Her hafta bir yere gitmek, bir yerleri keşfetmek insanı (beki de sadece beni) yorar. Bazen yakınları, hemen yanı başınızı, bir iki sokak ötesini, kentinizi keşfetmek de insana aynı heyecanları yaşatabilir. Ben İstanbul’da yaşıyorum. Onun için bu haftaki yazım, İstanbullu okurları ilgilendirecek daha çok. Veya İstanbul’a gelecek olanları! Önerdiğim adres, Boğaz’ın her iki yakası.
#BalıkSonbaharın gelmesi ile güz yağmurları da etkili olmaya başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün güncel hava durumu tahmin raporuna göre bazı illerde sağanak bekleniyor. Bu iller arasında İstanbul da var. Yapılan açıklamada İstanbul’un bazı bölgelerinde yerel kuvvetli sağanak beklendiğine yer verildi. Öte yandan yaşanabilecek, ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı gibi tehlikelere dikkat çekildi. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise İstanbul için tarih vererek daha kuvvetli yağışların görüleceğini söyledi. Sağanak yağış İstanbul'da etkili oldu. Yollar göle dönerken, araçlar yağmur suyuyla dolan caddede ilerlemekte güçlük çekti. Boğaz hattında da etkili olan yağıi nedeniyle 15 Temmuz Şehitleri köprüsü görünmez hale gelirken balıkçılar avlanmaya ara vermedi.
#İstanbulSonbaharın gelmesi ile güz yağmurları da etkili olmaya başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün güncel hava durumu tahmin raporuna göre bazı illerde sağanak bekleniyor. Bu iller arasında İstanbul da var. Yapılan açıklamada İstanbul’un bazı bölgelerinde yerel kuvvetli sağanak beklendiğine yer verildi. Öte yandan yaşanabilecek, ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı gibi tehlikelere dikkat çekildi. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise İstanbul için tarih vererek daha kuvvetli yağışların görüleceğini söyledi. Sağanak yağış İstanbul'da etkili oldu. Yollar göle dönerken, araçlar yağmur suyuyla dolan caddede ilerlemekte güçlük çekti. Boğaz hattında da etkili olan yağıi nedeniyle 15 Temmuz Şehitleri köprüsü görünmez hale gelirken balıkçılar avlanmaya ara vermedi.
#Hava DurumuFotoğraf sanatçısı Hasan Cem Araptarlı, Bomontiada’da açtığı ‘İstanbul Balıkçıları’ sergisinde, olta balıkçılarının gündelik yaşamını gözler önüne seriyor. Bu küçük ekmek tekneleri, sanatçıya göre İstanbul’un en önemli sembollerinden biri.
#Hasan Cem AraptarlıYerel değerlerimizin mutfakta daha fazla kullanılmasını sağlamayı amaçlayan ‘Yerelin İzinde’ projesinin ilk ayağı Boğaz lüferi içindi. Şef Şemsa Denizsel’in İstanbul’a has bu balıkla hazırladığı lezzetleri tattık. Dışını tuz ve şekerle kaplayıp bir süre dinlendirdikten sonra ince ince dilimlediği ‘lüfer tuzlama’ çok lezzetliydi. Ana yemekteyse Osmanlı’dan esinlenerek hazırladığı lüferli pilav vardı.
#Şemsa DenizselUlaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 6 Kasım’da İstanbul Boğazı’nın gemi trafiğine kapatılarak aralarında trollerin de olduğu endüstriyel balık avlama gemilerine açılacağını açıklaması tartışma yaratmıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı Hürriyet’e açıkladı: “Gırgır ve küçük balıkçı tekneleri avlanacak, troller için yasak sürüyor.”
#BalıkBalık lokantası konusunda ben klasikçiyim. Anlamsız yaratıcılıkları, soyalı, hardallı, aşırı soslu mezeleri gereksiz bulanlardanım. Ama klasikle sıradanı karıştırmamak gerektiğini düşünüyorum. Nicelikten ziyade niteliğiyle bizi tavlayan mekânların yeri her zaman başkadır. İşte tam da bu yüzden bayıldım Rumelihisarı’nda yeniden açılan Arşipel Balıkçısı’na...
#BalıkPortekiz’in kuzeyinde, ülkenin ikinci büyük şehri Porto’da ziyaretçileri birbirinden güzel tarihi eserler, restoranlar, üzüm bağları ve tabii dünyaca ünlü Porto şarabı karşılıyor. Avrupa’nın en batı ucuna gitmenin heyecanına, okyanusa varmanın keyfi de eklenince Porto’yu anlamanın ve tadını çıkarmanın bir rehberini yazmak kaçınılmaz oluyor. İlk sırada Atlas’ta kulaç atmak var...
#Seyahatİlk gün bayramlıklar giyilecek, büyükler ziyaret edilecek, 7’den 70’e tüm aile bayram sofrasında bir araya gelecek. Çocuklar harçlıklarıyla alacakları oyuncakların, büyükler herkesin karnını doyurmanın, gençler arkadaşlarıyla buluşmanın peşinde olacak. Peki ya ilk bayram gününden sonra? Hele de bayram neşesi limonata kıvamındaki bahar havasıyla buluşunca çoğumuz kendimizi Ege’ye, Akdeniz’e inen tatilcilerden boşalan şehir sokaklarına atacağız. Özellikle İstanbul ‘sakinleşince’ pek güzel oluyor. Biz de ekipçe yola çıktık, bu havalarda gezmek için İstanbul’un en güzel rotalarını yazdık. Bu hafta Avrupa Yakası’ndayız; haftaya önce bir vapur turu, sonra da ver elini Anadolu Yakası...
#İstanbul’Un En Güzel Bahar RotalarıTarım ve Orman Bakanlığı’nın İstanbul Boğazı ve Karadeniz için getirdiği hamsi avlama yasağına destek veren uzmanlar, İstanbul Boğazı’nda endüstriyel balıkçılığa son verilmesi çağrısında bulundu: “Boğaz biyolojik koridordur. Gırgır teknelerine kapatılmalıdır. Palamut ve lüfer gibi balıklar göç yollarını değiştirebilir.”
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanlığı, İstanbul Boğazı ve Karadeniz’de önceki gece yarısından itibaren hamsi tutma yasağı getirdi ancak kıyıdaki tehdit son bulmadı... ‘Hamsi ağlarını’ limana bırakan balıkçılar diğer türleri avlamak için yine denizdeydi. Çevreciler ise Boğaz’da 24 metre avlanma limitinin Avrupa standardı olan 50 metreye çıkarılması talebinde bulundu.
#Gazetehaberleriİstanbul Boğazı’nda kıyıya çok yakın yerlerde teknelerle balıkçılık yapılmasına gösterilen tepkiler üzerine Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, Hürriyet’e konuştu. Boğaz balıkçılığını anlık takip ettiklerini söyleyen Atalay, “Pandemi döneminde 170 tekneye el konuldu. Boğaz çok hassas bir ekosistem. Balık neslinin tükenmesinden endişemiz yok, çünkü büyük bölümüne geçiş hakkı tanıyoruz” dedi.
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanlığı, İstanbul Boğazı’nda 24 metre derinliğe kadar endüstriyel balıkçılığa izin veriyor. Ancak açık denizlerde balık avlaması gereken büyük tekneler, Boğaz’a girerek kıyıya çok yakın noktalara ağ atıyor. Uzmanlar, dip habitatın zarar gördüğünü belirterek ‘Balık nesli tükenir’ uyarısında bulunurken, olta balıkçıları ise balık sayısı ve çeşidinin çok azaldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Saadet Karakulakbalık da durumla ilgili olarak, ‘’Stoklarının azalmasına hatta neslin tükenmesine neden olabilir” dedi.
#HaberTarım ve Orman Bakanlığı, İstanbul Boğazı’nda 24 metre derinliğe kadar endüstriyel balıkçılığa izin veriyor. Ancak açık denizlerde balık avlaması gereken büyük tekneler, Boğaz’a girerek kıyıya çok yakın noktalara ağ atıyor. Uzmanlar, dip habitatın zarar gördüğünü belirterek ‘Balık nesli tükenir’ uyarısında bulunurken, olta balıkçıları ise balık sayısı ve çeşidinin çok azaldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Saadet Karakulakbalık da durumla ilgili olarak, ‘’Stoklarının azalmasına hatta neslin tükenmesine neden olabilir” dedi.
#GazetehaberleriTatile hala gitmediyseniz ve fazla uzaklaşmak istemiyorsanız İstanbul’un içinde huzur dolu bir tatil yapabilirsiniz. Yanı başınızda bulunan Beykoz'un güzel köylerini tercih edebilirsiniz. Uzun bir tatil düşünmüyorsanız sadece hafta sonunda hem denizin tadını çıkarabilir hem de tarihi bir seyahat gerçekleştirebilirsiniz.
#BeykozDünyada hayatı durduran koronavirüse karşı ‘Evde kal Türkiye’ çağrıları işe yaramadı. 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olanlara getirilen sokağa çıkma kısıtlaması da ilk günden delindi. Polis ve zabıta,yaşlıları evine dönmeye ikna etmeye çalıştı. İstanbullular dün de çoluk çocuk sahillere, piknik alanlarına akın etti. Polis araçları anonsla uyardı.
#GazetehaberiCorona Virüse karşı her alanda tedbirler alınmaya devam ederken, vatandaşlara da mecbur kalmadıkça sokağa çıkılmaması yönünde uyarılarda bulunuldu. Vatandaşların bir kısmı "Evde kalın" uyarılarını dikkate alarak evlerinden dışarı çıkmazken, bazı vatandaşlar ise sokağa çıkmayı sürdürüyor.
#İstanbulİstanbul'da Tarabya sahilinde deniz polisleri tarafından kıyıya çıkarılan cansız yunus balığı vatandaşın yoğun ilgisini çekti. Sahilde yürüyüş yapan vatandaşlar balığın fotoğraflarını çekerek üzüntü duyduklarını belirtti. Cansız yunus balığı daha sonra vatandaşlar tarafından denize bırakıldı.
#Tarabya1928 doğumlu Ara Güler, 20’nci yüzyılın en büyük İstanbul fotoğrafçısıdır. Ben, Ara Güler ilk İstanbul fotoğraflarını çekmeye başladıktan üç yıl sonra, 1952’de doğduğum için rahatlıkla “Ara Güler’in İstanbul’u benim İstanbul’umdur” diyebilirim. O 50 yıl, 2000’lere kadar inançla İstanbul fotoğrafı çekmeye devam etti ve ben onun eserini, fotoğraflarını hep heyecanla takip ettim.
#Ara GülerTekirdağ’dan Karadeniz’e giden balıkçılar, denizin ortasında çok sayıda yunusun yaklaştığını görünce hemen telefonlara sarıldılar. Tekneye yaklaşan yunuslar balıkçılara eşlik ederek renkli görüntülere sahne oldular.Tekirdağ’dan tekneleriyle yola çıkan balıkçılar, İstanbul Boğaz'ından geçerek balık avlanmak için Karadeniz’e açıldı. Balıkçılar, Karadeniz’in Zonguldak ve Bartın kesimlerine ulaştıkları esnada yaklaşık çok sayıda yunusun kendilerine yaklaştıklarını fark etti. Dost canlısı ve oyun meraklısı oldukları bilenen yunuslar, denizin ortasında bulunan balıkçı teknesine eşlik ederek, teknenin çevresinde sahneledikleri hareketlerle adeta şov yaptı. Yunusları gören balıkçılar da teknenin hızını düşürerek yunusları cep telefonuyla kameralara kaydetti. Adeta tekne ile yarışan yunuslar renkli görüntülere sahne oldu. Balıkçıları kameraya alan Balıkçı İdris Şeremet, “Bir anda etrafımızda dost canlısı yunus balıklarının yaklaştığını fark ettik. Tekneye yaklaşıp bize bir süre eşlik ettiler. Çok sayıda yunusun bize eşlik ettiğini görünce o anki heyecandan kameraya sonradan almaya başladım. Geminin çevresinden bizimle birlikte uzun bir süre geldiler. Biz duraksadığımız zaman onlarda gözlerden kayboldular” dedi.
#TekirdağGalata köprüsü üzerinde Haliç ve Boğaz tarafında alışkın olduğumuz olta balıkçıları tramvay raylarının arasına girdi. Karaköy ve Eminönü'nü birbirine bağlayan Galata köprüsü üzerindeki tramvay rayları arasından denize saldıkları olta ile balık tutanlar dikkat çekti. Bu kişilerin köprü üzerinde yer bulamadıkları için mi yoksa başka bir sebepten mi orayı tercih ettikleri anlaşılamadı. Rayların arasından yapılan balık avında bolca kefal çıktığı görüldü. Tramvayın geçişi sırasında ilginç görüntüler ortaya çıktı.
#Galata KöprüsüHer anneler gününde aklıma bir sürü ‘keşke’ üşüşür. Aslında aklıma üşüşenler birçok pişmanlıktır: “Keşke annemi şuraya götürseydim, keşke şunu da alsaydım, keşke uçağa bindirseydim, keşke şu yemeğin tarifini yazdırsaydım, keşke daha çok öpseydim, keşke dizinde biraz daha fazla uyuyabilseydim...” Bitmez tükenmez keşkeler, yani pişmanlıklar.
#Seyahat