İsrail güçlerinin ilerlediği Gazze Şeridi’nin kuzeyinde elektrik, yakıt ve su yokluğu nedeniyle hizmet verebilen hastane kalmadı. İsrail askerinin etrafını sardığı Şifa Hastanesi’nde 7’si bebek 27 hasta, elektrik ve yakıt yokluğu yüzünden hayatını kaybetti. On binlerce Filistinli güneye yaya olarak kaçmaya çalışırken, yüzlerce yaralı hastanelerde hâlâ mahsur.
#GazzeSağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı’nda, başta kronik rahatsızlığı olanları ve tüm vatandaşları beslenme konusunda uyardı. Bakanlık, “Kahvaltıyı atlamayın, bayramda da dengeli beslenin. Sindirimde zorluk yaşamamak için eti dinlendirerek ve sebze ile tüketin. Et ilaveli yemeklere yağ eklemeyin” uyarısı yaptı. Bakanlık’tan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:
#Kurban BayramıTürkiye’de resmi olarak ilan edilen bir salgın yok ancak hastanelerin özellikle de çocuk acil bölümleri inanılmaz yoğun. 9 yaşındaki oğlum dahil sınıfındaki 20 arkadaşı da bu hafta hastaydı. İshal, kusma ve hele de geceleri hırıltılı, dinmeyen bir öksürük ile acile başvuranların sayısında geçen yıla göre önemli bir artış var. Nedeni üçlü salgın: COVID-19, grip ve RSV. Dünya Sağlık Örgütü de bu ‘üçlü salgın’ için alarm verdi. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi oldukça tehlikeli. Peki, bu yıl neden böyle bir salgın var? Ve dahası ne yapmak gerekiyor? Sordum.
#RSVİSTANBUL, (DHA)-Türk Böbrek Vakfı’nın hayata geçirdiği, ‘Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’ kapsamında Şişli meydanında üzerinde bomba süsü olan dev şeker maketi ile şeker tüketimine dikkat çekildi. ‘Vücudumuzda bomba etkisi yaratacak maket’ olarak tanımlanan dev şeker maketi Timur Erk, vakıf gönüllüsü Eylem Şenkal ile çocuklar ve gençlerden oluşan Türk Böbrek Vakfı'nın gönüllü sağlık elçileri tarafından yıkıldı. Erk, “Türk toplumunun en önemli alışkanlıklarından bir tanesi olan şeker tüketimini azaltmamız lazım. Sağlık, şekerden tatlıdır diyoruz” dedi.
#Türk Böbrek VakfıBugünlerde tezgâhlar rengârenk meyvelerle içimizi açıyor. Örneğin çilek... Bazen kahvaltıda yemek için yulaflı yoğurduma katıyorum, bazen dondurmasını yapıyorum, bazen de kavunlu soğuk içeceğime ekliyorum. Ülkemizde meyve çeşitliliği bol ama önerim, caneriği gibi ekşi olanları daha çok tercih etmeniz. Bu meyveyi enginar yemeğine kattığım bile oluyor.
#EnginarTürk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney bazı ilaç firmalarının, SGK’nın belirlediği kamu kurum iskontolarını uygulamaktan, kısmen ya da tamamen vazgeçtiğini belirterek, “Sorunun devam etmesi halinde, kronik böbrek yetmezliği bulunan hastaların cebinden ilaçları için aylık 1.000 lirayı bulacak fiyat farkları ödeyecekler” dedi.
#EczacıKas ağrılarına iyi gelen epsom tuzu banyolardan mutfaklara pek çok şekilde hayatımıza katabileceğimiz bir doğal üründür. Aynı zamanda kabızlığa faydası olan epsom tuzu kullanım alanları merak ediliyor. Peki, epsom tuzu nedir, nerelerde kullanılır? İşte, epsom tuzu faydaları ve olası zararları...
#Epsom TuzuTürkiye'de özellikle en çok bilinen ve faydaları üzerinden ele alınan otlar içerisinde kuzukulağı geliyor. Aynı zamanda ülkenin farklı bölgelerinde yetişen bir bitki olarak öne çıkmaktadır. Peki, kuzukulağı otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Kuzukulağı otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kuzu Kulağı OtuHem meyve olarak hem de suyu ile beraber koruk günümüzde yaygın tüketilen besin kaynakları içerisinde gelmektedir. Ekşi tadı olması ile beraber aynı zamanda eriğe benzer bir lezzet sunduğunu söylemek mümkün. Peki, koruk suyu faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? Koruk suyu içmenin cilde ve yüze faydaları üzerine detayları derledik.
#Koruk SuyuYeşilçay eski zamanlardan günümüze kadar uzanan en eski bitki çaylarının başında gelir. Özellikle kilo kaybetmek isteyen kişilerin sıklıkla kullandığı çaylardan birisidir. İçerisinde bulunan katein ve kafein gibi maddeler vücut metabolizmasının hızlanmasını sağlayarak kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır. Peki, Yeşilçay nasıl demlenir? Aktardan alınan yeşil çay hangi saatlerde içilir, zayıflatır mı? İşte detaylar.
#Yeşilçay Nasıl Demlenirİnsanlar için sağlıklı olmak çok önemlidir. Özellikle düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek de önemlidir. Ayrıca böbrek rahatsızlığı yaşayan kişilerin sayısı da her geçen gün artıyor. Böbrek yetmezliği durumunda ise hastaların diyalize girmesi gerekebilir. Diyaliz nedir ve çeşitleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Diyaliz Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir?Çin aşısı Coronavac’ın ardından Alman-ABD ortaklığında geliştirilen BioNTech aşılarının da gelmesiyle randevu alanlara seçenek sunulmaya başlandı. Bu da vatandaşın kafasında soru işareti yarattı. Hürriyet uzmanlara sordu: ‘Hangi aşı daha iyi, hangisini yaptıralım?’ İşte cevapları...
#GazetehaberleriGece sık sık idrara çıkma, idrarda koyu renk veya köpüklenme, bacaklarda şişlik gibi şikayetlerin böbrek hastalıklarının habercisi olduğunu ifade eden Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Altındal, pandemi döneminde böbrek hastalıklarının belirtilerinin göz ardı edilerek hastaneye başvurularda gecikmeler yaşandığını söyledi.
#Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut AltındalSağlıksız beslenmeden hareketsizliğe, aşırı tuz tüketiminden yetersiz su içmeye dek günlük hayatta yaptığımız birçok yanlış davranış böbreklerimizin sağlığını bozarken; son yıllarda gerek dünyada gerekse ülkemizde böbrek hastalarının sayısı hızla artıyor. İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır “Böbreklerimiz vücudumuzda zehirli maddelerin atılmasından kemik iliği ve sağlıklı kan yapımına dek birçok önemli görev üstleniyor. Bütün organlarımızın sağlıklı çalışması için böbreklerimizin sağlıklı olması gerekiyor. Oysa yanlış yaşam alışkanlıklarımızla böbreklerimizi hızla yıpratıyoruz. Ülkemizde böbrek hastalarının sayısı 9 milyona ulaştı ve her 6-7 yetişkinden biri böbrek hastası olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.
#BöbrekGece saatlerinde şiddetli sancılarla uykudan uyandıran böbrek taşı sorunu kimi zaman hayatı kabusa çeviriyor. Bu sorunla başa çıkan kimselerin ise denemediği yol kalmıyor. Peki, böbrek taşının oluşmaması için neler yapabiliriz? Böbrek hastalıklarının tedavisine yardımcı olan ve böbreklere iyi gelen besinler neler? İşte merak edilen sorulara dair uzmanlardan öneriler…
#Böbrek TaşıFitoterapi son yıllarda bir hayli popülerleşti. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için çeşitli bitkilerden faydalanmak oldukça etkili. Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, koronavirüse karşı etkili olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Eda Balcı, kış soğuklarına girdiğimiz bu günlerde vücut direncini arttırmak adına yapılabileceklere dair tavsiyelerde bulundu.
#FitoterapiBitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, koronavirüse karşı etkili olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Eda Balcı, “Fitoterapi son yıllarda bir hayli popülerleşti. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için çeşitli bitkilerden faydalanmak oldukça etkili” dedi.
#Uzman DiyetisyenBağışıklık sistemini güçlendirerek koronavirüsten korunmak, hastalığa yakalanma durumunda ise mümkün olan en hafif şekilde hastalığı atlatmak için vitamin ve mineral takviyelerinin önemli olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, “Bilinçsiz D vitamini kullanımı organlara zarar verebilir” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek CalapMutfaklardan ve yemeklerden eksik edilmemesi gerekenler, vitaminler, şifa çorbaları ve daha pek çoğu bugünlerde tavsiye olarak sıklıkla gündeme geliyor. Fakat bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olacak diğer detayların etkisi de göz ardı edilemeyecek kadar büyük. Bunların başında ise uyku, egzersiz ve stres kontrolü geliyor. Türk Böbrek Vakfı, başta böbrek hastaları olmak üzere tüm toplumu bu konularda bilgilendirmeye devam ediyor.
#Bağışıklıkİç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Kurultak, kronik börek yetmezliği hastalarında böbrek nakli tedavisinin, hastalar ve sağlık sistemi açısından en faydalı tedavi yöntemi olduğunu belirterek, diyaliz tedavisi gören hastaların, nakil olan hastalara göre yaşam süresinin daha kısa olduğunu bildirdi.
#Böbrek NakliBöbrek yetmezliği ve kronik hastalıkları olanlarda Covid-19 enfeksiyonunun daha ciddi seyredebiliyor. Diyaliz hastaları bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle enfeksiyonla mücadele etmekte zorlanabileneceğini ifade eden Nefroloji Uzmanı Dr. Burak Canver, böbrek hastalarındaki mevcut yüksek riskten dolayı pandemi sürecinde nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.
#Sağlık