Ekonomi yönetimleri yüksek enflasyona karşı en etkili mücadele aracı olarak bir nevi panzehir gibi faiz artırımlarına gittiler. En dikkat çekeni ABD Merkez Bankası (Fed) oldu. 75 baz puanlık artışla birlikte son 28 yılın en sert artışını gerçekleştirdi. Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda, ekonomideki büyüme tahminleri aşağıya çekilirken agresif sıkılaşma döngüsünün devam edeceği sinyali verildi.
#FedGeçen hafta merkez bankaları birbiri ardına faiz kararlarını açıkladı. Alınan kararlarda bir sürprizle karşılaşılmadı. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranını 25 baz puan arttırdı. İngiltere Merkez Bankası 50 baz puan faiz artırırken, Brezilya’daki artış 100 baz puan oldu. Japonya ve Türkiye’de ise faizde değişim olmadı. Şimdi ise Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı bekleniyor. Buradaki beklenti de Avrupa Merkez Bankası’nın Fed’in yolundan gitmesi.
#PiyasalarRusya-Ukrayna savaşının ardından 130 doları aşan brent petrolün varili, iki ülke arasındaki uzlaşma mesajlarının ardından 100 doların altına düştü. Fiyatlardaki gerilemede bu olasılıkla birlikte Irak ve BAE gibi petrol üreticisi ülkelerden ve OPEC’den daha fazla üretim artışı açıklamalarının gelmesi de etkili oldu. Çin’de artan vakalar da petrol fiyatlarını etkileyen diğer gelişme arasında yer alıyor.
#PetrolSon günlerde diplomasi vurgusuyla hava biraz yumuşamış olsa da Rusya-Ukrayna gerilimi, ekonominin ilk gündem maddeleri arasındaki yerini koruyor. Gerginlik henüz sonlanmış değil. Buna bağlı olarak borsalarda dalgalı seyir yaşandı. Altının ons fiyatı Haziran 2021’den bu yana ilk kez 1.900 doların üzerini gördü. Petrol fiyatları da 90 doların altını test etti.
#RUSYAGeçen hafta faiz kararını açıklayan ABD Merkez Bankası, hâlâ piyasaların ana gündem maddesi konumunda. Faiz beklendiği üzere değişmezken, faiz arttırmı için mart ayına işaret edildi. Yapılan açıklamalar piyasaları dalgalandırdı. Böylece 2020’nin mart ayında başlayan parasal genişlemenin de sonuna yaklaşıldığı yönünde değerlendirmeler geldi. Yol haritası da şekillendi.
#Faiz KararıABD’de enflasyon yüzde 7 ile son 39 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu gelişmenin ardından ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz arttırım beklentileri daha da güçlendi. Mart ayından itibaren Fed’den faiz arttırımlarının gelmesi bekleniyor. Bu durum dış piyasalarda kısmen de olsa fiyatlanmaya başladı.
#FEDGelecek hafta dünyada merkez bankalarının alacağı kararlar yakından takip edilecek. 15 Aralık Çarşamba Fed, 16 Aralık Perşembe Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Avrupa Merkez Bankası, İngiltere, 17 Aralık Cuma Japonya ve Rusya, merkez bankaları toplantıları yapılacak. Çarşamba gün Fed’in ve perşembe günü TCMB’nin alacağı kararlar iç piyasalar açısından daha önemli olacak.
#Merkez BankasıABD’de beklentileri aşan enflasyonun ardından Fed devreye girdi. Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, enflasyonu kontrol etmek için adım atmaktan çekinmeyeceklerini ifade etti. Bu açıklama sonrası ABD 10 yıllık bono faiz oranları geri çekilirken, altın yükseldi. Dış borsalarda tepki yükselişleri yaşandı.
#YAZARGeçen hafta ABD Merkez Bankası toplantısının ardından yapılan açıklamalar, piyasa dostu olarak algılandı. TCMB de faiz oranını yüzde 19’a çekti. Hedef olarak enflasyonun düşürülmesine öncelik verildi. Sonrasında da cuma akşamı Merkez Bankası Başkanı değişti. TCMB faiz ve para politikasında değişim olup olmayacağını ise zaman içinde görme imkanımız olacak.
#YAZARPiyasalarda dalgalı bir seyir izlenirken, borsalar diğer yatırım araçlarından pozitif yönde ayrıştı. ABD ve Almanya borsalarında yeni zirveler denendi. Borsa İstanbul da zirvelere yakın seyretti. ABD uzun vadeli faiz artışı ve değerlenen ABD Doları’nın baskısıyla da altın fiyatında düşüş yaşandı. Bu haftanın ana gündemlerinden biri ise Merkez Bankası’nın alacağı faiz kararı olacak.
#YAZARABD 10 yıllık bono faiz oranı geçen hafta yüzde 1.50 seviyesini geçince piyasalar dalgalandı. ABD uzun vadeli tahvil bono faiz oranları yükselirken altın fiyatında (ons/dolar) düşüş devam etti. Düşük faiz, bol likidite ve toparlanan ekonomi birlikteliği doğal olarak enflasyon beklentilerini arttırırken, uzun dönemli faiz oranlarını yukarı çekti. Bu durum piyasalar tarafından fiyatlanıyor.
#YAZARYüksek faiz yabancının ilgisini çekmiş durumda. Merkez Bankası verilerine göre yabancı yatırımcı son dört haftada 857 milyon dolarlık hisse satarken, 720 milyon dolarlık tahvil bono aldı. Borsa İstanbul’da yabancının payı yüzde 45.5 seviyesine gerilerken, mart ayından bu yana Borsa İstanbul’a 1 milyona yakın yatırımcı geldi.
#YAZARPandemi döneminin parlayan yıldızı altında güç kaybı sürüyor. Gram altın, geçen yıl temmuz ayından bu yana ilk defa 420 TL’nin altına indi. Gram altın kasım ayında 540 TL seviyelerine kadar yükselmişti. Dış piyasalarda ons dolar fiyatındaki değer kaybı, iç piyasalarda dolar/TL kurundaki düşüşle birleşince altının gram/TL fiyatında belirgin bir gerileme yaşanmış oldu.
#YAZAREn son kasım ayında 8.58’e çıkarak tarihin en yüksek seviyelerini gören dolar/TL kurunda düşüş yaşandı. Bugün itibarıyla dolar kuru 7.10 TL seviyesinin altını gördü. Dolar kurunda 7 TL’nin altı görülür mü tahminleri de konuşuluyor. Biz de doların bu seviyelere gelmesine neden olan gelişmeleri toparladık.
#GazetehaberleriBorsada gelen satışlar bu aşamada düzeltme ve kâr satışı boyutunda. Satışların ardından tepki alımları da görülebilir. Henüz borsalar açısından ciddi piyasa bozucu bir haber akışı da görülmüyor. Dalgalı seyrin devam etmesinin yanı sıra temkinli bir piyasa ön plana çıkabilir.
#YAZARKüresel düzeyde artan vakalar ve virüsteki evrimleşmenin etkisiyle Covid-19 kısıtlama önlemlerinin yeniden başlamasına bağlı olarak geçen haftanın son işlem gününde düşen petrol fiyatları, yeni haftanın ilk işlem gününde de hafif geriledi.
#Covid-19 Kısıtlama ÖnlemleriABD’de yeni başkan Joe Biden göreve başladı. İlk etapta bazı tedirginlikler olsa da uygulanması planlanan ekonomi politikalarına piyasalar olumlu yaklaştı. Trump’ın ekonomide büyüme odaklı politikalarıyla borsalar önemli bir çıkış trendi yaşarken, yine bol para harcama vaadiyle iş başına gelen yeni başkan Biden ile bakalım önümüzdeki süreç nasıl gelişecek?
#YAZARABD’de Donald Trump geçen ay 908 milyar dolarlık teşvik paketi açıklarken, 20 Ocak’ta ABD Başkanlığı görevini devralmaya hazırlanan Joe Biden’dan 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketi geldi. Bu büyüklükteki bir mali teşvike rağmen ABD borsaları düşüş gösterdi. Ancak yeni başkanın daha koltuğuna oturmadan yeni teşvik paketleriyle işe başlaması piyasalar açısından olumlu yönde değerlendirilebilir.
#YAZARABD’de geçtiğimiz hafta içi Trump taraftarlarının ABD Kongresi’ni basması ve kan dökülmesi dahi piyasalardaki olumlu havayı bozmadı. Risk iştahı yüksek olan piyasalar yeni para kokusunu alınca olaylara duyarsız kaldı. Dış piyasalardaki bu durum iç piyasalarda var olan olumlu havaya katkı yaptı.
#YAZARParasal genişleme ve bol likidite ile birlikte düşük faiz 2020’de tasarruf sahiplerini borsaya yöneltti. Yatırımcı sayısı 1.9 milyona ulaşırken, Borsa İstanbul’da yüzde 30’a yakın getiri elde edildi. 2021 için yatırım akışının ne yönde olacağını bekleyip göreceğiz ancak 2020 tam bir borsa yılı oldu diyebiliriz.
#YAZAR2020 yılında salgın hastalıkla küçülen ekonomilerin 2021 performansı daha çok salgın hastalığın seyri ve geliştirilen aşının başarısına bağlı olacak. Mevcut gelişmeleri belli ölçüde fiyatlayan borsada devam eden çıkışın yıl sonu rallisine dönüşümü için yeni beklenti, gündem veya para girişlerinin devamı gerekecek.
#YAZAREBRD Başekonomisti Roger Kelly, bu yıl Türkiye’den sermaye çıkışları yaşandığını, doğru adımların atılması ve Türk lirasının istikrar kazanmasıyla bu durumun değişebileceğini söyledi. Kelly, “Daha istikrarlı bir Türk Lirası Türkiye’yi yatırımcıları çekmek konusunda güçlü bir konuma yerleştirecek” diye konuştu.
#GazetehaberleriEBRD Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly "Bol likidite ortamında Ortodoks politikalara (genel kabul görmüş uygulamalar) dönüş ile birlikte daha istikrarlı bir Türk lirası, Türkiye'yi yatırımcıları çekmek konusunda güçlü bir konuma yerleştirecektir. Türkiye'nin Ortodoks politikalara dönüşü sürdürülebilmeli. Bu geçmişte gördüğümüz gibi kilit önemde" dedi.
#Türkiye