Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile çalışanlar sosyal güvenlik sisteminin üzerine ilave emeklilik geliri elde edecek. Çalışanın maaşından kesinti yapılacağı, işveren ve devletin de katkıda bulunacağı sistem zorunlu olacak. Sene sonuna kadar kıdem tazminatının tamamlayıcı emekliliğe entegrasyonu için formül bulunacak.
#YazarBir taraftan kıdem tazminatında reforma hazırlanılırken, diğer taraftan da 2023 yılına kadar madencilik, demir-çelik, çimento gibi yıpranma payı yüksek sektörlerde işkolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik modeli uygulanacak. Yeni modelde hem çalışan hem de işveren sisteme katkı yapacak.
#EmekliBir taraftan kıdem tazminatında reforma hazırlanılırken, diğer taraftan da 2023 yılına kadar madencilik, demir-çelik, çimento gibi yıpranma payı yüksek sektörlerde işkolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik modeli uygulanacak. Yeni modelde hem çalışan hem de işveren sisteme katkı yapacak.
#YazarlarTürkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar, ‘Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019’ kapsamında kurulacak olan Sigortacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun sektöre katkı sağlayacağını belirterek, “BDDK kurulduğundan beri bunu bekliyorduk. 20 yıllık hayal gerçek oldu” dedi.
#GazetehaberleriBireysel Emeklilik Sistemi olarak bilinen BES, çalışanların iş hayatında bulunduğu süre içerisinde yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini sağlamaktadır. Peki, BES'te Otomatik Katılım Sistemi (OKS) nedir? İşte, Bireysel Emeklilik Sistemi nedir sorusu ve diğer konular hakkında detaylı bilgiler
#Bireysel EmeklilikÇalışanları yakından ilgilendiren otomatik BES’te revizyon ‘2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı’na da girdi. Programa göre gelecek yıl reel sektöre yönelik Türkiye Reasürans Havuzu kurulacak ve tamamlayıcı sağlık sigortacılığı teşvik edilecek. Bütçeden tarım sigortası için 2019’da 1.2 milyar pay ayrılacak.
#Yazar2019'da büyümenin istikrarlı bir şekilde devam ettirilmesi amacıyla enflasyon ve cari açığın makul seviyelere düşürülmesi ve ekonomideki dengelenme sürecinin kontrollü bir şekilde devam etmesi sağlanacak. Cari işlemler açığının sürdürülebilir bir seviyede tutulması ve makroekonomik istikrarın desteklenmesi için ithalata bağımlılığı azaltmak ve ihracatı arttırmak amacıyla yerli üretim, teknoloji ve Ar-Ge yatırımları kamu-özel iş birliği modelleriyle gerçekleştirilecek.
#Cari İşlemlerBaşbakan Yardımcısı Şimşek, otomatik BES’ten çıkanların geri dönmesi için yeni bir çalışma yapıldığını açıkladı. Şimşek’in verdiği bilgiye göre, sisteme yeniden giriş yapmak isteyenler tüm haklardan faydalanacak ve başlangıçtaki 1000 liralık devlet katkısından da yeniden hesaplanarak yararlanacaklar.
#Mehmet ŞimşekBİREYSEL emeklilik sistemi (BES) yasası, ilk 2001 yılında gönüllü katılım esasında yayımlanmıştı. Dileyen dilediği kadar katılım payını her ay dilediği emeklilik şirketine yatırıyordu. Devlet, ilk başta BES yaptıranlara katkı payı kadar ‘vergide indirim’ hakkı sağlayarak destek olmuştu. 2013’den itibaren ise ücret veya diğer kazançlardan vergi indirimi kaldırıldı. Direkt BES katkı payının yüzde 25’i kadar ‘devlet katkısı’ avantajı sunuldu.
#Ahmet KarabıyıkZorunlu BES içerisine dahil olan yüz binlerce kişi, cayma hakkını kullanarak sistem üzerinden nasıl çıkış yapılabileceğini öğrenmek istiyor. Zorunlu BES'ten nasıl çıkılır, BES iptali nasıl yapılır sorularını yönelten çalışanlar, otomatik BES'ten çıkış için gerekli adımların neler olduğunu araştırıyor. İşte, çıkış işlemleri ve yapılması gerekenlerin de yer aldığı Zorunlu BES iptal işlemleri
#Zorunlu BesBireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) zorunlu döneme geçildi, kesintiler bu ay itibariyle çalışanların maaşına yansıdı. Otomatik BES'in uygulama konulmasıyla birlikte pek çok soru işareti doğdu. Bazı vatandaşlar, birikim imkanı sağlayan sistemin avantajlarını sorgularken; bazıları sistemden çıkışın mümkün olup olmadığını sorgulamaya başladı. Peki, Zorunlu BES kesintisi ne kadar? BES iptali nasıl yapılır? İşte, tüm detaylar!
#BesZorunlu BES kesintileri bu itibariyle başladı. Binlerce çalışan, bu ay maaşlarına yansıyan kesintiler sonrası sisteme otomatik olarak katılmış oldu. Aylardır konuşulan zorunlu BES döneminin uygulamaya konulmasıyla birlikte pek çok soru işareti doğdu. Özellikle 'Otomatik BES kesintisi ne kadar?, Zorunlu BES iptali (çıkışı) nasıl yapılır?' gibi sorular gündeme geldi. İşte, bireysel emeklilikte zorunlu dönemin detayları!
#BesBireyse Emeklilik (BES) kesintileriyle ilgili beklenen açıklama geldi. Vatandaşların uygulamanın gündeme geldiği günden beri merak ettiği Bireysel emeklilik kesintisi ne kadar olacak? Kesintiler ne zaman başlayacak? sorularının yanıtı kesinleşti. Bireysel emeklilikte otomatik katılımı öngören sistem yeni yıldan itibaren yürürlüğe giriyor. Peki Bireysel emeklilikte maaş kesintisi ne kadar olacak?
#BESBES yönetmeliklerinde değişiklik Çalışanların işverenleri aracılığıyla Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil edilmesi kapsamında, emeklilik sözleşmesinde tarafların hak ve yükümlülükleri, ücret ödeme günü ve mutabakat süreci belirlenecek
#Bes1 Ocak’tan itibaren 6 milyon çalışan otomatik katılım uygulaması ile Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) girecek. İşverenler, 45 yaş altı tüm çalışanlarını zorunlu olarak BES’e sokacak, ancak çalışanlar isterlerse 2 ay içinde sistemden çıkabilecek. Bir anlamda sisteme giriş zorunlu, çıkış serbest olacak.
#BESTüm çalışanların bireysel emekliliğe gireceği otomatik katılım uygulamasında çalışmalar hızlandı. İlk etapta 50 ve üzerinde çalışanı olan şirketler sisteme dahil edilecek. İşverenler katkı yapmayacak, çalışanlardan ise aylık 100 lira kesilecek.
#Bireysel Emeklilik