Hem tasarruf edeceğiz hem kredi borcu ödeyeceğiz!

HAFTALARDIR okuyuculardan, tüm çalışanların, bireysel emeklilik sistemine dahil olmasını sağlayacak otomatik katılım ile ilgili onlarca soru alıyorum.

Haberin Devamı

 

Kimileri yeni sistemin nasıl işleyeceği ile birlikte artılarını ve eksilerini merak ediyor, kimileri böyle bir uygulamaya neden ihtiyaç duyulduğunu soruyor. Kimileri ise otomatik katılımın zorunlu olmasına takılmış, ‘şu zaman çıkarsam ne olur, bu zaman çıkarsam ne olur’ diye soruyor. Bazı okuyucular da sitem edip, bu kadar önemli bir konuya neden değinmediğimi merak ediyor.

 

BES’E OTOMATİK KATILIM

 

Otomatik katılım ile ilgili yasa çıktıktan hemen sonra, 8 Ağustos’ta, yine bu köşede, “30 soruda yeni BES” başlıklı yazımda, yeni uygulama ile ilgili tüm merak edilenleri yazdım. Açıkçası, o zamandan bu yana değişen pek bir şey yok, ama yine de kısa bir özet geçeyim. İster kamuda, ister özel sektörde olsun; 45 yaş altı tüm çalışanlar, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren, işverenleri tarafından bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dahil edilecek. Çalışandan, her aybaşında, prime esas kazancının yüzde 3’ü kesilip, bireysel emekliliğe aktarılacak ki; bu da asgari ücretle çalışan bir kişinin, bugünkü asgari ücret hesabına göre maaşından her ay 50 lira kesilecek anlamına geliyor. Devlet, sisteme dahil olanlara, her ay maaşlarından yapılan kesintinin yüzde 25’i oranında bir katkı yapacak; artı, otomatik katılımdan ayrılmayanlara bir kereye mahsus olmak üzere 1.000 lira ilave katkıda bulunacak. Daha fazlasını merak ediyorsanız, 8 Ağustos tarihli yazımdan okuyabilirsiniz.Ancak, otomatik katılım hangi işletmeleri kapsayacak, henüz belli değil ki, bu husus çok önemli. Ayrıca, mevcutta bireysel emekliliği olanların durumunun ne olacağı; çalışanların birikimlerinin hangi fonlarda ve nasıl değerlendirileceği de belli değil. Tüm bu bilinmeyenleri, önümüzdeki haftalarda Hazine açıklayacak. Az biraz sabır. Netleşince de tüm detayları sizlerle paylaşacağım. O yüzden sitem etmeyin.

 

Haberin Devamı

HERKES GİRECEKİSTEYEN ÇIKACAK

 

Haberin Devamı

Peki, böyle bir uygulamaya neden ihtiyaç duyuldu? Tek bir nedeni var, ülkenin tasarruf oranını artırmak. O yüzden de tüm çalışanlar, otomatik olarak tasarruf ettirilecek. Tabi, bir taraftan herkes zorunlu tasarruf etsin diye yasa çıkartılırken, diğer taraftan kredi kartlarında taksit sayısını artırmak, tüketici kredilerinde de vadeyi uzatmak birbiriyle biraz çelişiyor ama herhalde devlet büyüklerimizin bir bildiği vardır.İşin zorunluluk tarafına gelince; açıkçası uygulamaya zorunlu dediğimde bazı kesimler bozuluyor, zorunlu değil dediğimde de vatandaş kızıyor. O yüzden ben, otomatik katılıma, ‘giriş zorunlu, çıkış serbest’ diyorum. Nitekim de öyle. Otomatik olarak zorunlu sisteme dahil edileceksiniz ama isterseniz ikinci ayın sonunda çıkabileceksiniz. Kimi okuyucular, ikinci ayda çıkarsam devlet katkısı ne olur, iki aydan sonra çıkarsam ne olur gibi sorular soruyor. Oralara takılmayın, çünkü devletin sizin adınıza yaptığı katkıyı hak etmeniz için uzun süre sistemde kalmanız gerekiyor. 

Yazarın Tüm Yazıları