Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Silivri'de bir dizi etkinliğe katıldı. Silivri Mübadele Müze Evi açılış töreninde konuşan Bakan Ersoy "Mübadele çok karmaşık bir yaşanmışlık ifadesidir. Tarihin dönüm noktasında, Osmanlı'nın közlerinden yükselen Cumhuriyetimizin şafağında insanların hayatındaki çok derin bir değişimi temsil eder. Nice kuşakların yetiştiği içine hayat sinmiş evleri, asırlara yayılmış alın teri ve emeğin birikimlerini, hüzünden sevince nice hatıranın biriktiği ömürleri ve ömürlerini tamamlamış sevdiklerinin kabirlerini ardında bırakmak, yeni hayatın umuduna sığınmaktır. Silivri bu umudun yeşerdiği topraklardan biridir" dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyHem Karun Hazineleri’ni görmek hem de büyüleyici vadiler, özgün evler, eşsiz lezzetler şehrini keşfetmek için yolumu Uşak’a düşürdüm. Ziyaretimin şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümüne rastlaması anlamlı bir sürpriz oldu. Lidyalılar ve Makedonyalı Blaundusluların izlerini taşıyan Ege’nin bu güzel ilini, tarih meraklılarının da mutlaka ziyaret etmesini öneririm.
#HürriyetBihter Sabanoğlu’nun İstanbul’daki Bizans mirasına günümüzden baktığı ‘Şüpheli Şeylerin Keşfi’ romanını kapağa taşınan çizimiyle yorumlayan sanatçı Çınar Eslek, kitabı bir de okur gözüyle değerlendirdi: “Bana kalırsa en enteresan kısım, tarihe ve şehre alternatif bakış açıları önermesi.”
#Bihter SabanoğluYaklaşık 61 yıldır gemilerin yanaşmadığı Yassıada, Demokrasi ve Özgürlükler adası adıyla, ziyarete açıldı. Açıldığı ilk günden itibaren ziyaretçi akınına uğrayan Yassıada'ya darbe dönemini yaşayanlar akın etti. Müzeyi gezen fotoğraf sanatçısı İlyas Göçmen, 'Bu dönemi yaşadık, çok eskiyiz. Bunları çok iyi hatırlıyorum çocuktuk ama Bebek Davasını hatırlıyorum. Bunların şimdi fotoğraflarını çekmek belgelemek isterim. İnsanın tüyleri diken diken oluyor. Bakıyorum inanılmaz, çok etkileyici şeyler. Bunları gelecek nesillere aktarmak çok iyi. Herkesin gelip görmesi lazım.' şeklinde konuştu.
#HaberYassı Ada bir diğer adı ile Demokrasi ve Özgürlük Adası 27 Mayıs 2020 tarihinde açıldı. Adanın Türk tarihinde oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır. Demokrasi ve Özgürlük adası nerede ve nasıl gidilir? Yassıada gezilecek yerler, konaklama, tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler.
Fatih Karagümrük Kulübü Başkanı Süleyman Hurma, kırmızı-siyahlı ekibin sezon sonuna kadar iç saha maçlarını Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynayacağını ve Fatih Karagümrük'ün yeni stadı için de olumlu gelişmeler olduğunu söyledi.
#FutbolSivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından sit alanı ilan edilen Sivas kent merkezine 30 kilometre mesafedeki Beştepe köyü, sınırları içerisinde bulunan Hevük Kalesi keşfedilmeyi bekliyor. Ertuğrul Gazi’nin Çarmagon Noyan’ı Boğa Öyüğü Savaşında kalenin ön kısmında yendiği rivayet edilirken kalenin Hititler ve Bizanslılar tarafından kullanıldığı düşünülüyor.
#Hevük Kalesi NeredeYerebatan Sarnıcı'nın ziyarete kapalı bölümünde yaklaşık 4 yıldır devam eden restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. 6 ay içinde tamamlanması planlanan çalışmaların ardından, bu alanın da ziyarete açılması hedefleniyor. Yerebatan Sarnıcı'nın titizlikle devam eden restorasyon şantiyesindeki ustalar, babalarından devraldıkları işleri, büyük bir tutkuyla yapıyor.
#Yerebatan SarnıcıDemokrasiye kara leke olarak geçen bir dönemin simgesi Yassıada, 27 Mayıs 1960 darbesinin 60’ıncı yılında dün yeni ismi ve çehresiyle törenle açıldı. ‘Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda mahkeme salonu gibi tarihi yapılar müze olarak düzenlendi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" olarak yeniden düzenlenen Yassıada'yı ziyaret ederek çalışmalar konusunda bilgi aldı. Erdoğan yaptığı açıklamada "Kimse bu ülkede darbe yapamaz. Bütün mesele bizim güç kazanmamızdır." ifadelerini kullandı.
#YassıadaRenkli sokaklar, mutlu yüzler ama pek de kolay olmayan hayatlar. Sadece günümüzde değil, Bizans’tan beridir Romanlar hayatın en zor koşullarıyla şehrin bir sur içinde bir de sur dışında gidip gelerek yaşadılar. Hep yer değiştirdiler, çünkü dünyanın her yerinde olduğu gibi burada da uzun yıllar boyunca toplum tarafınca benimsenilmediler. Ayrıca Sulukule, Ayvansaray, Balat ve Karagümrük sokaklarında Romanların yaşadığı renkli semtler olmasının yanı sıra birçok tarihi yapıya da ev sahipliği yapıyor. İşte İstanbul’un farklı yüzü, arka sokakları…
#Karagümrük GezisiAcısıyla tatlısıyla çok enteresan bir 2017 geçirdik sevgili dostlar. Ben bu yazıda size yılın her ayına denk düşecek şekilde bir muhasebesini sunacağım. İsteyen bu hesabı kendisi için 2018’e de uyarlayabilir. Şimdiden söyleyeyim pişman olmazsınız. Kısa kısa anlatacağım ama yazıların tümünü okumak isteyenler Hürriyet Seyahat’in internet sitesinde 'yazarlar' bölümüne bakabilir.
#Ayhan SicimoğluHani hep duyarız, şehir efsaneleri vardır ya, “Efendim, Topkapı Sarayı’ndan giriyorsun bir kuyuya, Ayasofya’ya uğrayan bir metro gibi altından geçip Eminönü’nden çıkıyorsun”. Her ne kadar bunu yapamadıysam da, geçenlerde bunun gerçek olabileceğini anladım. İstanbul, eski adı ile ‘Polis’ yani ‘Şehir’, binlerce yıldır henüz çözülememiş bir bilmece. Bu hafta rehber Şerif Yenen ve Bizans sarnıçları hakkında doktora tezi yazmış Arkeolog Dr. Kerim Altuğ ile yeraltındaki İstanbul’un sırlarının peşine düştüm.
#Yerebatan SarnıcıBaşarı budur. <br> İşini tutkuyla yapmak, kendini inşa etmek budur. <br> 10 yıl önce sıradan, normal bir rehberdi. <br> Hürriyet’in Seyahat ilavesinde yazmaya başladı. <br> 10 yıl boyunca yazdı, yazdı, yazdı... <br> Beş kuruş para almadı. <br> İnsanlar, “Ne kadar boş işlerle uğraşıyorsun! Bedava yazı yazılır mı? Bir de ardından tura çıkıyorsun, yazık değil mi sana?” dediler. <br> Aldırmadı. <br> Ama son gülen o oldu.
Günümüzde pek çok eski yapı, restorasyon işleminden sonra başka bir fonksiyon üstleniyor. Bunların arasında butik otel olarak değerlendirilenlerin sayısı gittikçe arttı. Kimi orijinaline yakın bulunup beğeniliyor, kimisi eleştiri oklarına maruz kalıyor. Bu hafta jüri üyelerimize, mimarisi, tarihi ve fonksiyonelliğiyle öne çıkan restore edilmiş en iyi otelleri sorduk. Ortaya çıkan listede eski konak ve evler ön planda, ama aralarında eskiden cezaevi olan da var, fabrika olan da.