutanakları öncesinde tahvil alımlarının azaltılacağına ilişkin endişeler.
Borsada Cuma günü esen olumlu havaya rağmen faiz ve doların yükseliş trendinde kalması endişeleri yeni haftaya taşıdı. Hafta başında gerçekleşecek olan Hazine ihaleleri kritik dönemeci oluşturuyor. Bu ihalelere gelecek talep ve oluşacak oranlar piyasalardaki gidişatı etkileyecek.
Dolar yine 1.95 TL'nin üstüne çıkınca Merkez Bankası'ndan altı müdahale geldi. 650 milyon dolarlık müdahalelerin ardından dolara altıncı müdahale tek seferde 650 milyon dolara çıktı. Borsaya ise Fitch darbesi geldi. Fitch'in açıklamalarının ardından borsada düşüş hızlandı. Gösterge faiz ise yüzde 9'a kadar yükseldi.
Piyasalar haftaya dalgalı giriyor. 1.9720 TL'e ile yeni rekor kıran dolara 7 kez toplam 2 milyar 250 milyon dolarlık Merkez Bankası müdahalesi geldi. Müdahalelerin ardından dolar 1.95 TL'nin altına geriledi. Merkez Bankası'nın 2 milyar dolarlık müdahalesi bir günde yapılan en yüksek müdahale oldu.
Başbakan Erdoğan'ın gece yarısı gerçekleştirdiği yurda dönüş konuşmasına piyasaların vereceği tepki merak konusu idi. Ancak borsada korkulan olmadı ve endeks güne son derece sakin bir başlangıç yaptı. Borsa ikinci seansta düne göre yüzde 2 kazançla 77 bin 410 seviyesine seyrediyor.
Gezi Parkı'nda başlayıp Türkiye geneline yayılan olayların yarattığı belirsizlik piyasaları çok kötü vurdu. Borsa İstanbul'da çok uzun yıllardır görülmeyen bir düşüş yaşanırken, kayıp yüzde 10'u aştı ve şirketlerin piyasa değeri 63 milyar TL eridi. Günü yüzde 10.47 kayıpla 76 bin 983 puandan tamamlayan borsa, bu seviyede kayıpları en son 2003 yılındaki tezkere krizinde görmüştü.
Hürriyet’in ‘12 bankaya milyarlarca liralık rekabet cezası geliyor’ haberiyle ilgili açıklama yapan Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, “Bankalar Kurul huzurunda meramını anlatacak. Nihai karar bütün süreç bittikten sonra verilir. Ama bu konuda epey mesafe alındığını söyleyebilirim” dedi.