Doğuştan işitme engelli 14 aylık Ukraynalı Leia Dynnyk, tedavi için geldiği İzmir'de duymaya başladı. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ziya Özüer, "Tıpkı yeni doğmuş bebek gibi sesleri tanımaya başlıyor. Bu süreçten sonra konuşma ve dil gelişimi oluyor. Bu süreç bir yılı kapsıyor." dedi.
#Biyonik KulakDoğuştan işitme engelli 14 aylık Ukraynalı Leia Dynnyk, tedavi için geldiği İzmir'de duymaya başladı. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ziya Özüer, "Tıpkı yeni doğmuş bebek gibi sesleri tanımaya başlıyor. Bu süreçten sonra konuşma ve dil gelişimi oluyor. Bu süreç bir yılı kapsıyor." dedi.
#İzmir50 yaşındaki Yahya Tan’a, bundan 7 yıl önce kalp yetmezliği nedeniyle yapay kalp takıldı. 2021’de ise tip 2 diyabet olduğu ortaya çıkınca yapay pankreas kullanmaya başladı. 2 yapay organla yaşayan ’Biyonik Yahya’ halinden çok memnun, “Tıp teknolojileri hayatımı kolaylaştırdı” diyor.
#Yahya TanBarcelona’da gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi’nde sergilenen yapay zekâlı robotlar ve uçabilen hava araçları bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz sahnelerin çok uzakta olmadığını gösterdi. Fuar boyunda yapay zekânın günlük hayatımızda neleri değiştirebileceğini yakından deneyimledim. Kahvemi bir robotun elinden alırken başka bir robot ile Türkiye üzerine sohbet ettim. Kendini sevdirmeye çalışan akıllı robot köpekler çok etkileyiciydi.
#RobotBursa'da Recep Özaslan'ı (47) 3 kurşunla öldürüp, cesedini önce çarşafa, ardından streç filme sarıp, bantlayan İlyas Sarıkaya'nın (49), yaralı halde 21 gün boyunca cinsel saldırıda bulunduğu sevgilisi F.O.'yu (43), silah sesi duyulmasın diye üzerine yastık koyarak 7 kurşunla vurduğu ortaya çıktı. F.O yaşadıklarını anlatırken, 'Tam kafamın üstünden sıktı. Ama silah tutukluk yaptı. Polis gelecek diye ölü taklidi yaptım. Sonra, ‘Ölmedin mi sen’ deyince artık mecburen gözlerimi açmak zorunda kaldım, ölmedim diye. Korktu. Ben dedi, ‘Vallahi 8 mermiyle can almadım, canını alamam’ dedi. Kızım için yaşadım.' ifadelerini kullandı.
#BursaAvustralya’daki Sidney Teknoloji Üniversitesi’nde görevli bilim insanları çığır açacak bir buluşa imza attı. Bilim insanları, yapay zekâ kullanarak, beyin dalgalarını metne çeviren bir başlık geliştirdiklerini duyurdu.
#Sidney Teknoloji ÜniversitesiF.Bahçe’de en çok süre alan isim olan Sırp yıldız son 4 sezonda sakatlık nedeniyle sadece 1 maç kaçırdı. Antrenman için tesislere erken gelen Tadic sakatlık önleyici egzersizler yapıyor, idman sonrası dinlenmesine fazlasıyla dikkat ediyor. Profesyonelliği ile dikkat çeken 34 yaşındaki futbolcu bu sayede takımını yalnız bırakmıyor.
#FenerbahçeSadece kötü olaylar bizi üzüp endişeli, kaygılı, hüzünlü hissetmemize sebep olmuyor. Bazen emek verip dört gözle beklediğimiz halde, gerçekleştiğinde bizi çok zorlayan durumlarla da karşılaşıyoruz hayat içinde. Ama esas olan psikolojik olarak sağlam kalabilmek. Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk “Düşebilirsiniz ama düştüğünüzde tekrar ayağa kalkabilmektir psikolojik sağlamlık” diyor.
#Melis YılmazEmine Kuş, çocukluk hayaline kavuşmak için üniversite eğitiminde itfaiyecilik bölümünü seçti. Ancak büyük depremde enkaz altında kaldı. Sağ kolunu kaybetti. Hastanede iki kez kalbi durmasına rağmen yaşama dönen Emine, biyonik koluyla yeni hayallere yelken açtı.
#Emine Kuş‘Kim Milyoner Olmak İster?’ yarışma programında büyük ödülün sahibi olan Rabia Birsen Göğercin ekrandan yayılan samimiyeti ve enerjisiyle tüm Türkiye’nin sevgisini kazandı. Geçen sene Kurban Bayramı’nda geçirdiği kazayla sağ elini kaybetmişti. Ama bu talihsiz olayı ailesinin desteğiyle geride bıraktı, iyileşti, güçlendi. Onunla yaşadığı zor günleri ve geleceğe dair hayallerini konuştuk.
#Rabia Birsen GöğercinÜniversite öğrencileri İlker Uygun ve Berk Reçber, ampute insanlarda kullanılabilecek biyonik kol üretti. Halihazırda kullanılan biyonik kollarla sadece tutma, bırakma gibi 2 hareket yapılabilirken, genç mühendislerin ürettiği biyonik kol şu anda 15 farklı hareketi yapabiliyor. Hastalar artık bu kolla piyano çalıp el yazısı yazabilecek.
#İlker UygunGeçen sene Rusya’nın Odesa’ya saldırısı sonucu bacağını kaybeden ve protez takıldıktan sonra jimnastiğe geri dönen Oleksandra Paskal (7), Ukrayna’nın Çornomorsk şehrinde düzenlenen jimnastik yarışmasını kazandı. Ukrayna Dışişleri Birinci Bakan Yardımcısı Emine Dzheppar, Oleksandra’nın performansının görüntülerini yayınladı.
#UkraynaGeçen sene Rusya’nın Odesa’ya saldırısı sonucu bacağını kaybeden ve protez takıldıktan sonra jimnastiğe geri dönen Oleksandra Paskal (7), Ukrayna’nın Çornomorsk şehrinde düzenlenen jimnastik yarışmasını kazandı. Ukrayna Dışişleri Birinci Bakan Yardımcısı Emine Dzheppar, Oleksandra’nın performansının görüntülerini yayınladı.
#Oleksandra PaskalDünyanın en büyük liselerarası robot yarışması olan FIRST Robotic Competiton’ın (FRC) ilk ayağına engelli öğrencilerden oluşan iki takımın kardeşliği damga vurdu. Biri serebral palsili diğeri ise işitme engelli öğrencilerden oluşan iki takım sahada rakip olsa da hazırlık aşamasında dayanışma örneği segiledi.
#FIRSTDeprem felaketinde on binlerce kişi hayatını kaybederken enkazdan yaralı olarak kurtulan çok sayıda kişi uzuvlarını kaybetti. Ampute bireyler için protez el, kol, bacak ve hatta çene ve ağız tasarlayan birçok kişi ve kurum şimdi öncelikle depremzedeler için protez el, kol üretiyor.
#ProtezOyunculuk genlerinde var. Kameralarla 7 yaşında tanıştı. İlk dizisi 60, ikincisi 120 bölüm sürdü. Sonra da durmadı, zaten “60 yaşında da oyunculuk yapacağım, benim mesleğim bu” diyor. Şimdi hem sinema, hem tiyatro hem de televizyonda karşımızda. Naz Çağla Irmak’la buluştuk; başrolünde olduğu ‘Demir Kadın: Neslican’ filmini ve yaşadıklarını konuştuk. 27 Ocak’ta vizyona girecek film ‘kanser aktivisti’ olarak tanınan Neslican Tay’ın hikâyesini anlatıyor: “Her sahneye girdiğimde ve her sahneden çıktığımda onunla konuştum. İçselleştirdim, hatta belki çok içselleştirdiğim için bacağımda ağrı hissettiğim bile oldu.”
#Naz Çağla Irmak<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikYıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, metroda kolu olmadığı için tutunmakta güçlük çeken kız çocuğunu görünce etkilendi. Gençler, kolları sıvayıp kas gücüyle hareket eden kodlama destekli biyonik kol geliştirdi.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiKıymetli okurlarımız. Bugün bir değişiklik yapalım dedim ve sadece yapılan işleri ‘öncesi –sonrası’ olarak sunayım istedim. Hürriyet Bursa gazetesi ekibi olarak sizlerden gelen şikâyetleri ve ihbarları tarafsız olarak yayımlayıp ilgili ya da ilgisiz yetkililere iletmeye devam edeceğimizi bilmenizi isteriz. Bize olan güveninizi ve değerlerinizi hiç sarsmadık ve sarsmayacağız…
#KösleHaber ve video bugün yani 1 Nisan’da paylaşılınca önce herkes şaka sandı… Ancak araştırmadan ve bu ilginç buluştan sorumlu kişi şaka olmadığı konusunda ısrarcı. Bilim insanları katı mı sıvı mı olduğu belli olmayan, rengi oldukça ‘çirkin’ bulunan ve birçok derde derman olacağı açıklanan bir buluşla sosyal medyada gündem yarattı.
#Robot