Mustafa DEMİRER/ÇORUM, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2008 15:17
ÇORUM’un Boğazkale İlçesi'ndeki Çamlıbel Tarlası mevkisinde Alman Arkeoloji Enstitüsü Başkanlığı tarafından yürütülen kazı çalışmalarında bebeklere ait iskelet kalıntıları bulundu.
Edinburg Arkeoloji Üniversitesinden Dr. Ulf Dietrich Schoop, yönetiminde devam eden kazılarda ilginç kalıntılara rastlandı. Boğaziçi Bölgesi’ne bağlı Yarıkkaya ve Büyükkaya bölgelerinin Kuzey Anadolu’da ender rastlanan yerlerden olduğunu söyleyen Dr. Ulf Dietrich Schoop, önceki yıllarda burada küçük ölçekli kazıların yapıldığını, ancak ilk kez Neolitik döneme ait Anadolu’nun kuzeyinde bir yerleşim alanında kazı yapıldığını belirtti. Yarıkkaya ve Büyükkaya bölgelerindeki çalışmaların iki yıldır devam ettiğini kaydeden Dr. Schoop, M.Ö. 6000 ila 5000 yıllarında yaşayan insanlar ile ilgili olarak, yapılan kazı çalışmalarında ilginç bir gelenek tespit edildiğini vurgulayarak, evler içerisinde gömülü bebek cesetlerine ait kemik parçaları bulduklarını açıkladı.
BEBEK ÖLÜLERİ EVLERE GÖMÜLÜYORMUŞ
Dr. Schoop, Çamlıbel Tarlası mevkisinde yapılan çalışmada yaşam alanlarının altlarına gömülü olarak bulunan küp içerisindeki bebek cesetlerine ait kemiklerin, bu geleneğin o dönemde tüm Anadolu’da yaygın olduğunun göstergesi olduğunu söyleyerek, ”Küp mezarlar içerisinden sadece bebek cesetlerinin çıkması, dönem insanlarının bebeklerin savunmasız ve korumasız olduklarını düşünerek, onları uzakta veya dışarıda bir yere gömmek yerine evlerinin içerisinde bir yere gömmeleri, onları korumaya almayı amaçladıklarını gösteriyor” dedi.