Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC, içinde Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesi’nde faaliyetlerini genişletti. IFC bölgede ekonomilerin çeşitlendirilmesi, küçük ve orta boyuttaki işletmelere finansman sağlanması ve iklim değişikliği ile mücadele için toplam 2.9 milyar dolar tutarında yatırım gerçekleştirdi.
#IFCSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Aşı ve İlaç Geliştirme Kampüsü’nün açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Baran Varank, "Tüm Türkiye'ye ve bölgeye hizmet edecek yatırımla farklı aşı ve genetik ürünleri, aşı ve ilaç adaylarını hücreden başlayarak üretebileceğiz. Kanser tedavisinde hücre tedavisi ve DNA zincirlerini kesmeye yarayan embriyo çalışmalarını bu kampüste hayata geçireceğiz" dedi. Öte yandan Bakan Varank, tören öncesinde TÜBİTAK Aşı ve İlaç Geliştirme Kampüsü'nü CNN Türk ekranlarında tanıttı.
#Mustafa VarankSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın müjdesini verdiği Sputnik V aşısının Türkiye’de üretileceği tesislerini ilk kez DHA görüntüledi. Aşı çalışmalarından sonra ilk numuneleri hem Rusya hem de Türkiye tarafı inceleyecek. Yaza doğru yüksek hacimli üretimlere geçilecek. CinnaGen İlaç CEO’su Ferhat Farsi, Uğur Şahin ile benzer bir kaderi paylaştıklarını anlatarak, 'Kansere karşı monoklonar antikorlar geliştirmek için bu yatırımı yaptık. Ama pandemi müsibeti, bu yüksek teknolojili alt yapıyı, aşı üretimine kanalize etmemize neden oldu' dedi.
#RusyaSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen ve en yenilikçi aşı yöntemlerinden biri kabul edilen virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşısı için gönüllü oluyor. Dünyada sayılı, TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu kapsamında ise tek VLP teknolojisiyle geliştirilen aşı adayı, 30 Mart'ta Dünya Sağlık Örgütünün Kovid-19 aşı adayları listesinde yer alarak dünyada bu türde klinik aşamaya geçen 4'üncü aşı adayı oldu.
#KoronavirüsTürkiye, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı virüs benzeri parçacıklara (VLP) dayalı aşı çalışmalarında kritik aşamaya geldi. En yenilikçi aşı yöntemlerinden biri olarak kabul edilen çalışmaları Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yerinde gözlemledi.
#Covid 19Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü'nün ulusal merkez olması için resmi süreçlerin devam ettiğini belirterek, bu gibi yapıları tüm Türkiye'nin hizmetine açmayı ve uluslararası bir hale getirerek dünyaya etki edecek kritik teknolojileri üretmek istediklerini bildirdi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankTürkiye, en stratejik sektörlerden görülen biyoteknoloji alanında 100 milyon dolarlık bir fabrika yatırımına ev sahipliği yapıyor. CinnaGen İlaç, Çerkezköy’de kurduğu biyoteknoloji fabrikası ile nadir bulunan ilaçları üretecek. Hem milyarlarca dolarlık ithalatın önüne geçilecek hem de kısa sürede 150 milyon dolarlık ihracat yapılacak.
#GazetehaberleriABDİ İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, 450 milyon liralık yatırımla geçen yıl devreye aldıkları AbdiBio tesisine davet etti. İstanbul Esenyurt’taki Abdi İbrahim tesislerinden içeri girerken yatırımda ulaştıkları toplam değeri paylaştı:
#YazarlarTürk ilaç şirketi, ereksiyon sorunları ile pulmoner (akciğer) hipertansiyonda kullanılan “tadalafil” etken maddeli ilacın patent süresinin dün bitmesiyle birlikte eşdeğerini Avrupa’da 10 ülkede raflara sokuyor. ‘Hafta sonu hapı’ olarak da ünlenen ilacın eşdeğerini üreten şirket, Almanya, Avusturya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya’nın aralarında 10 ülkeye 1 milyon kutu ihraç edecek.
#TadalafilTürkiye ilaç pazarında kutu ve ciro bazında ilk sırada yer alan Abdi İbrahim 2020'de 1 milyar dolar ciro ile dünyanın en büyük 100 ilaç şirketi arasına girmeyi hedeflerken; bu doğrultuda yurtiçi ve yurtdışında yeni satın almalar yapmayı, ayrıca üretim yapmadığı yeni alanlara girmeyi planlıyor.
#Abdi İbrahimYüzde 100 yerel sermayeli 105 yıllık ilaç şirketi Abdi İbrahim hedeflerini büyüttü. Kazakistan’da 60 milyon dolarlık yatırım yapan Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, 2020 yılında dünyadaki ilk 100 ilaç şirketi arasına girerek 1 milyar dolar ciro hedeflediklerini açıkladı. Abdi İbrahim yakında 50 milyon dolarlık yatırımla Cezayir üretim tesisini de devreye sokacak.
#Abdi İbrahim