Kansere çözümü Koreli ile arıyor

Güncelleme Tarihi:

Kansere çözümü Koreli ile arıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2014 01:00

Selçuklu Holding, G.Koreli Genexine ile ortak şirket kurdu.

Haberin Devamı

Selçuklu Holding, Güney Koreli biyoteknoloji firması Genexine ile ortaklaşa kuracağı yeni bir şirketle rahim kanseri ve kemoterapi sonrası oluşan kansızlığa karşı ilaç geliştirecek. 2017’de piyasaya sunulması hedeflenen ürünlerin geliştirilmesi için 32.4 milyon dolarlık yatırım yapılacak.

TÜRKİYE’nin jenerik ilaç firması Biofarma’yı 2006 yılında dünyanın en büyük finans gruplarından Citi’nin iştiraki Citi Venture Capital International ile PILS in life Science (CVCI) ortaklığına sattıktan sonra, 2012 yılında ILKO İlaç’la Anadolu’nun en büyük ilaç üretim yatırımını gerçekleştiren Selçuklu Holding, şimdi de Güney Kore’nin önde gelen biyoteknoloji firması Genexine ile işbirliğine giderek, rahim kanseri ve kemoterapi sonrası oluşan kansızlığa karşı ilaçları geliştirmek için kolları sıvadı. Selçuklu Holding bünyesinde faaliyet gösteren İLKO İlaç’ın Güney Kore’li Genexine’le yüzde 50-yüzde 50 ortaklığında kurulan İLKOGEN firması, Türkiye’nin ilk biyoteknolojik ilaç araştırma-geliştirme, üretim ve uluslararası pazarlama yatırımı olma özelliğini taşıyor. İLKOGEN’in ilk etapta gerçekleştireceği yatırımın 32b4 milyon dolar olması öngörülüyor.

PİLOT ÜRETİM HATTI

ILKOGEN’in İLKO İlaç ile Genexine ortaklığıyla kurulması nedeniyle Güney Kore’nin Başkenti Seul’de gerçekleştirilen toplantıya, Selçuklu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Öncel ve İLKO İlaç Genel Müdürü Hatice Öncel’in yanı sıra Genexine’in Başkanı Young-Chul Sung’da katıldı. Toplantıda konuşan İsmail Öncel, ILKO İlaç ile bugüne kadar ilaç endüstrisinde Anadolu’ya yapılan en büyük yatırımı gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, “İLKO İlaç, bu yolla Türkiye’de bir ilki de gerçekleştirmiş oldu.Türkiye’yi küresel ilaç endüstrisinin geleceği olarak gösterilen biyoteknolojik pazarının oyuncuları arasına girmesini sağlayacak olan bu ortaklık kapsamında, önümüzdeki üç yıl içinde İLKO İlaç’ın Konya’da bulunan üretim tesisi bünyesinde, biyoteknolojik ilaçlar için pilot üretim hattı oluşturulacak” dedi.

İLK ÜRÜN 2017’DE

ILKO Genel Müdürü Hatice Öncel’de, İLKOGEN markalı ilk ürünlerin 2017 yılında hedef pazarlara sunmayı planladıklarına dikkat çekerek, “İlk aşamada ağırlıklı olarak kanser ve kansere bağlı hastalıklara yönelik olarak biyoteknolojik ürünleri geliştirip, üretmeyi planlıyoruz. Bunların başında da rahim kanseri ve kemoterapi sonrası oluşan kansızlığa karşı kullanılacak ilaçlar geliyor. Genexine firması, anlaşma kapsamında ki ürünlerinin patent haklarını İLKOGEN’e devretmesinin yanı sıra, Ar-Ge danışmanlığı ve know-how transferini de gerçekleştirecek. ILKOGEN, anlaşma uyarınca üretilecek olan kanser ilaçlarının uluslararası alanda da pazarlama çalışmalarını yürütecek” diye konuştu.

Biyoteknolojinin atası yoğurt

Haberin Devamı

BİYOTEKNOLOJİK ürünler, bir canlı hücresine ait genin, diğer bir canlı hücresine naklini mümkün kılan “Rekombinan DNA teknolojisi” sayesinde üretiliyor. Bu teknoloji, vücudun kendi ürettiği doğal protein ve hormonların laboratuvar ortamında hücre kültürleri tarafından üretilmesini sağlıyor. Bu şekilde üretilen insan vücuduna uyumlu moleküller, biyoteknolojik ürünler olarak adlandırılıyor. İleri teknolojiler ile biyolojik sistemler kullanılarak üretilen biyoteknolojik ilaçlar, kimyasal yöntemlerle yapılan ilaçların tedavi edemediği birçok hastalık için yeni alternatifler oluşturuyor. Biyoteknoloji ürünlerinin atası olarak da yoğurt ve yoğurt mayası gösteriliyor. İnsanoğlunun bildiği en eski biyoteknoloji ürünü, yoğurt olarak kabul ediliyor.

Haberin Devamı

2020’de 500 milyar dolara ulaşacak

2012 yılında Konya’da 250 bin metrekare alan üzerinde kurulan İLKO İlaç üretim tesisi ve Hacettepe Üniversitesi Teknokent içerisinde faaliyet gösteren İLKO İlaç Ar-Ge Merkezi, toplam 120 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirildi. Toplam hacmi 959 milyar dolar olan küresel ilaç pazarından, 2014 yılında 200 milyar dolar pay alan, bu payını 2020 yılında 500 milyar dolara ulaştırması beklenen biyoteknolojik ilaçlar, küresel ilaç endüstrisinin ve pazarının geleceği olarak da nitelendiriliyor. Geçtiğimiz aralık ayı itibarı ile hayata geçen ortak şirket, Türkiye bazlı olarak, ileri teknolojiye dayalı biyoteknolojik ürünlerin araştırma, geliştirme, üretim çalışmalarının yanı sıra, küresel ölçekte pazarlama çalışmalarını da yürütecek. Ayrıca, Genexine tarafından lisans devri yapılan ürünlerin bilimsel geliştirme süreci de İLKOGEN tarafından yürütülecek.

Haberin Devamı

9 farklı şirket

İLKO İlaç’ın yanı sıra, mutfak eşyaları, nitelikli alüminyum, inşaat, ambalaj ve matbaa, tarım ve hayvancılık gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren dokuz şirket barındıran Selçuklu Holding, bu sürece paralel olarak İLKO İlaç’ın Hacettepe Teknokent’te kurulu bulunan Ar-Ge Merkezinde, bir biyoteknoloji laboratuvarı da oluşturacak. Bu laboratuvarın koordinasyonunda, farklı biyoteknoloji ilaçlarının bilimsel geliştirme süreci de başlatılacak. İLKO İlaç’ın imza attığı bu işbirliği ve yatırımla Türkiye; Araştırma, Geliştirme ve Küresel Pazarlama gibi tüm katma değerli süreçlerin içerisinde yer alarak, küresel biyoteknoloji pazarının bir oyuncusu kimliğini kazanmış olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!