Laparoskopi, karın içi organların cerrahi tedavisinde, büyük ameliyat kesisi yapmak yerine 3 ya da 4 adet küçük delikten yerleştirilen borucuklardan ve bu borucukların içinden geçirilen uzun ince ameliyat ekipmanları ile yapılan ameliyat tekniğidir.
#Laparoskopik Cerrahi51 yaşındaki komedyen Miranda Hart, 30 yıl boyunca birçok sağlık sorunu yaşadı ve yatağa bağlı kalmasına neden olan gizemli bir hastalıktan mustaripti. Hastalığı, şiddetli bir grip nöbeti olarak kendini göstermişti ve1980'ler olduğu için tedavi edilmemişti. Bu, bağışıklık sistemini altüst etti ve bir dizi hastalık semptomuna neden oldu. Gençken başlayan semptomları için doktorlar diğer şeylerin yanı sıra agorafobi olduğu söylendi. Yıllarca hastalığın nadir olmayan bir komplikasyonu olarak kronik yorgunluk sendromla mücadele etti.
#Lyme HastalığıHafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#LymeRobotik kanser cerrahisi, cerrahi müdahaleyi gerçekleştirmek için robotik sistemlerin kullanıldığı bir cerrahi yöntemdir. Bu sistemler, cerrahın hassasiyetini artırmak, daha ince ve zor ulaşılabilen alanlara erişimi kolaylaştırmak ve hastanın iyileşme sürecini hızlandırmak gibi avantajlar sunar. Robotik cerrahi, kanser tedavisi dahil olmak üzere birçok cerrahi alanında kullanılmaktadır. Bu teknoloji, cerraha, cerrahi aletleri ve kameraları kontrol etmek için robotik kollar ve yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemleri içeren özel cerrahi robotlarını kullanır. Robotik cerrahi, genellikle “Da Vinci Cerrahi Sistemi” gibi önde gelen robotik cerrahi platformları aracılığıyla gerçekleştirilir.
#1Testosteron olarak da adlandırılan erkeklik hormonu, erkeklerde primer cinsiyet hormonudur. Kadınlarda da az miktarda bulunan bu hormonun, erkeklerin hem psikolojik hem de fizyolojik sağlığında kritik öneme sahibi olduğu bilinir. Ergenlik döneminde penisin ve testislerin gelişiminde, sesin kalınlaşmasında, vücut kıllanmasında görev yapan erkeklik hormonu aynı zamanda sperm üretiminde, kırmızı kan hücrelerinin yapımında, kas kitlesinin güçlü kalmasında, kemik yoğunluğunun ve cinsel isteğin regülasyonunda rol oynamaktadır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte erkeklik hormonunun salınımının azalması yaygın bir durum olsa da farklı sağlık sorunları nedeniyle de erkeklik hormonu üretiminin azalması mümkün olabilmektedir. Bu haftaki köşe yazımda erkeklerin sağlığı ve yaşam kalitesi üzerinde önemli etkilere sahip olan erkeklik hormonu hakkında bilgi bulabilirsiniz.
#Erkeklik HormonuEO kan değeri sağlık alanında kan tahlilleri sonuçlarından biridir. Bu kan değerinin neyi ifade ettiğini ve hangi anlamı taşıdığını öğrenebilirsiniz. Böylece kan tahlil sonucunun neyi ifade ettiğini anlamak mümkündür. EO nedir? EO kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Konu hakkında tüm detayları derledik.
#EO NedirACTH (adrenokortikotropik hormon) Vücutta oldukça önemli işlevleri olan hormonların en önemlilerindendir. Hipofiz bezi tarafından salgılanıyor. Biyolojik stres açısından çok önemli olan bu hormonların yeterince salgılandığını öğrenmek için ACTH testi yaptırabilirsiniz. İşte ACTH testi ile ilgili tüm detaylar…
#ACTH21. yy’ da tıp alanında yaşanan gelişmelerin başında gelen Robotik cerrahi, uzun zamandır merak ettiğim konular arasındaydı. Koç Üniversitesi Hastanesi bölümleri arasında “İleri Düzey Robotik ve Endoskopik Cerrahi Merkezi (ARIES- Advanced Robotic, Invasive Endoscopic Surgery Center) de olduğunu bildiğim için, bölüm doktorlarından Profesör Emre Balık’ tan bir randevu alarak, kendisinden bilgi almaya gittim. Ve işte öğrendiklerim:
#Robotik CerrahiBirçok insan gece geç saatlerde rahatsız bir şekilde terleyerek uyanmaktan şikayetçi. Terlemek vücudumuzun en doğal eylemlerinden biri fakat aynı şey gece uykuda terlemek için söylenebilir mi? Uzmanlar, gece terleyerek uyanmanın ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
#Gece TerlemesiÖstrojen hormonu öncelikle yumurtalıklarda kolesterolden gelen hormonu içermektedir. Bu hormon sadece kolesterolden değil böbrek üstü bezi ve az miktarda yağ dokusu üzerinden de salgılanmaktadır. Östrojen hormonu kadınlarda bulunduğu gibi erkeklerde de bulunmaktadır. Kadınlarda adet döngüsü üzerinde önemli rol oynamaktadır. Erkeklerde ise bu hormonun fazla olması cinsel isteksizlik gibi önemli rahatsızlıklara yol açmaktadır. İşte, tüm detaylar.
#Östrojen Hormonu YüksekliğiErkeklerde aşırı cinsel istek aynı zamanda hiperseksüalite şeklinde tanımlanır. Bu durumun nedenleri; tiroid bezleri veya böbrek üstü bezlerinin normalden daha çok çalışması, çiftler arasındaki cinsel uyumsuzluk, tüberküloz hastalığı, hormonal bozukluklardan ötürü biriken androjen, türlü beyin hastalıkları, türlü psikolojik problemler, madde ve alkol kullanımı şeklindedir. İşte erkeklerde aşırı cinsel istek nedenleri hakkında ayrıntıları derledik.
#ErkekCovid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikSon günlerde merak edilen bitkiler arasında yer alan hodan otu faydaları ve kullanımı araştırılmaya devam ediyor. Rahatlatıcı etkisinden dolayı hodan otu ve cildi yenileyen hodan yağı alternatif tıpta da sıklıkla kullanılıyor. Peki hodan nedir, hodan otu ve yağı nerelerde kullanılır? İşte hodan faydaları ve kullanımı...
#Hodanİngiltere'de yaşayan Selda Gümüş (50), 6 yıl önce geldiği İzmir'de geçirdiği obezite ameliyatı sonrası, estetik operasyon için de 3 kez bıçak altına yattı. Gümüş, germe operasyonlarında vücudunda deformasyon meydana geldiğini ileri sürerek operasyonları yapan doktor hakkında suç duyurusunda bulundu. Gümüş, "Vücuduma korku filmi sahnesi için makyaj yapılmış gibi hissediyorum. Bu süreci yaşadığım için uykularım kaçıyor. Rüyalarımda doktor gözlerimi oyuyor ya da beni parçalayıp doğruyor" dedi.
#EstetikEskişehir'de yüksek tansiyon şikayetiyle hastaneye giden Ayşen Bozkurt'a kalp krizi geçirdiği sanılarak iki kez anjiyo yapıldı ancak Bozkurt'un böbrek ile böbrek üstü bezi arasında 6 santimlik 'paraganglioma' adlı kitle olduğu tespit edildi. Üroloji Uzmanı Dr. Coşkun Kaya milyonda bir görülen kitlenin yüksek tansiyona neden olduğunu belirtti.
#ParagangliomaEskişehir'de yüksek tansiyon şikayetiyle hastaneye giden Ayşen Bozkurt'a kalp krizi geçirdiği sanılarak iki kez anjiyo yapıldı ancak Bozkurt'un böbrek ile böbrek üstü bezi arasında 6 santimlik 'paraganglioma' adlı kitle olduğu tespit edildi. Üroloji Uzmanı Dr. Coşkun Kaya milyonda bir görülen kitlenin yüksek tansiyona neden olduğunu belirtti.
#AmeliyatEskişehir'de yüksek tansiyon rahatsızlığıyla başvurduğu hastanelerde kalp krizi geçirdiği sanılıp iki kez anjiyo yapılan Ayşen Bozkurt’un (52) böbrek ile böbrek üstü bezi arasında 6 santimlik 'paraganglioma' adlı kitle olduğu tespit edildi. Bozkurt, yapılan operasyonla sağlığına kavuştu.
#AmeliyatBandırma'da yaşayan Murat Güney (58) 4 ay önce başlayan kusma şikayetleri üzerine doktora gitti. Güney'in karnından 7.5 kilo ağırlığında tümör çıkarıldı. Doç. Dr. Oktay Akça, "Basket topu büyüklüğünde bir kitleydi. Literatürde de çok nadir görülen bir vaka" dedi.
#TümörBandırma'da yaşayan Murat Güney, 4 ay önce başlayan kusma şikayetleri üzerine doktora gitti, çekilen MR sonucu karnında büyük bir kitle olduğu anlaşıldı. İstanbul Lütfi Kırdar Kartal Şehir Hastanesi Üroonkoloji Kliniği'nde Doç. Dr. Oktay Akça'nın başında bulunduğu ekibin ameliyat ettiği Güney'in karnından 7.5 kilo ağırlığında tümör çıkarıldı.
#Basket TopuKoronavirüs geçiren hastalarda hastalık sonrası etkiler çok merak ediliyor. Şikayetlerin başında saç dökülmesi geliyor. Bu konuda bir açıklama da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay'dan geldi. Saç dökülmesi problemi yaşayan yaklaşık binin üzerinde hastayı taradıklarını söyleyen Kutlubay, ''Koronavirüs geçirenlerin yüzde 25 ila 30'unda saç dökülmesi görülüyor. Son 6-8 ay içerisinde koronavirüs geçiren kişilerde özellikle 2 ay sonra saç dökülmesinde artış, yoğun saç dökülmesi görülmeye başladı. Bu dökülme ortalama 3 ay, bazılarında ise 4 ay devam edebilir'' dedi. Kutlubay, bu dökülmelerin kalıcı olmadığını, hastalıktan sonraki 8'inci aydan sonra dökülen saçların çıkmaya başladığını belirtti.
#Cerrahpaşa Tıp FakültesiKoronavirüs geçiren hastalarda hastalık sonrası etkiler çok merak ediliyor. Şikayetlerin başında saç dökülmesi geliyor. Bu konuda bir açıklama da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay'dan geldi. Saç dökülmesi problemi yaşayan yaklaşık binin üzerinde hastayı taradıklarını söyleyen Kutlubay, ''Koronavirüs geçirenlerin yüzde 25 ila 30'unda saç dökülmesi görülüyor. Son 6-8 ay içerisinde koronavirüs geçiren kişilerde özellikle 2 ay sonra saç dökülmesinde artış, yoğun saç dökülmesi görülmeye başladı. Bu dökülme ortalama 3 ay, bazılarında ise 4 ay devam edebilir'' dedi. Kutlubay, bu dökülmelerin kalıcı olmadığını, hastalıktan sonraki 8'inci aydan sonra dökülen saçların çıkmaya başladığını belirtti.
#İstanbulİnsan vücudunu birçok hücre ve onların oluşturduğu organlar, organların oluşturduğu sistemlerden oluşur. Vücudun çalışmasını yöneten sistemlerin çalışmaları hep birbirine bağlıdır. Hormonlar vücutta çok büyük öneme sahiptir. Hormonlardan biri de testosteron hormonudur. Testosteron nedir ve ne işe yarar? Testosteron hormonu nasıl arttırılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Testosteron Nedir?Testosteron insan ve hayvanlarda bulunan bir hormondur. Erkeklerde testisler tarafından üretilir. Kadın yumurtalıkları az miktarda testosteron üretebilir. Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
#Testosteron