Dünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#RotaArkeologlar yıllardır Çorum’un Boğazkale ilçesindeki Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı’nın sırlarını çözmeye çalıştı. Tapınakta yaklaşık 3 bin 200 yıl önce kayalara yontulmuş 90’dan fazla figür bulunuyor. Tapınak, dünyanın en büyüleyici arkeolojik anıtları arasında ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde. İsviçreli arkeologlarla doğa bilimcilerden oluşan bir ekip Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı’nda kayaya oyulmuş figürlerin mükemmel bir takvim işlevinde kullanılmış olabileceğini keşfetti.
#Yazılıkaya Açıkhava TapınağıÇORUM’un Boğazkale İlçesi’ne gelen Japon turist R.I., kaldığı otelin sahibinin odasına girip kendisine cinsel tacizde bulunduğunu iddia ederek şikayetçi oldu. Gözaltına alınan otel sahibi evli ve 2 çocuk babası M.B., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
ÇORUM'un Boğazkale İlçesi'nde yapılan kazılarda Hitit İmparatorluğu'na ait ‘devlet binası' gün ışığına çıkarıldı. Kazı Başkanı Doç.Dr. Andreas Schachner, Sarıkale ile Yenicekale Mevkii arasında kalan platonun ortasında bulunan Hitit devlet binasının 2 yıl süren bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkardıklarını söyledi.
Ramazan Bayramı’nda, Başkentliler, Ankara’nın ilçeleri ile çevresindeki illerin doğal güzellikler ve tarihi yerlerini gezerek değerlendirebilirler. Tatilde görülebilecek yerler arasında tarihi evleriyle Beypazarı, oksijen deposu Kızılcahamam ve doğa güzelliği ile eşsiz Karagöl bulunuyor.
Hattuşa, M.Ö. 1650 ile 1200 yılları arasında Anadolu’nun büyük bir bölümüne hakim olan Hititlilerin başkenti. Bugün ise Çorum’un Boğazkale ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Bir asırı aşkın süredir kazı çalışmalarının yapıldığı şehirde, geçtiğimiz hafta dünya tarihine geçecek bir proje gerçekleşti.
Hattuşa, M.Ö. 1650 ile 1200 yılları arasında Anadolu’nun büyük bir bölümüne hakim olan Hititler’in başkenti. Bugün Çorum’un Boğazkale ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Bir asırı aşkın süredir kazı çalışmalarının yapıldığı şehirde, geçtiğimiz hafta dünya tarihine geçecek bir proje gerçekleşti. Şehrin surlarının yüzde biri, orijinaline yakın olarak JTI sponsorluğunda tekrar inşa edildi. Yapımı yaklaşık üç yıl süren suru ve Anadolu tarihinin en eski uygarlığının kültürel dokusunu görmek isteyenler için Hattuşa’yı kazı başkanı Andreas Schachner ile birlikte dolaştık.
Anadolu toprakları, antik çağlardan itibaren sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bereketli bir diyar... Günümüzde ise bu medeniyetlerden bizlere kalan pek çok kültürel hazine bulunuyor. Hazır güz mevsimine adım attığımız şu günlerde bu kültürel değerleri keşfetmeye ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken açık hava müzeleri hangileri?’ diye sorduk. 12 şehirden müze kartla giriş yapılabilen birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#Rota