Güncelleme Tarihi:
Başbakan Erdoğan yurda döndü ve gece yarısı "faiz lobisi borsada spekülasyonlara girmek suretiyle bizi tehdit edeceğini zannediyor." diyerek borsa hareketlerine yönelik de mesaj verdi. Başbakanın konuşmasını Guardian başta olmak üzere yabancı basın mevcut duruşunun devamı şeklinde yorumlarken piyasaların bu konuşmaya nasıl tepki vereceği merak konusu oldu.
İLK SEANSTA KORKULAN OLMADI
Başbakan'ın İstanbul konuşmasının ardından borsada açılışta korkulan olmadı. Borsa bugünkü açılışında yatay bir seyirle açıldı. Dünkü kapanışa göre yüzde 0,08 düşüşle açılan borsa 75.854 puandan günü açtı. Ardından ilk seans sonunda borsa düne göre artıya geçti ve seansı yüzde 1,42 artışla 76 bin 975 seviyesinden tamamladı. İkinci seansa Kredi Derecelendirme Kurumu Fitch'ten gelen açıklamalarla giren borsa ikinci seansın başında bugünün en yüksek seviyesi 77.205'i gördü. Başbakan Erdoğan'ın konuşmasını gerçekleştirdiği şu dakikalarda borsa düne göre yüzde 2 artışla 77.410 puanda seyrediyor.
T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Başbakan'ın konuşmaları bekleniyordu. Tunus'taki demeçten sonra çok düşmüştü. Bugün bu yüzden açılışta sert satış görmedik. Ancak öğleden sonra ABD piyasalarından verilerle birlikte dalgalanma görülebilir. Çünkü ortam yumuşamadı. Uluslararası yatırımcıların durumu da hala belirsiz." diye konuştu.
HAFTA SONU RİSKİ ENDİŞELENDİRİYOR
Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar, geçtiğimiz haftasonu yaşanılanların bu haftasonu için yatırımcıları endişelendirdiğini belirtti. Salar "Piyasayı tahmin etmek artık çok güçleşti. Varlıkların değerlerinden ziyade siyasi analizlerle şekillenmeye başladı. Hafta sonunun gerilimini yaşamak istemeyen yatırımcılar, pozisyonsuz devam etmeyi tercih edebilirler. Diğer taraftan bugün Emlak GYO'nun ikinci halka arzının son günü ve fiyat bu gelişmelerden negatif etkilenmiş olacak. Bu 3,5-4 milyar TL'lik bir halka arzdı. 3-4 milyar TL hasılat toplancaktı. Bu ikincil halka arzda fiyat tabana yakın oluşursa 500-600 milyon TL'lik zarar oluşacak. Dün hisse senedi tarafında önemli bir gerileme yaşandı, ağır düşüşün yorgunluğu var. Bu yüzden günü sakin açtık." dedi.
YURTDIŞI PİYASALARIN DA ETKİSİ OLDU
İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, bugün yaşanan durulmanın yurtdışı kaynaklı olduğunu düşünüyor. Candır "Piyasada durulma var ve toparlanma kuvveti görülmüş değil. Yurtdışı piyasalarında hareketler kuvvetli gerçekleşti ve bunun da durulmaya etkisi oldu. Erdoğan'ın konuşması ne kadar etkiler henüz belli değil. Ancak konuşma popülist ve taraftarlarına yönelik. Geri adım atmayacak gibi gözüküyor. Ancak geri adım atmaması polislerin müdahale edeceği anlamına gelmiyor. Gerekenin yapılacağı AK Parti kurmayları tarafından söylendi. Şimdi bir sonraki adıma bakıyoruz. Merkez Bankası sınırlı müdahaleden bahsetmişti. MB'nin politik etkenler biraz daha netleşmediği sürece müdahale etmeyeceğini düşünüyorum. Dün 1,90'a çıkınca müdahale olmadı. Bu hareketi kısa vadeli görüyor Merkez Bankası. Büyük ihtimal munzamlar ya da faiz koridoru ile PPK'da müdahale gelebilir." dedi.
DOLAR SAKİN FAİZ YÜKSELDİ
Dün borsa kapanırken 1,90 TL seviyesini gören dolar gün başlangıcında 1,8928 TL seviyelerinde seyretti. BIST 100'ün açılışında dolar 1.89 TL'nin altına düştü. Şu dakikalarda 1.89 TL'nin altında seyrediyor.
Fitch açıklamasının ardından gösterge tahvil faizi ise şu dakikalarda yüzde 6,55 seviyesiyle seviyesinde bulunuyordu. Başbakan Erdoğan'ın konuşma yaptığı şu dakikalarda gösterge tahvil faizi günün en düşük seviyesi olan 6,20'ye çekildi.
Murat Salar "Bugün borsanın aksine döviz ve bono tarafında dünün üzerindeyiz. Uzun vadeli bonolarda sıkıntı devam ediyor" diye konuştu.
ÖİB 300 MİLYON DOLAR DÖVİZ SATTI
Öte yandan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bugün 300 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi. ÖİB'den yapılan açıklamaya göre bu satış bugünkü bir ödeme karşılığında gerçekleştirildi. Açıklamada "Yapılan işlemin bugünkü piyasa koşulları ile ilişkisi bulunmamaktadır" denildi.
CDS ORANLARI GEÇEN SENEKİ SEVİYEYE YÜKSELDİ
Türkiye'nin CDS (Credit Default Swap) oranları da yükselişe geçti. Yatırımcının aldığı tahvili geri ödememesine karşı geliştirilen sigorta aracı olan ve ülkenin risk oranını gösteren CDS'lerde Türkiye 168 baz puanda bulunuyor. Bu puan ne kadar yüksekse risk o kadar fazla oluyor. Türkiye en son 168 puana 10 ay önce 2012 Ağustos'unda çıkmıştı. Gezi Parkı olayları öncesinde Mayıs ayında Türkiye 110'lu baz puanlarda seyrediyordu.
Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı CDS puanlarıyla BIST-100 puanları arasında ters ilişki olduğunu belirtiyor. Balcı "CDS Yabancı yatırımcıların baktığı göstergelerden biri. Yabancılıran çıkışını etkileyen bir gösterge. Endeksimiz 79 bin iken 153 puandı. CDS ile endeks arasında ters bir korelasyon var. Yabancı Türkiye'nin riskine bu pencereden bakıyor. 5 yıllık CDS 168 puanı da ciddi bir riski gösteriyor." dedi.