Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 00:00
Ramazan Bayramı’nda, Başkentliler, Ankara’nın ilçeleri ile çevresindeki illerin doğal güzellikler ve tarihi yerlerini gezerek değerlendirebilirler. Tatilde görülebilecek yerler arasında tarihi evleriyle Beypazarı, oksijen deposu Kızılcahamam ve doğa güzelliği ile eşsiz Karagöl bulunuyor.
SONBAHARIN ılık günlerinin yaşandığı ve yaprak dökümünün devam ettiği şu günlerde, Cuma günü başlayacak olan bayram izni, günübirlik gezilere veya kısa bir tatile dönüştürebilir.
Ankara’da yaşayanlar bayram iznini değerlendirme konusunda, eşsiz doğa güzelliklerini ve ören yerlerini görmek için şanslı konuma sahipler. Çevresinde birçok doğal güzelliği barındıran Ankara, eşsiz bir hazineye sahip. Ramazan Bayramı’nda gezilebilecek yerlerden bazıları şöyle:
TARİHİ KONAKLARI VE KÜRE DAĞLARITarihi değerlerini hala koruyabilen sayılı kentlerden biri olan Kastamonu, son yıllarda doğa ve tarih tutkunlarının vazgeçilmez gezinti düzenlediği yerlerden biri haline geldi.
Kastamonu, Türkiye’de en fazla ormanlık alana sahip olan illerden biri olması nedeniyle de çok sayıda doğal güzelliği beraberinde taşımakta.
Ankara’ya 3 saatlik uzaklıkta bulunan Kastamonu’da, kent merkezindeki Münire Medresesi, İsmailbey Cami ve Külliyesi, Liva Paşa Konağı, Toprakçılar Konakları, Nasrullah Cami, Osmanlı Sarayı gibi birçok tarihi yapıt dikkat çekiyor. Kastamonu’nun doğal güzelliklerinden bazıları ise şöyle:
Ilgaz Dağı Milli Parkı: Ankara’ya 2 saat uzaklıktaki Ilgaz Dağı’nda yeşilin bütün tonlarını bulmak mümkün. Ormanı, yaylaları ve konaklama yerleri ile sakin bir ortamda doğayla başlaşa kısa bir tatil için çok elverişli bir yer olma özelliği taşıyor.
Küre Dağları Milli Parkı: Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nca ’Avrupa’daki tehdit altında bulunan ve korunması gereken 9 sıcak noktadan biri’ olarak ilan edilen Küre Dağları Milli Parkı, keşfedilmeyi bekleyen hazine gibi... Küre ormanları içinde yer alan Kastamonu’nun Pınarbaşı İlçesi ise bu doğal güzelliklerin ortasında bir yerleşim bölgesi olma şansını elinde bulunduruyor.
Ankara’ya 240, İstanbul’a ise 520 kilometre olan ilçenin, Valla Kanyonu, Ilıca Şelalesi, Ilgarini Mağarası ve Horma Kanyonu gibi tüm doğal güzellikleri bulunmakta.
Kastamonu’da ayrıca doğal güzellik ve tarihi konakların yanı sıra orman ürünlerine dayalı el sanatları da gelişmiştir. Ahşap oymacılığın değişik ürünlerine Kastamonu’da ulaşmak mümkün.
ŞELALELER KENTİ DÜZCETEM Otoyolu ve D-100 Karayolundan ulaşımın kolay sağlandığı Düzce, doğal güzellikleri bünyesinde barındırıyor. Batı Karadeniz’in yemyeşil tonunu Pürenli, Odayeri, Kardüz, Topuk, Çiçekli, Derinoba, Karaburun ve Sakarca gibi yaylalarda görmek mümkün. Suyunu 120 metre yükseklikten doğal bir coşkuyla toprakla buluşturan Güzeldere Şelalesi; Abant yol ayrımında "Tabiat Anıtı" olarak koruma altına alınan Samandere Şelalesi, Eftani Gölü Kuş Cenneti yolu üzerindeki Aydınpınar ile birbiri ardına sıralanan 5 şelale, Akçakoca İlçesi yakınlarındaki Aktaş, Yığılca İlçesi’ndeki Saklıkent Şelalesi Düzce’yi adeta bir "şelaleler kenti" haline getiriyor.
Düzce’nin Karadeniz’e açılan penceresi olarak bilinen ve yaz turizminde önemli potansiyele sahip olan Akçakoca İlçesi de bin 500 yatak kapasiteli otel ve pansiyonları ile konaklayıp çevreyi gezmek isteyenler için güzel bir imkan sunuyor.
ÖREN YERLERİYLE ÇORUMAnadolu’da yaşamış ve medeniyet kurmuş Hititler hakkında bilgi edinmek ve yaşadıkları yerleri görmek isteyenler için bayram tatili eşsiz bir fırsat.
Eski Doğu’nun büyük güçlerinden biri olan Hititlerin başkenti olan Hattuşa, Ankara’ya 194 kilometre uzaklıkta Çorum’un Boğazkale İlçesi’nde. Hititlerin dini tören ve sanat merkezi olan Alacahöyük ise Ankara’ya 160 kilometre uzaklıkta. Çorum’un Ortaköy İlçesi’nde ise
Hititlerin siyasi ve askeri kenti olan Şapinuva bulunmaktadır.
Doğa güzelliği ile eşsiz KaragölÇUBUK ile Kızılcahamam arasında, Kavak Dağı ile Yıldırım Dağı eteğinde küçük fakat çok derin, krater bir göl olan Karagöl, mükemmel bir doğal güzelliğe sahip. Çubuk’a yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta olan Karagöl’ün , etrafı çam ve dağ kavağı ile kaplı.
Göl kenarındaki ormanların içinde oldukça soğuk kaynak suları bulunan Karagöl’ün yolu tamamen asfalt. Ayrıca, Türkiye’de 70 kuş cennetinden biri olan ve 150’yi aşkın kuş türünün varlığı tespit edilen Ankara’nın Nallıhan İlçesi yakınlarında bulunan Kuş Cenneti ve Gölbaşı İlçesi sınırlarındaki Mogan Gölü ile Eymir Gölü bayram tatilinde günübirlik gezinti yapmak isteyenler için ideal yerler arasında geliyor.
Oksijen deposu Kızılcahamam
Ankara’ya 75 kilometre uzaklıktaki Ankara’nın ’oksijen deposu’ olarak adlandırılan Kızılcahamam’da, bin 50 hektarlık alanı kaplayan Soğuksu Milli Parkı bulunuyor. Ormanlar, volkanik bir arazi parçasında bulunduğu için çok sayıda sıcak ve soğuk su kaynakları bulunuyor. Milli Park’ta yabani gül, çilek ve fındık, ahlat, ardıç, meşe, karaçam ve çeşitli kır çiçekleri bulunurken, çok sayıda yaban hayvanı da burada yaşamaktadır. 8 bin ziyaretçi alabilecek şekilde düzenlenmiş piknik alanı bulunan parkta, aniden bastıracak yağmura karşı sığınaklar da bulunuyor. Milli parka bağlı pırnak, keklik ve sülün üretme istasyonu bulunmaktadır. Kızılcahamam’da bulunan kaplıca sularının bir çok hastalığa şifalı geldiğine inanılıyor.
Tarihi evleriyle Beypazarı
Ankara’ya yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunan Beypazarı, tarihi evleri ve el sanatlarıyla son yıllarda büyük ilgi görüyor.
Son dönemde turizm çeşitliliğini artıran Beypazarı’nda ’cumbalı’ ve ’guşganalı’ evler, Boğazkesen Kümbeti, Sultanhan Kervansarayı, İnözü Vadisi gezilebilir. Hıdırlık Tepesi’nden de eski ve yeni Beypazarı izlenebilir. Beypazarı’nın ayrıca Eğriova ve Benli yaylaları da doğayla baş başa kalmak isteyenler için alternatif bir günübirlik gezilebilecek yer.