Güncelleme Tarihi:
Aile 2004’te Ödemiş’e yerleşti, Emre Ali yine BEP kapsamında okuyup, 2006’da mezun oldu. Ödemiş Anadolu Ticaret Meslek Lisesi’ne
başlayan Yeltutan, burada aynı program uygulanmayınca iki yıl üst üste sınıfta kaldı.
Mahkemeler haklı buldu
Yeltutan çifti, avukatları Hülya Özel Ataman aracılığıyla idare mahkemelerinde 2008’de çocuklarının başarısız olduğu sınavların iptali ve ‘BEP’e’ göre eğitim alması isteğiyle 24 dava açtı. Ataman, “İlköğretimde çocuk BEP’e tabi olarak okudu ve başarılı oldu. Lisede normal öğrenciye uygulanan eğitim sınavına tabi tutuldu. Bu programa göre sorulan sorular ve yöntem ile sınav şeklinin farklı olması gerekmektedir” dedi.
Mahkemeler, Yeltutan çiftini haklı buldu, sınavları iptal etti. Mahkeme kararları üzerine eğitiminde “BEP” programı uygulanan Emre Ali, lise son sınıfta takdirle geçti, 2010’da sınava girip Anadolu Üniversitesi Büro Yönetime Asistanlığı’nı kazandı.
Avukat Ataman, Emre Ali’nin eğitimden geri kaldığını belirterek, bunda sorumluluğu bulunduğunu öne sürdüğü İzmir Valiliği’ne karşı 40 bin liralık tazminat davası açtı. Mahkeme, İzmir Valiliği’ni yasal faizi hariç 15 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti.
MENTAL RETERDASYON
Zeka geriliği olan bireylerin eğitimleri uzun zaman ve çok çaba gerektirir. Eğitim ve tedavi sonucu birey belirli bir düzeye ulaşmasına karşın, çok az kısmı kendi kendine yeterli olabilmektedir. Hafif zeka geriliği, okula başlamadan önce aile tarafından fark edilmeyebilir. Çocuklar okula başladıktan sonra zihinsel yetersizlikleri anlaşılmaya başlar. Derslerin sınıf atladıkça daha da güçleşmesi ve bilişsel yeti gerektirmesi nedeniyle ergenlik dönemine doğru fark edilme doruğa çıkar.