Gelecek Düşünürü ve Küratörü Ufuk Tarhan’ın ‘yakın geleceğin gösterimini izleyeceksiniz’ dediği ‘Yarının İşini Yarına Bırakma’ kitabı okuyucularıyla buluştu. Çoğumuzun aklından geçen kaygılı düşünceler, yanıtlarını arayıp bulmaya çalıştığımız sorularla kitabına başlayan Tarhan, bundan sonra en çok konuşulacak, hedeflenecek şeylerin de ilk kez bir arada yazıldığını belirtti. Söyleşimizde dikkat çektiği geleceğin kilit ve belirleyici kavramlarını da konuştuğumuz T- İnsan Ufuk Tarhan, “Hiper teknolojik gelişmeler; über sosyopolitik ve psikolojik dönüşümler; beter ekolojik ve ekonomik fırtınalar; üzen etik ve ahlaki çöküşlerle savrulup yalpaladığımız kafa karıştıran, beyin yakan bir çağdayız. Geleceği anlamlandırabileceğimiz kavramları anlayıp, yarının işini yarına bırakmayan, geleceğini kodlayabilen nesillere dönüşmemiz gerekiyor” dedi.
#Ufuk TarhanSon dakika haberleri...Gelecek 20 yılda dünya için en büyük risklerin "biyolojik tehlikeler", "siber tehditler" ve "uzay çatışmaları" olduğu bildirildi. Oxford Üniversitesi'nden Profesör Nayef Al-Rodhan, gelecek 20 yılda dünya için en büyük risklerin "biyolojik tehlikeler", "siber tehditler" ve "uzay çatışmaları" olduğunu bildirdi. Al-Rodhan, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) için kaleme aldığı yazıda, 2040'a kadar ortaya çıkabilecek 3 yıkıcı riski gündeme getirdi. Dünyanın çeşitli dönüştürücü teknolojilerdeki benzeri görülmemiş gelişmeyle giderek daha birbirine bağlı ve bağımlı hale geldiğine işaret eden Al-Rodhan, bu durumun faydaları olduğu kadar önemli riskler de taşıdığını kaydetti.Al-Rodhan, dünyanın 2040'a kadar karşılaşabileceği risklerin "biyolojik tehlikeler", "siber tehditler" ve "uzay çatışmaları" olduğuna işaret ederek, uluslararası iş birliğinin bu tehditlere karşı hazırlıklı olmak için önem taşıdığını vurguladı.
#Uzay ÇalışmalarıMeslek seçimleri yaparken önemli detaylara dikkat etmek gerekir. Özellikle de iş sağlığı ve güvenliği bölümüne yoğun bir ilgi var. İş sağlığı ve güvenliği bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#İş Sağlığı Ve Güvenliği Bölümü Nedir?Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 'Kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır. Bölgedeki faaliyetlerimiz aynı tempo ve kararlılıkla devam ediyor, edecektir.' ifadelerini kullandı.
#Milli Savunma Bakanıİstilacı bir tür olarak denizlerde yer alan ve tüketildiğinde ölüme götüren sonuçlara yol açan balon balığı, rotasını Marmara'ya çevirdi. Hidrobiyolog Dr. Erol Kesici, "Bunlar Nisan aylarında, üreme zamanlarında çok tehlikeli olabilmekteler. Yumurtalarının kesinlikle yenilmemesi gerekir. İç organlarının kesinlikle yenilmemesi gerekiyor. Bütün sularımız için tehlikeli çünkü bizim biyogüvenliğimizi tehdit ediyor. Bu türlerle mücadele etmek zorundayız. Yoksa balıklar kalmayacak. Ne hamsi kalacak, ne istavrit kalacak" dedi.
#Balon BalığıÇağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk… Kimileri yastığa başını koyar koymaz uyuyan şanslılardan olsa da pek çok insan uykuya dalmakta zorlanıyor. Özellikle akşam yemeğinden sonra televizyon izlerken koltukta uyuyakalmak çok tatlı gelirken, kanepeden yatağa gidildiğinde uykuya devam etmek işkenceye dönüşebiliyor. Peki neden kanepede saniyeler içinde uyuyakalırken yatakta uyumakta zorlanıyoruz? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkUlaşım sektörünün geleceğinde sadece elektrikli otomobiller, motosikletler ya da farklı özelliklerle donatılmış uçaklar yer almıyor. Şu an çok sayıda firma uçan otomobil ve uçan taksi modelleri üzerinde aktif olarak çalışmalar yürütüyor. İşte onlardan en çarpıcı örnekler...
#Uçan OtomobilTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, su kaynaklarında artan siyanobakterilere karşı uyarıda bulundu. Kesici, siyanobakterilerin mavi ve yeşil alg olarak dünyanın en yaşlı mikroorganizmaları olduğunu belirterek, "Balıkların yaşamasına engel olmakta, oksijensiz kalmalarına neden olmaktadır. Ortamdaki yaşamsal faaliyetleri engelliyorlar. Bütün canlılar için tehlikelidir. Bunları bırakın içmeyi tarımda bile kullanılması bile tehlikelidir. Aşırı siyanobakterilerle yüklü olan suların içilmesinde başta karaciğer kanserinden tutun diğer birçok hastalıkların rastlandığı belirlenmiştir" diye konuştu.
#İstanbulİstanbul barajlarında su seviyesinin giderek düşmesi ve yaşanan kuraklık nedeniyle uzmanlardan çok önemli bir uyarı daha geldi. Prof. Dr. Levent Kurnaz konu ile ilgili yaptığı açıklamasında ‘Barajlarımız çok düşük bir seviyede. Umuyoruz ki bu böyle kalmayacak. Ancak yaza doğru bu seviyelerde olacak olursa, su çekildikten sonra ortaya çıkan düzlükler var. Bunlar az sulu bol çamurlu bölgeler. Buralarda sivrisineklerin üremesi için ideal yerler. Maalesef o sivrisinekler doğamızda çok fazla görülmeyen Batı Nil Virüsü, Zika gibi hastalıkların biraz daha fazla doğamıza girmesine ve en sonunda da en büyük düşmanlarımızdan olan sıtmanın görülmesine neden olabilir’ dedi.
#İstanbulİstanbul barajlarında su seviyesinin giderek düşmesi ve yaşanan kuraklık nedeniyle çok önemli bir uyarı daha geldi. Prof. Dr. Levent Kurnaz konu ile ilgili yaptığı açıklamasında ‘Barajlarımız çok düşük bir seviyede. Umuyoruz ki bu böyle kalmayacak. Ancak yaza doğru bu seviyelerde olacak olursa, su çekildikten sonra ortaya çıkan düzlükler var. Bunlar az sulu bol çamurlu bölgeler. Buralarda sivrisineklerin üremesi için ideal yerler. Maalesef o sivrisinekler doğamızda çok fazla görülmeyen Batı Nil Virüsü, Zika gibi hastalıkların biraz daha fazla doğamıza girmesine ve en sonunda da en büyük düşmanlarımızdan olan sıtmanın görülmesine neden olabilir’ dedi.
#İstanbulYaşamı sürdürmek için gerekli temel bir duygu olan kaygı, kimi zaman kişinin hayatını olumsuz etkileyecek derecede şiddetli bir şekilde ortaya çıkabiliyor. İki haftadan uzun süren, stres ve güvensizlik ile birlikte yoğunlaşarak günlük yaşamı olumsuz etkileyen kaygının tıbbi bir rahatsızlık olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, mutlaka tıbbi destek alınmasını tavsiye ediyor.
#KaygıAralık 2019’da Çin’in Wuhan şehrinde ilk kez ortaya çıkan ve Mart 2020’de ülkemizde de görülmeye başlayan Covid-19 ya da corona olarak bildiğimiz virüsle beraber hayatımız artık eskisi gibi olmayacak bir biçimde değişti ve dönüştü. Yaşam biçimlerimiz, alışkanlıklarımız, iş hayatımız, sosyal ilişkilerimiz, psikolojik yapımız ve tabii ki toplumsal hayatımız daha önce aklımıza bile gelmeyen bir yöne sürüklendi. Bu durum tüm dünyayı etkisi altına alan bir süreç olduğu için aslında global bir travmadan bahsetmek mümkün…
#CoronavirüsSon günlerde balık tezgâhına giden vatandaş, yüksek fiyatlarla karşılaşıyor. Hamsinin kilogram fiyatı tezgâhlarda 20-30 TL arasında değişirken, palamutun tanesi 30 TL’ye kadar çıkıyor. Denizlerde balıkların azaldığını ifade eden uzmanlar, “Küresel ısınmadan dolayı deniz suyu sıcaklıkları yüksek seyrediyor. Ayrıca aşırı avlanma yapılıyor. Bu da sistemin sürdürülebilirliğini mümkün kılmıyor” dedi.
#GazetehaberleriBilimsel çalışmalarının yanı sıra bilimi herkesin anlayacağı bir dille de anlatması Stephen Hawking'i dünya çapında tanınır bir isim haline getirdi. Hawking sık sık yaptığı açıklamalarla insanlığın geleceğine dair tahminlerini ve öngörülerini paylaşıyordu. İşte Hawking'in insanlığı uyardığı konular...
#Son Dakika