Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik: "Her enstitünün görev alanına giren çalışma konularını ve ürünlerini, Milli Tarım Projesi perspektifinde yeniden belirledik. Dolayısıyla enstitülerimiz kendi sorumluluk alanlarında uzmanlaşacaklar" açıklamasında bulundu.
#Tarım EnstitüleriTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalacağı sürede yaptığı deneylere ilişkin bilgi vererek, “Mikro yerçekimi ortamı, bilimsel araştırmalar için Dünyada sahip olmadığımız çok farklı fırsatlar yaratıyor.” dedi.
#Alper GezeravcıTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalacağı sürede yaptığı deneylere ilişkin bilgi vererek, “Mikro yerçekimi ortamı, bilimsel araştırmalar için Dünyada sahip olmadığımız çok farklı fırsatlar yaratıyor.” dedi.
#Alper GezeravcıHatay'ın İskenderun ilçesinde balon balığı yiyen 7 kişilik aileden taburcu edilen yazılım mühendisi Gökyüzü Göktürk, balığı yedikten kısa bir süre aile bireylerinin ağız ve dillerinde şişme, el ve ayaklarda ise uyuşma, kusma gibi belirtiler görüldüğünü söyledi. Göktürk, "Kayınvalidem balığı temizleyip, parçalara ayırmış ve pişirmişler. Biz balığı yemeden önce hiç görmedik. Balık taze diye zehirli olabileceğine ihtimal vermedik. Bazı belirtiler görüldükten sonra internette yaptığımız araştırmada balon balığı yediğimizi anladık" dedi.
#Balon BalığıYeterli düzeyde uyumak, sağlığımız için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri… Aynı durum düzenli egzersiz için de geçerli. Her ikisini de yeterince yapmak hastalık riskini azaltıyor, kardiyovasküler ve zihinsel sağlığı iyileşiyor ve beyni koruyor. Ancak ne uyku ne de egzersiz bize mucize gibi bir hap şeklinde geliyor: her ikisi için de zaman gerekiyor. Peki iyi bir uyku için egzersizi sabah yapmak mı daha iyi yoksa akşam mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen “sıfır atık” ve “sıfır atık mavi” projeleri ile atıkların doğaya ve denizlere ulaşarak kirliliğe neden olmasının önüne geçiliyor. Projeyle atıklardan 30 milyar lira ekonomik kazanç sağlandı. 3 milyon ton sera gazı salınımının önlendi ve 265 milyon ağaç kurtarıldı.
#Sponsorlu İçerikİklim krizi ile mücadelede evrensel tek bir proje bulunuyor, o da Paris İklim Anlaşması… Öte yandan bilim insanları yeni çözümler üretmek, karbon salımını en aza indirmek için çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Oldukça şaşırtıcı bir buluş ABD’den geldi. Arizona Eyalet Üniversitesi'nde tasarlanan ‘mekanik ağaçlar’ ve bu ağaçlardan elde edilecek ormanlara yakından bakalım...
#İklim KriziTürk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda "Dijital Çağda Yeşil Teknolojiler ve Akıllı Şehirler" temasıyla toplandı. Gün boyu süren toplantının ardında, Türk Devletleri Teşkilatı Sekizinci Zirve Bildirisi yayınlandı. Zirve Bildirisi'nde, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin adının "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı.
#Türk Devletleri TeşkilatıHava sıcaklığı ortalamalarındaki her bir derece yükseliş orman yangınlarında korkutucu bir artışa neden oluyor. Önümüzdeki günlerde beklenen rekor sıcaklıklar, 3 gündür içimizi yakan orman yangınları için ne anlama geliyor? Bizi nasıl günler bekliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi
#Orman YangınıMilli Savunma Bakanı Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Kayseri'de yerli aşı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ile Erciyes Üniversitesi yerleşkesinde yapılan yeni aşı merkezi inşaatını gezdi. Varank, aşının Faz 2 sonuçlarının bu ay sonu itibarıyla Sağlık Bakanlığı'na iletileceğini duyurdu.
#Aşı MerkeziDoğanın ve insan sağlığının korunmasında kritik bir görev üstlenen organik tarım pazarına ilgi dünyada hızla artıyor. Peki ya Türkiye’de durum nasıl? Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği’nin başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy’a göre gidişat iyi ancak iç pazarda daha alınacak çok yolumuz var.
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü'nün 2019 yılı verilerine göre, geçen yıl Türkiye’de toplam 2 bin 688 orman yangını meydana geldi. Orman yangınlarının önceden tahmin edilerek bir erken uyarı modelinin geliştirilebilmesi için yapılan araştırmalar, yangın ve iklim arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çekiyor. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Bölümü’nden doktora öğrencisi Burcu Calda’nın Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi M. Ali Khalvati’nin danışmanlığında yürüttüğü proje, orman yangınlarının önceden tahmin edilebilmesi konusunda yeni bir perspektif sunuyor.
#NemEge Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, son dönemde art arda meydana gelen depremler sonrası yılanların görülmesini değerlendirdi. Ayaz, kış uykusundan uyanan yılanların, mayıs ile haziran aylarında eş ve yiyecek aradığı için sık görülmesinin normal olduğunu belirterek, depremi işaret ettiği yönünde bilimsel veri bulunmadığını söyledi. Türkiye'de 60'a yakın yılan türünün yaşadığını söyleyen Prof. Dr. Ayaz, "Yılanların hepsi ülkemiz doğasının biyolojik zenginlikleridir. '' dedi.
#İzmirDoğanın en renkli zamanlarında olmamıza karşın bir süre evde kalmamız gerek. Yine de bu, doğayla bağlarımızın kopacağı anlamına gelmiyor. Kitaptan belgesele, çiçeklerle tanışmaktan canlı yayında başka hayatlara tanık olmaya, yapabileceğimiz çok şey var.
#HayvanMoleküler Biyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile gerçekleştirilen toplantı sonrası koronavirüse karşı ülkemizde yerli aşı ve ilaç çalışmalarına hızla başlanacağını söyledi. Prof. Dr. Nesrin Özören, "Türkiye'deki çalışmalarda ilaç kısmı belki 3-4 aya netice verir ama aşı çalışmaları için 6 ay-1 yıl gibi bir süre gerekecek. Testler ve denemeler yapmamız gerekiyor hayvanlar üzerinde de" dedi.
#Yerli AşıDünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının giderek büyümesi aşı tartışmalarını gündeme getirirken Prof. Dr. Semra Şardaş, aşının bulunmasının 3 fazdan oluşan klinik çalışmalarla olacağına dikkat çekti. Prof. Dr. Şardaş, “Şu ana dek virüse tam bağışıklık sağlayan veya hastalığı kesin olarak tedavi edebilen bir ilaç veya aşı henüz ortaya çıkarılamadı. Koronavirüs aşısının piyasaya çıkması 2020'nin sonunu bulabilir” dedi.
#Koronavirus