Depremin büyük yıkıma neden olduğu Hatay’ın, eskiden yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden olan tarihi Uzun Çarşı’sında bayram hareketliliği vardı. Yıkıntı ve enkazlar arasında kalan dükkânlar açıldı. Esnaf, “Çarşıdaki kalabalık bize iyi geldi, umut oldu. Yaralarımızı hep birlikte saracağız” dedi.
#Hatayİnci Eviner’in yeraltı ve yerüstü, bilinçaltı ve bilinçüstü gibi tezatlarla dolu yeni sergisi ‘Kalanlar, Geri Dönenler ve İmalar’, bir bakıma şiire benziyor. Okuması son derece kişisel. Sözcüklerle imgeler bir arada. Bilinen dünyanın bilinmeyen koordinatları var karşımızda. Yavaşlamanız, her desenin her bir parçası önünde durmanız gerekiyor. Kelimeler, sergiyi anlamak için yegâne ipuçlarınız.
#İnci Eviner11 Mayıs’ta kapılarını açan Venedik Bienali, 24 Kasım’a kadar devam ediyor. Şehir hâlâ yaz turizmi nedeniyle kalabalık olsa da en güzel mevsimine girmek üzereyiz. Ben İKSV’nin Lale Kart üyelerine özel düzenlediği ön izleme günlerinde gezmiştim bienali. Ana mekânlarını özel rehberlerden dinlediğim bu gezi, daha önceki Venedik deneyimlerimden kesinlikle daha doyurucu oldu. Ama burada sözü konusunun uzmanlarına bırakacağım. Her biri kendi açılarından önerilerle daha akıllı ve daha planlı bir seyahat yapmanıza yardım edebilir.
#Venedik Gezi RehberiVenedik Bienali’nin Amerikalı küratörü Ralph Rugoff, 58’inci Venedik Bienali’nin temasını ‘İlginç zamanlarda yaşayasın’ olarak belirledi. “Tamıtamına böyle bir dönemdeyiz” diyor; savaşlar, krizler, yalan haberler... Ölümün, yok oluşun, çürümenin, dehlizlerin, labirentlerin, vebanın, maskelerin, kostümlerin, kokan kanalların mekânı olarak kabul edilen, dünyanın tartışmasız bu en güzel kenti şimdi bizatihi göçmenlerin, kendilerine hayat aradığı bir ‘yer’. Durum böyleyken Ragoff’un sorusunun cevabı sanatta mıdır, sokakta mıdır? Unutmayalım ki, Venedik aynı zamanda sefahat ve lüks demek. Üretken de yıkıcı ve tüketici de olabilecek ilginç bir çelişki bu yılki bienalin konusu. Hasan Bülent Kahraman yazdı...
#BienalDünyanın en önemli sanat etkinliklerinden 58. Venedik Bienali başladı. İnci Eviner’in ‘Biz, Başka Yerde’ adlı eserinin yer aldığı Türkiye Pavyonu, Der Spiegel, Art Newspaper, Artnet gibi yayınlar tarafından en başarılı 10 ülke pavyonundan biri olarak gösteriliyor. İşe “Günlük basit jestler ne zaman ve nasıl siyasileşir? En insani ihtiyaç, duygu ve arzular nasıl bu kadar tehlikeli hale gelebilir?” diye sorarak başladığını söyleyen Eviner ile Venedik’te buluştuk.
#İnci EvinerDünyanın en önemli sanat etkinliklerinden biri olan Venedik Bienali 58’inci Uluslararası Sanat Sergisi kapılarını açtı. Bienalin Türkiye Pavyonu’nda İnci Eviner’in ‘Biz, Başka Yerde’ adlı eseri yer alıyor. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazarımız Orhan Pamuk, Eviner’in eseri üzerine bir yazı kaleme aldı.
#İnci Eviner2018 yılında Türkiye 46 milyon turist sayısıyla yaklaşık 30 milyar dolar turizm geliri elde etmiş. Beklentileri aşan bu artışla devlet ve özel sektör 2023 hedefini 70 milyon turist ve 70 milyar dolar gelir olarak revize etmiş. Tabii bu gelir 2014 yılının gerisinde kalsa da çok büyük bir başarı.
#Müge Akgünİstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda bu yıl sanatçı İnci Eviner’in desen, obje, video, ses ve performans gibi farklı öğeleri bir araya getiren ‘Biz, Başka Yerde’ adlı yapıtı sergilenecek.
#Biz Başka YerdeDİYARBAKIR’da, PKK’nın kaçırdığını söyledikleri çocuklarının bırakılmasını isteyerek 14 günden bu yana Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yapan aileler, zabıtalar tarafından buradan uzaklaştırıldı. Eylemlerine karşı kaldırımda sürdüren annelerden Bedriye Eşiyok, zabıtalar tarafından saçından tutularak sürüklendiğini ve tartaklandığını söyledi.
Türkiye Odalar, Borsalar ve Birlik Personeli Sigorta ve Emekli Sandığı Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevinden istifa eden Nuh Tandoğan, AK Parti’den Sinop Milletvekilliği için aday adayı oldu. Tandoğan Sinop il başkanlığına müracaat eder etmez bütün ilçe teşkilatlarını tek tek gezmeye başladı.
Otel odasında gizli kamera olayı, konaklama süreçlerinde 'gizlilik' kaygısını bir kez daha gündeme getirdi. Ramazan Bayramı tatilini Sapanca’da geçirmek isteyen bir aile, kiraladıkları bungalovda ampul içine gizlenmiş bir kamera buldu. Olay sosyal medyada tepki toplarken, uzmanlar gizli kamera riskine karşı uyarıyor. Dünkü haberimizde gizli kamera tespitiyle ilgili adım adım yöntemlere yer vermiştik. Bu kez işin hukuki boyutunu Avukat Sevda Şahin İhsanoğlu ile mercek altına aldık.
#SakaryaTOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı'nın 2020 Elazığ depreminin ardından Malatya'nın Kale ilçesine yaptığı konutlar, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde de 16 Ekim’de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki Kale merkezli depremde hasar görmedi. İlçeden görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, "TOKİ ile Malatya Kale'de, kale gibi konutlar yaptık. Afetlere dirençli, sağlam, konforlu" dedi.
#TOKİCHP Genel Başkanı Özgür Özel, erken seçim için başlatılan kampanyada 10 milyonu aşkın imza atıldığını belirterek, “Psikolojik üstünlük bizdedir. Her gelen anket bir öncekinden iyi geliyor, iyi gelmeye devam edecek. Her geçen gün daha büyük kalabalıklara konuşuyor, daha büyük kalabalıklarla yürüyoruz, yürümeye devam edeceğiz. Adayımızı alacağız, sandığı koyacağız, iktidar olacağız" diye konuştu.
#CHPOnurr mahlasıyla tanınan Onur Özdemir eski grubu Sakin’in ruhunu yaşattığı ‘raksedip yarın yokmuşçasına’ isimli yeni albümünü yayımladı. “Bazen bir yaprağın düşüşüne bile şarkı yazasım geliyor” diyen sanatçıyla kendine yeniden kavuşma hikâyesini konuştuk.
#Uygar TaylanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 2030'a 5 kala savaş bölgelerindeki milyonlarca çocuğun hala eğitime erişemediğini belirterek, “Filistin'de çocuklar bırakın okula gitmeyi, düşünebilmeyi, uzatılan mikrofonlara 'Ölmek istiyorum. Çünkü savaş yüzünden yaşamaktan yoruldum' diyor. Çocukların uykularında bombalarla, füzelerle öldürüldüğü bir dünya, masumiyetini ilelebet kaybetmiştir" dedi.
#Emine Erdoğan