Böbrek Sağlığı haberleri sayfasında Böbrek Sağlığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1987 Böbrek Sağlığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Böbrek taşı oluşma riskinin yaz mevsiminde arttığını biliyor muydunuz? Peki son yıllarda sağlıksız yaşam alışkanlıkları nedeniyle yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da hızla yaygınlaştığını?
#Böbrek SağlığıVücudumuzun yüzde 60-70'inin sudan oluştuğunu ve organlarımızın düzenli çalışması için suya ihtiyacı olduğunu belirten Nefroloji Uzmanı Dr. Burak Canver, ‘’Vücuda yeterli miktarda sıvı girmediği zaman böbrek fonksiyonları olumsuz etkilenebilir’’ dedi.
#BöbrekBöbrek taşları, böbrek boşluklarında gelişmektedir. Toplumda yaşayan her 10 kişiden biri ömrü boyunca taş hastalığı ile karşılaşabilmektedir. İyi bir değerlendirme sonucu uygulanacak bir diyet düzenlemesi böbreklerde yeni taş oluşumunu ve mevcut taşların büyümesini anlamlı ölçüde azaltabilmektedir. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, böbrek taşına karşı beslenme önerilerini paylaştı.
#Böbrek TaşıÜroloji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Gençbay, erkeklerde kadınlara göre 2-3 kat daha fazla görüldüğü bilinen böbrek taşının artık kadınlarda görülme sıklığının dünya çapında artış gösterdiğini söyledi. Gençbay, artışın en büyük nedeninin obezite ve yanlış beslenme olduğu bilgisini verdi.
#Böbrek Taşı“Kronik böbrek hastalığı önemli bir toplum sağlığı sorunudur” diyen Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Gürsel Yıldız, kronik böbrek hastalığının belirtilerini, tedavisini ve kimlerin risk altında olduğunu açıkladı; böbrek sağlığı için yapılması gerekenleri sıraladı.
#Kronik Böbrek HastalığıDünyada gün geçtikçe artış gösteren kronik böbrek hastalığı, ülkemizde de oldukça yaygın görülür hale geldi. Böbrek hastalıklarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl Mart ayının ikinci haftası tüm dünyada böbrek günü etkinlikleri yapılarak kutlanıyor. Bu kapsamda biz de Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur ERK ile böbrek haftasına özel bir sohbet gerçekleştirdik.
#BöbrekDünyada olduğu gibi ülkemizde de adeta salgın haline gelen kronik böbrek hastalığı, sağlığı çok ciddi tehdit ediyor. Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Nefroloji Sorumlusu Prof. Dr. Ülkem Çakır, günümüzde sağlıksız yaşam alışkanlıklarının da tehlikeyi artırdığını vurguluyor. Böbrek hastalıklarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl Mart ayının ikinci perşembe günü ‘Dünya Böbrek Günü’ olarak kutlanırken, Prof. Dr. Ülkem Çakır, bu kapsamda yaptığı açıklamada böbrekleri korumanın 10 kritik kuralını sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Böbrek SağlığıBöbrek taşı oluşma riskinin yaz mevsiminde arttığını biliyor muydunuz? Peki son yıllarda sağlıksız yaşam alışkanlıkları nedeniyle yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da hızla yaygınlaştığını?
#Böbrek SağlığıTarım ve Orman Bakanlığı, 2100 yılına kadar Türkiye’nin yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğine yönelik çalışmasını tamamladı. Buna göre, 2030’a kadar ülkenin su kaynakları yüzde 20, 2100 yılına kadar ise karla kaplı alanlar yüzde 44 azalacak. Kişi başı günlük ortalama, 229 litre olan su tüketimi, hanelerde ve bireysel su kullanımında verimliliğin artırılmasıyla 2030 yılında 120 litreye kadar düşecek. Bakanlık tarafından paylaşılan bilgilere göre madde madde bizi bekleyenler...
#Tarım Ve Orman BakanlığıBilim insanlarının geçtiğimiz günlerde tanımladığı 'CKM sendromu', obezite, diyabet ve şeker hastalığı gibi metabolik risk faktörleri arasındaki karmaşık ilişkileri daha iyi anlamamızı sağladı. Amerikan Kardiyoloji Derneği’nin yürüttüğü çalışmada, metabolik risklerle kardiyovasküler hastalıklar ve böbrek rahatsızlıklarının arasındaki bağlantılar CKM sendromu olarak adlandırıldı. Makalede bu sendromun tüm organları etkilediğinin de altı çizildi. Peki CKM sendromu tam olarak nedir? Nasıl oluyor da tüm organları etkiliyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı ne düzeyde?
#Sağlık83 yıllık ömrüne tarihte çok az sanatçının elde edebileceği başarıları sığdırdı. Pamuk tarlalarında çalışan fakir bir ailenin çocuğu olarak çıktığı hayat yolculuğunda, yaptığı albümler, verdiği konserler, aldığı sayısız ödülle müzik tarihinin gelmiş en büyük yıldızlarından bir oldu. Uzun süredir boğuştuğu sağlık sorunlarına yenilip hayatını kaybettiğinde geride, büyük acılarla yoğurulmuş ancak bitmeyen bir azim ve her şeye rağmen zaferlerle yazılmış bir hikâye bıraktı…
#Tina Turner83 yıllık ömrüne tarihte çok az sanatçının elde edebileceği başarıları sığdırdı. Pamuk tarlalarında çalışan fakir bir ailenin çocuğu olarak çıktığı hayat yolculuğunda, yaptığı albümler, verdiği konserler, aldığı sayısız ödülle müzik tarihinin gelmiş en büyük yıldızlarından bir oldu. Uzun süredir boğuştuğu sağlık sorunlarına yenilip hayatını kaybettiğinde geride, büyük acılarla yoğurulmuş ancak bitmeyen bir azim ve her şeye rağmen zaferlerle yazılmış bir hikâye bıraktı…
#Tina TurnerİSTANBUL, (DHA)-Türk Böbrek Vakfı’nın hayata geçirdiği, ‘Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’ kapsamında Şişli meydanında üzerinde bomba süsü olan dev şeker maketi ile şeker tüketimine dikkat çekildi. ‘Vücudumuzda bomba etkisi yaratacak maket’ olarak tanımlanan dev şeker maketi Timur Erk, vakıf gönüllüsü Eylem Şenkal ile çocuklar ve gençlerden oluşan Türk Böbrek Vakfı'nın gönüllü sağlık elçileri tarafından yıkıldı. Erk, “Türk toplumunun en önemli alışkanlıklarından bir tanesi olan şeker tüketimini azaltmamız lazım. Sağlık, şekerden tatlıdır diyoruz” dedi.
#Türk Böbrek VakfıBöbrek taşı orta yaştan sonra karşılaşılan rahatsızlıklardan biridir. Düzensiz ve sağlıksız beslenmenin yanı sıra kalsiyum eksikliği de böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir. Düzenli olarak nar, ısırgan otu, limon suyu, kereviz sapı ve su tüketerek böbrek taşı oluşumunu engelleyebilirsiniz. Böbrek taşına iyi gelen bitkilere ve tüm besinleri ayrıntıları ile derledik.
#Böbrek TaşıAĞRI, sık tuvalete gitme, bulantı ve kusma gibi şikayetlerle çocuklarda kendini gösterebilen böbrek hastalıkları bazen hiç belirti vermeyerek sessizce ilerleyebiliyor. Çocuklarda büyüdükçe böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek ciddi sorunların önüne geçilmesi için anne babaların erken dönemde koruyucu önlemler alması büyük önem taşıyor.
#1Ülkemizde bir halk sağlığı sorunu olan kronik böbrek hastalığı riski halen yaklaşık 13 milyon kişiyi doğrudan etkilemekte. Kronik böbrek hastalığına neden olan hastalıkların başında ise obezite ile şeker ve yüksek tansiyon hastalığı geliyor. Türk Böbrek Vakfı (TBV) Kurucusu ve Genel Başkanı Timur Erk, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir yetişkin için en fazla günlük ortalama 6 gram tuz (bir çay kaşığı), 50 gram şeker (13 küp) tüketimi önerdiğini anlatarak, “Ülkemizdeki rakamları yürüttüğümüz kampanyalar ile tuzda 18 gramdan 12 grama ancak indirebildik. Şeker de ise sınıfta kaldık. On yıl çalıştık 10 gram azaldı hala olması gerekenin üç katı şeker kullanımı var,” dedi.
#Timur ErkSağlıklı ve dengeli beslenmenin sağlık için olmazsa olmaz birincil kural olduğu artık bilinmektedir. Bilinçli kişiler de bu doğrultuda bir beslenme düzeni oluşturmaktadır. Meyve ve sebze tüketiminin artırılması ve bunların da mevsiminde tüketilmesi zorunludur. Bilhassa sebze ve meyve sularının sağlık açısından önemi son yıllarda iyice öne çıkmıştır. Bu sağlıklı meyve sularına kızılcık suyu en güzel örnektir. İşte ilgiyle okuyacağınız kızılcık suyunun faydaları, hamilelikte kızılcık suyunun yararları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Kızılcık SuyuSağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak için dengeli ve doğru beslenmenin gerekli olduğu artık bilinçli bireyler tarafından bilinmektedir. Bunun için de sebze ve meyvenin mevsiminde tüketilmesi gerektiği de artık bir sır değildir. Sebze ve meyve sularının da ayrıca vücuda çok sayıda yararının bulunduğu bilinmektedir. Karpuz suyunun faydaları da bu bağlamda merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız karpuz suyunun faydaları nelerdir, karpuz suyu içmenin cilde yararları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Karpuz SuyuGenellikle tropikal bölgelerde nadir yetişen bitkilerden olan kafur, son zamanlarda sıklıkla faydaları ile adından söz ettiriyor. Dünyadaki en yaşlı ağaçlardan olan kafur 1700- 1800 yıla kadar yaşayabiliyor. Aynı zamanda kafur ağacı bitkisinden elde edilen kafur yağı havaların soğumasıyla ortaya çıkan grip ve nezle gibi üst solunum rahatsızlıklarına karşı bağışıklığı güçlendiriyor. Peki kafur nedir, nasıl kullanılır? Kafur yağı saça, cilde ve vücuda faydaları haberimizde…
#KafurYonca tohumu en faydalı olan tohumlar arasındadır. Özellikle faydası saymakla bitmeyen yonca tohumu tüketilmesi de önerilir. Birçok hastalığın tedavisinde doğal olarak kullanılan yonca tohumu sürekli olarak tercih edilmektedir. Yonca tohumu ile ilgili son aylarda yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Bu tohumun faydaları sosyal medya hesaplarından da en çok paylaşılanlar arasına girmiştir. Peki yonca tohumu nedir? Yonca tohumunun faydaları nelerdir? Yonca tohumunun özellikleri nelerdir? Tonca tohumu nasıl tüketilmeli? İşte yonca tohumu ile ilgili tüm detaylar.
Gece sık sık idrara çıkma, idrarda koyu renk veya köpüklenme, bacaklarda şişlik gibi şikayetlerin böbrek hastalıklarının habercisi olduğunu ifade eden Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Altındal, pandemi döneminde böbrek hastalıklarının belirtilerinin göz ardı edilerek hastaneye başvurularda gecikmeler yaşandığını söyledi.
#Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut AltındalVücudumuzun yüzde 60-70'inin sudan oluştuğunu ve organlarımızın düzenli çalışması için suya ihtiyacı olduğunu belirten Nefroloji Uzmanı Dr. Burak Canver, ‘’Vücuda yeterli miktarda sıvı girmediği zaman böbrek fonksiyonları olumsuz etkilenebilir’’ dedi.
#BöbrekBöbrek taşları, böbrek boşluklarında gelişmektedir. Toplumda yaşayan her 10 kişiden biri ömrü boyunca taş hastalığı ile karşılaşabilmektedir. İyi bir değerlendirme sonucu uygulanacak bir diyet düzenlemesi böbreklerde yeni taş oluşumunu ve mevcut taşların büyümesini anlamlı ölçüde azaltabilmektedir. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, böbrek taşına karşı beslenme önerilerini paylaştı.
#Böbrek TaşıGece saatlerinde şiddetli sancılarla uykudan uyandıran böbrek taşı sorunu kimi zaman hayatı kabusa çeviriyor. Bu sorunla başa çıkan kimselerin ise denemediği yol kalmıyor. Peki, böbrek taşının oluşmaması için neler yapabiliriz? Böbrek hastalıklarının tedavisine yardımcı olan ve böbreklere iyi gelen besinler neler? İşte merak edilen sorulara dair uzmanlardan öneriler…
#Böbrek TaşıNörojenik mesane probleminde önceliğin altta yatan hastalığın tedavisi olduğunu belirten Prof. Dr. Tufan Tarcan, “Çoğunlukla sinirlerde oluşan hasar geri döndürülemez oluyor ama kısmi felç yaşayan hastalarda mesane işlevi zamanla düzelebiliyor” dedi ve ekledi: “Nörojenik mesanede ortaya çıkan problemleri değişik yöntemlerle düzeltmeye çalışıyoruz. Amacımız öncelikle böbrekleri korurken, mesanenin doğru şekilde idrar depolamasını ve doğru şekilde idrar boşaltımını sağlamak.”
#Şeker HastalığıVücudumuz birçok sistemden ve bu sistemlerin içinde yer alan organlardan oluşur. Solunum sistemi vücuda oksijen alınmasını sağlarken dolaşım sistemi de alınan oksijeni hücrelere iletmekle görevlidir. Sinir sistemi tüm sistemleri birbirine bağlar. 6. sınıflar için sistemlerin sağlığını anlattık.
#6. Sınıf Fen Bilgisi Sistemlerin Sağlığı Konu Anlatımı