Güncelleme Tarihi:
Toplam piyasa değeri 4 milyar dolar olan İtalyan Azimut, bugüne kadar Türkiye’ye 10 milyon Euro’nun üzerinde, yaklaşık 30 milyar liralık yatırım yaptı.
Azimut, bu piyasa değeriyle Türkiye’nin büyük bankalarından Vakıfbank’ın piyasa değerine yakın bir büyüklüğe sahip.
Şirket son olarak Türkiye’nin en büyük bağımsız portföy yatırım şirketi Bosphorus Capital’i bünyesine geçirdi.
Medda, “Türkiye’deki kişilere mevduatın her zaman en iyi yatırım olmadığını anlatmak istiyoruz” dedi ve şöyle devam etti:
“Biz bir müşteriyle oturduğumuzda gidip müşterilere bu fon her zaman iyisidir gibi laflar etmiyoruz. Onlara neden bunu yapması gerektiğini, bunun o kişiye nasıl fırsatlar sunduğunu anlatıyoruz.”
İNSANLARIN İLGİSİ ÇEKEN ŞEY FIRSAT MALİYETİ
Medda, “İnsanların bizim ürünlerimize ilgi göstermesinin arkasındaki en büyük neden fırsat maliyetidir. İnsanların bankalara gidip alabilecekleri hizmetler belliyken, bizim ürünlerimizle farklı yatırım alanlarına gidebileceklerini görüyorlar. Örneğin buradaki müşterilere ülkedeki borsada işlem yapmak istiyor musun diye sorduğumuzda bilmiyoruz, borsa bir iniyor bir çıkıyor, emin olamıyoruz diyorlar. Eğer siz elinizdeki parayı bankada tutarsanız, orada alabileceğiniz kazanç belli. Ama farklı seçeneklere giderseniz, farklı sonuçlar doğabilir” diye devam etti.
TÜRKİYE’YE DAİMİ İLGİSİ VAR
Azimut şu anda 13 farklı ülkede faaliyet gösteriyor ve dünya genelinde 40 milyar doların üzerinde varlık yönetiyor.Azimut Türkiye’de 35 finansal danışmanı görev alırken, ileriki dönemde bu sayıyı artırmak istiyor.
EN BÜYÜK 9. VARLIK YÖNETİM ŞİRKETİ
Azimut, şu anda Türkiye’deki en büyük bankalar ve emeklilik fonları haricindeki en büyük varlık yönetim şirketi.
Azimut Türkiye Direktörü önümüzdeki beş yılda Türkiye’deki en büyük beşinci varlık yönetim şirketi olmayı hedefliyor.
DAHA FAZLA PATATES NASIL ALINIR?
Azimut Türkiye Direktörü, “Mevduattan alabileceğiniz faiz oranı bakarsanız son 1 yılda yüzde 10dur. Bunun neti sekiz buçuk. Son bir yılda enflasyon da yüzde 8’e yakın kâğıt üzerinde. Ancak siz paranızı mevduata park ettiğinizde, aslında enflasyon karşısında paranız eriyor ve satın alma gücünüz azalıyor. Paranızı mevduata koyduğunuzda, geçen sene o parayla 10 kilo patates alabiliyorsanız, bu sene 9 kilo patates alabileceksiniz. Bu yüzden de insanların bir miktar daha reel getiriye ihtiyacı var. Reel getiri de portföyü çeşitlendirmekten geçiyor. Yani şunu söyleyeyim. Geçmişte Türkiye’de kamunun borcunun milli hasılaya oranı çok yüksekti. Şimdi o borcun milli hasılaya oranının yüksek olması, çok yüksel reel faize neden oluyordu. Bugün borcun milli hasılaya oranı yüzde 30’lara indiği için, reel faiz ödemiyor. Böyle olduğu için de vatandaşın güvenilir şekilde parasını koyabileceği faiz alanı yok. Öyle olunca da oturup anlatıyorsunuz” diye devam etti.
ÜÇÜNCÜ YATIRIMI
Azimut Türkiye'ye yabancı bir firma değil. Özellikle gelişmekte olan ülkelere yaptığı yatırımlarla dikkat çeken İtalyan devi daha önce de Global Portföy'ü alıp Notus Portföy'e ortak olmuştu.