Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin gelişimini süreç odaklı takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla geçen yıl başlatılan "ülke genelinde ortak sınav" uygulamasını bu yıl daha kapsamlı şekilde yapma kararı aldı.
#Ortak SınavMillî Eğitim BakanlığI (MEB) tarafından bu yıl ilk kez ana sınıfı, 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda uygulanmaya başlanacak “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamındaki yeni müfredatın uygulanmasına ilişkin ‘öğrenme ortamları’, ‘öğrenme ve öğretme süreçleri’ ile ‘ölçme ve değerlendirmede dikkat edilecek’ noktaları anlatan resmi yazı 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderildi.
#Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli“Dahilerin hastalığı” olarak nitelendirilen disleksili çocuklarla ilgili 3 Temmuz’da yayınlanan yazımın ardından ailelerden şikâyet yağıyor. Kocaeli’nde yaşayan bir anne de disleksili ortaokul öğrencisi oğlu için hukuk mücadelesi veriyor. Anne, mevzuata rağmen destek eğitim sınıfı açmayan, derse geç kaldığı için okul kapısında bekleten okul müdürü ve öğretmeni avukatı Burcu Akar Muratoğlu aracılığıyla önce savcılığa ardından TİHEK’e şikâyet etti.
#Dahilerin HastalığıDisleksi, özgül öğrenme güçlüğü çeken çocuklar/bireyler için kullanılıyor. Bir hastalık değil. Zekâyla da ilgisi yok. Normal ve normalin üzerinde zekâya sahipler. Ankara’da özel bir üniversitede hukuk eğitimi görürken, disleksi olmasına rağmen bir günde 9 sınava girmek zorunda bırakılan hukuk öğrencisinin avukatı Burcu Akar Muratoğlu, bana ulaştı. Türkiye’de bu alanda çalışan sayılı avukatlardan Muratoğlu ile bu çocukların sorunlarını ve haklarını konuştum.
#DisleksiMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), 450 binin üzerindeki özel eğitim ihtiyacı olan öğrencinin eğitimini desteklemek amacıyla okullarda uygulanmak üzere eğitim programı kılavuzu hazırlandı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, öğrenciye özgü eğitim programlarını içeren kılavuzun bireyselleştirilmiş eğitim programı oluşturulması için yol haritası niteliği taşıdığını belirtti.
#Milli Eğitim BakanlığıÖğrenme güçlüğü çeken çocukların sadece kendileri olmalarına, onları her zaman tedavi etmeye veya düzeltmeye çalışmadan oldukları gibi kabul edilmelerine izin vermek önemlidir. Peki, Öğrenme güçlüğü nedir ve nasıl tedavi edilmelidir tüm detayları ile derledik.
#Öğrenme GüçlüğüBireyselleştirilmiş eğitim planı (BEP) nedir, kim hazırlar ve nasıl hazırlanır, bireyselleştirilmiş eğitim planının faydaları nelerdir, bireyselleştirilmiş eğitim planı modelleri, bireysel eğitim planının hazırlanmasındaki ilk basamak planı neyden oluşmaktadır, bireyselleştirilmiş eğitim planı örnekleri nelerdir, gibi daha birçok soruya yanıt veren bilgileri sizler için derledik.
#Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı (Bep) Nedir?Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, "Yeni kurulan 121 destek eğitim odasıyla şu anda 81 ilde toplam 200 destek eğitim odasını özel eğitim öğrencilerimizin hizmetine sunduk. Yeni hedef olarak illerden gelen ve ihtiyaca göre oluşturulan taleplere göre bu odaların sayısını arttırmayı planlıyoruz. Bu kapsamda 200 yeni destek eğitim odası daha yapacağız. Böylece yeni standartlarda sayımız 400'e çıkmış olacak" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Özel eğitim öğrencilerimize yönelik eğitim hizmetlerinin kalitesini arttırmak için okullarımızdaki destek eğitim odalarını yeniden tasarladık. Bu yılın sonuna kadar 121 yeni tasarımlı destek eğitim odası oluşturacağız. Planlama tamamlandı ve kaynaklar illerimize gönderildi" dedi.
#Milli Eğitim Bakanlığıİlköğretim Kurumları ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, son hali ile merak konusu oldu. Yeni dönem başlarken merakla araştırılmaya başlanan İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, geçtiğimiz aylarda son hali ile Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. İşte, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları yönetmeliği hakkında son bilgiler
#Okul Öncesi YönetmeliğiÖzel eğitim ihtiyacı olan bireylerin eğitim haklarından yararlanmalarını sağlamaya yönelik usul ve esasları düzenleyen ‘Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’ Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, tam zamanlı kaynaştırma veya bütünleştirme yoluyla eğitim yapılan okullarda, özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için bire bir eğitim yapılan destek eğitim odaları açılacak. Erken çocukluk dönemindeki çocuklar için eğitim hizmetleri, çocuk ve ailenin ihtiyaçları doğrultusunda evlerde de yürütülecek. Özel eğitim programı uygulanan ortaöğretim kademesinde bir okula kayıtlı öğrencilerden, ev ve hastanede eğitim hizmeti alacaklara haftada en az 16 ders saati eğitim verilecek. Özel eğitim okulları ile özel eğitim sınıflarında sürekli devamsızlık yapan öğrenciler, yaşlarına uygun sınıftan öğrenimlerine devam edecek.
#EğitimMEB Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Engelli bireyler için 45 dakika olan bir ders süresi, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında olduğu gibi 40 dakikaya indirildi. Kontenjanı 100'den fazla merkezlerde zorunlu olan ‘müdür yardımcısı’ istihdam etme zorunluluğu isteğe bağlı hale getirildi. Kurumdan eğitim alan engelli birey sayısının 600 ve üzerinde olması durumunda, sosyal hizmet uzmanı veya sosyal çalışmacı görevlendirilmesi zorunlu olacak.
#Özel Eğitim KurumlarıBaşlığın kırmızıyla yazılan ilk kelimesini okuyabildiniz mi? Orada ‘Disleksinin’ yazıyor. Öğrenme zorluğu yaşayan çocukların çoğu harfleri böyle görüyor. Disleksi her 10 çocuktan birinde görülüyor. Bu da her sınıfta en az 1 ya da 2 dislektik çocuk var demek. Fark edilmediğinde ve özel eğitim verilmediğinde bu çocuklar başarısız, uyumsuz diye damgalanıyor.
#DisleksiBabasının ‘Atamız iki ordu kurdu; biri Türk, diğeri ilim irfan ordusu’ sözüyle eğitimci olan ve 30 yıllık tecrübesiyle 6 ortaklı bir yapı ile Denge Okulları’nın kuran Alaaddin Kurt, hem akademik hem de yeteneklere uygun sosyal alanlarda çok yönlü eğitim veriyor.
#İzmir‘Değerlendirmeye Dayalı Farklılaştırma’ konulu 8’inci Temel Eğitim Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, farklılaştırmanın sınıftaki öğrenci sayısının azaltılması, teknolojinin etkin kullanımı ve eşitliğin bireylere aynı içeriğin sunulması değil; onlara ihtiyaç duyduğu eğitimin verilmesi olduğu belirtildi. Ayrıca bu yöntemin öğretimi zevkli ve eğlenceli hale getirdiğinin de altı çizildi.
#Değerlendirmeye Dayalı FarklılaştırmaGünümüz Türkiye’sinde engelli vatandaşlarımızın toplumla bütünleşme yönünde yoğun sorunlar yaşadıkları biliniyor. Hayatın pek çok alanına yayılan bu sorunlar, engelli bireylerin toplumla işlevsel bir bütünlük içinde yaşamalarını güçleştiriyor. Sürekli sorunlarla boğuşan, onlara anlamlı çözümler üretemeyen bireyler, kendilerini mutsuz hissedebiliyor. Bu da temel bir insan hakkı olan bireyin kendisini gerçekleştirme hakkını ortadan kaldıran düşük yaşam kalitesi demek.
#EngelliÖzel eğitim çoğunluktan farklı ve özel gereksinimli çocuklara sunulan, engelli bireyi kendine yeterli hale getirerek topluma kaynaşmasını ve bağımsız, üretici bireyler olmasını destekleyecek becerilerle donatan eğitimi Metin Sabancı Okulları Okul Müdürü Cem Akköse anlatıyor...
#Engelli BireyHafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için ilkokul ve ortaokul kademelerinde artık özel eğitim okulu ve özel eğitim sınıfı açılmayacak. İhtiyaç duyulması halinde öğrenciye refakat etmesi gereken kişiler, ücretsiz taşınacak. Özel yetenekli öğrencilerin her tür ve kademede birer defa olmak üzere sınıf yükseltilebilecek.
#Eğitim