Güncelleme Tarihi:
Bu yıl 150 milyon lira yatırım yapacak olan şirket, uluslararası satışlara da odaklanarak ciroyu yüzde 36 artışla 2.24 milyar liraya çıkarmayı öngörüyor.
Abdi İbrahim'in değerlendirme toplantısında şirketin önümüzdeki dönem hedeflerini paylaşan Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, "Hedefimiz 2020 yılında ilk 100 ilaç firması içine girmek. 2007 senesinde listeye 96. sıradan girmiştik. Ama TL'nin değer kaybetmesi, ilaç fiyatlarının düşmesi nedeniyle bunu sürdüremedik. Yeniden ilk 100 arasına girip burada kalıcı olmak istiyoruz" dedi.
Bu hedefe ulaşmak için beş büyüme alanı belirlediklerini belirten Barut, "Mevcut ürünleri daha fazla satarak, yeni ürünleri pazara vererek, üretim hizmeti verilen uluslararası firmaların sayısını artırarak, ihracatı artırarak, son olarak da gerek içeride gerek yurtdışında satın alma ve ortaklıklar yaparak bu hedefe ulaşacağız" diye konuştu.
Abdi İbrahim geçtiğimiz yıllarda Kazakistan'da Global Pharm'ın yüzde 60'ını, Cezayir'de ise Remede Pharm'ın yüzde 50'sini satın almıştı.
Barut, "Satın almalara devam etmek istiyoruz. Şu anda bakıyoruz. Bu Türkiye'de de olabilir, Türkiye'de çakışmayan ilaçları olan firmalar varsa. Yurtdışında da bakıyoruz, değerlendiriyoruz. Almak arzusundayız... Bu satın almaları yaparsak daha kolay büyüyeceğiz" dedi.
Barut'un verdiği bilgiye göre, Abdi İbrahim Avrupa, Asya, Afrika ve Kuzey Amerika'da 50'ye yakın ülkeye ihracat yapıyor. Şirketin 2015'te 78 milyon lira olan ihracatı 2016'da yüzde 92 artışla 150 milyon liraya yükseldi.
CİRO 2016'DA %31 ARTTI, 2017'DE BENZER ARTIŞ HEDEFLENİYOR
Toplam ciroda ise 2016'da yüzde 31 artış yakaladıklarını belirten Barut, "2015 yılında 1.26 milyar lira olan ciromuzu 2016'da 1.65 milyar liraya yükselterek yüzde 31 ciro artışı yakaladık" dedi.
Barut, 2017 yılı için ise 2.24 milyar lira ciro hedefi koyduklarını söyledi. Söz konusu beklenti yüzde 36 ciro artışına işaret ediyor.
Barut'un verdiği bilgiye göre, Türkiye ilaç pazarı 2.31 milyar adet kutu satışıyla yaklaşık 22 milyar lira büyüklüğe sahip. Abdi İbrahim kutu bazında yüzde 8.41, TL (ciro) bazında ise yüzde 6.26 pazar payı ile ilk sırada yer alıyor.
Büyüme planları doğrultusunda yeni ürünleri de portföylerine katacaklarını belirten Barut, "Oftalmoloji, onkoloji ve bu sene sonunda üretim faaliyetlerine geçeceğimiz biyoteknoloji tesislerimizde de kanser, diyabet, merkezi sinir sistemi hastalıkları, göz ve kan hastalıkları gibi pahalı olan ürünleri de pazara vereceğiz" diye konuştu.
2017'DE 150 MİLYON LİRA YATIRIM PLANLANIYOR
Bu yıl 150 milyon lira yatırım yapacaklarını belirten Barut, yatırım planları kapsamında İstanbul Esenyurt'ta yeni bir steril enjektabl üretim tesisi bulunduğunu da söyledi.
Barut, "Üretmediğimiz enjektabl ürünlerimiz var, oftalmoloji ilaçlarımız var, bunları üretmiyoruz başka firmalara ürettiriyoruz. Bunları kendimiz üretme kararı aldık. Steril üretim yapacağız, bu enjektabl ürünleri üreteceğiz. 6-7 ay içinde fabrikayı bitireceğiz" dedi ve ekledi:
"Ayrıca başka firmalara üretim yapacağımız hatlara yatırım yapacağız. Yine bazı firmaların bizden istediği değişik biçimli üretim şekilleri var. Çok uluslu firmaların bazıları ile onların üretimlerini Türkiye'de yapmak için yeni anlaşmalar imzaladık. Bunun dışında 2018 yılında onkoloji tesisi yatırımı yapacağız."
Biyoteknoloji tesisi AbdiBio'nun ise bu yıl faaliyete geçmesini öngördüklerini kaydeden Barut, "Bunlar daha pahalı ilaçlar. Bu ürünler bizim pazar payımızı en azından yüzde 8-8.5'e çıkarır. 2017 ciromuzu 2.24 milyara çıkarmak istiyoruz. Burada da biyoteknolojik ürünlerin payı olacak" dedi.
2017'DE 400 YENİ İSTİHDAM
İstihdamda da artış kaydettiklerini ve 15 Temmuz sonrası süreçte 2016 sonuna kadar 475 yeni istihdam sağladıklarını söyleyen Barut; bu sene başından bu yana 250 yeni istihdam daha sağladıklarını, 2017 sonuna kadar 150 istihdam daha yaratacaklarını söyledi.
Büyüme hedefleri doğrultusunda uluslararası ortaklıklara da sıcak baktıklarını ifade eden Barut, "Yurtdışında da birlikte işbirliği yapma şansımız olursa tabi ki ortaklık yapabiliriz. Yeter ki bu, Abdi İbrahim'i büyütecek bir şirket olsun. Buna açığız. Ama çok uluslu firmaların maalesef eskisi gibi Türkiye'ye iştahları çok fazla yok" dedi ve ekledi:
"Türkiye büyüyen bir pazar. Kutu büyümesi bir önceki seneye göre yüzde 4.5. Ama ilaç fiyatlarının çok düşük olmasından dolayı yurtdışı firmalar için cazibesi az."
Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'de üretilmeyen eşdeğer ilaçların ödeme listesinden çıkarılmasına yönelik çalışmasının da yerli üretici firmaların cirosunu artıracağını söyleyen Barut, "Burada üretimi olmayan uluslararası firmalar buraya gelmeyeceklerdir. Ama burada üretim yapan firmalara üretim yaptıracaklardır" dedi.