Çoğumuz evine o gün yiyeceğinden fazla ekmek alıyor. “Belki misafir gelir veya gece acıkırım” ya da “Kalanı sabah ısıtır yerim” düşüncesi ile fazladan alınan o ekmekleri tüketemediğimizde buzdolabına ya da daha uzun süre bayatlamasın diye buzluğa atarız. Ama bayatlamasın diye buzluğa attığımız o ekmeklerin besin değeri aynı kalıyor mu? Lezzeti değişiyor mu? Gerçekten daha geç bayatlamasına yardımcı oluyor mu? Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz ile konuştuk.
#Ekmek Saklamaİngiltere’de bir yemek programının jürisi Paul Hollywood, yakın zamanda TikTok'ta yayınladığı videoda, ekmeği doğru saklama yönteminin onu dondurmak olmadığını, hatta dondurulan ekmeğin daha çabuk bayatladığını söyledi. Buzdolabının ekmeğin tüm nemini çektiğini, bunun da ekmeği üç kat daha hızlı bayatlayacağını iddia eden Hollywood’un bu görüşüne katılan da var karşı çıkan da… Peki hangisi doğru? Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz ile konuştuk.
#SağlıkMuzun ne kadar sağlıklı, besleyici ve lezzetli bir meyve olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle hepimizin evinde de bulunması gereken meyvelerden. Daha önce sizinle eve alınan muzların ömrünü uzatmanın yollarını paylaşmıştık. Bu kez de tersten gidelim ve yeterince olgunlaşmamış muzları hızlı olgunlaştırmanın yollarını anlatalım…
#MuzKüf ve rutubet kokusu, özellikle havasız ve güneş görmeyen evlerin problemi oluyor. Oluşan rutubet kokusu ev halkını oldukça rahatsız edebilir. Küf ve rutubet kokusun önlemek için birçok kimyasal madde kullanılsa da bazı doğal formüller ile problem kökten çözülebilir. Küf ve rutubet kokusunu ortadan kaldıracak o formül, temizlik yapan kişilerin hayatını kurtarıyor. İşte küf ve rutubet kokusunu ortadan kaldıracak bileşenler!
#KüfCharlie geçtiğimiz yıl dünyaya geldiğinde, diğer bebeklerden farklıydı. Doğduğunda anal açıklığı yani anüsü yoktu. Ailesini şoke eden bu gerçek, minik Charlie’nin kısacık zaman diliminde tam altı ameliyat olmasına neden olan bir anomaliydi. Peki bir bebek neden ve nasıl anüsü olmadan doğabiliyor?
#Anüssüz Doğan BebekBilim insanlarının geçtiğimiz günlerde tanımladığı 'CKM sendromu', obezite, diyabet ve şeker hastalığı gibi metabolik risk faktörleri arasındaki karmaşık ilişkileri daha iyi anlamamızı sağladı. Amerikan Kardiyoloji Derneği’nin yürüttüğü çalışmada, metabolik risklerle kardiyovasküler hastalıklar ve böbrek rahatsızlıklarının arasındaki bağlantılar CKM sendromu olarak adlandırıldı. Makalede bu sendromun tüm organları etkilediğinin de altı çizildi. Peki CKM sendromu tam olarak nedir? Nasıl oluyor da tüm organları etkiliyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı ne düzeyde?
#SağlıkGünümüzde çocuk sahibi olma ihtimallerinin sağlık sorunları veya ilerleyen yaş nedeniyle olumsuz etkilenmesini önlemek isteyen birçok kadın, yumurta dondurma seçeneğine başvuruyor. Peki bu nasıl bir süreç? Kadınlar hangi gerekçelerle bu kararı alıyor? Bu soruları ve daha fazlasını uzmanlara ve yumurtalarını donduran ya da dondurmayı düşünen kadınlara sorduk...
#Yumurtalık DondurmaCharlie geçtiğimiz yıl dünyaya geldiğinde, diğer bebeklerden farklıydı. Doğduğunda anal açıklığı yani anüsü yoktu. Ailesini şoke eden bu gerçek, minik Charlie’nin kısacık zaman diliminde tam altı ameliyat olmasına neden olan bir anomaliydi. Peki bir bebek neden ve nasıl anüsü olmadan doğabiliyor? Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. H. Murat Mutuş anlattı...
#Anüssüz BebekGezi rotalarının en çok ziyaret edilenleri popülaritesi dünya çapında olan mekanlardır. Tarihi ve doğal gezi rotaları bir şehri ya da ülkeyi tanıtırlar. Bu nedenle şehir tanıtımları yapılırken bu tür mekanlar öne çıkarılır. Hatta bazı tarihi yapılar ya da doğal mekanlar ile şehir adları belirli bir popülarite kazanmıştır. Bu tarz yapılardan biri de Noel Baba Kilisesidir. Peki, Antalya’da bulunan Noel Baba Kilisesi Nerededir? Nasıl gidilir? Tarihi Nedir? Ziyaret saatleri nelerdir? İşte detaylar.
#Noel Baba KilisesiGözenekler cilt üzerindeki toksinlerden arınmamızı sağlar ve canlı ile sağlıklı görünmemize yardımcı olur. Fakat özellikle alın ve burun bölgelerinde cildin daha yağlı olmasından dolayı gözenekler genişler ve çukur gibi bir görünüme sebep olur. Yüzde oluşan delikler bu nedenle kişileri çok rahatsız etmektedir. Bunların oluşmaması için günlük cilt bakımının yapılması çok önemlidir. Yüzdeki delikler nasıl geçer ve kapanır? Yüzdeki deliklere ne iyi gelir? İşte yüzde oluşan delikler hakkında merak edilenler.
#Yüzdeki Delikler Nasıl GeçerZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ameliyat edilen Nermin A.'nın (47) safra kesesinden 1250 tane taş çıkarıldı. İlk defa bu kadar çok taşa denk geldiğini belirten Dr. İlhan Taşdöven, taşlarla kendi ismini yazdı.
#İlhan TaşdövenGÜNÜMÜZDE kanserler dahil hastalıklardan kaynaklanan ölümlere baktığımızda birinci sırayı kalp-damar rahatsızlıkları almaktadır. Basit yaşam tarzı ve diyet alışkanlıkları gibi önlemler bu hastalıklara yakanlanmayı önemli derecede azaltsa da halen insanlığın artarak devam eden en önemli sorunların başında gelmektedir. Kalbinizi besleyen, ona ihtiyacı olan oksijeni ve enerjiyi aralıksız taşıyan damarlara, hücre, doku ve organlarınızın yaşamlarını sürdürebilmeleri ve görevlerini yapabilmeleri için öncelikle sağlıklı bir kalbe ihtiyaçları var. Sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürmek istiyorsanız sadece kalbinize değil, bu çok önemli damarlara da gözünüz gibi bakmalısınız. Kardiyoloji ve iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İstemi Nalbantgil, kalpten çıkan iki büyük damarı anlattı.
#1Ses telleri nodülleri ya da diğer adıyla vokal kord lezyonları, ses problemlerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Bir lezyon, kırılmış veya enfekte olmuş bir alandır. Peki, Ses tellerinde nodül belirtileri nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkAK Parti Grup Başkan Vekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, gönlü ve yüreği Türkiye'den yana olan, Türk bayrağının altında yaşamaktan mutlu olan herkesle kardeş olduklarını belirterek, "Milletten azade, dışarıda iktidar arayanlarla da sonuna kadar savaşmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.
#AK PARTİKestane, benim çocukluğuma dair hatırladığım en lezzetli yiyeceklerden biri. Bana hep çocukluğumda dışarıda yağan lapa lapa karı ve içeride yanan sobayı hatırlatır. Sobanın üzerinde pişirip ellerimiz yansa da büyük bir neşe içinde kabuklarını soyarak yediğimiz kestane, soğuk havanın etkisini iyice göstermeye başladığı kış aylarında evimizin vazgeçilmezi haline gelirdi. Büyüdükçe köşe başında satılan, köz kokusu tüm mahalleyi saran, sokak satıcılarının bir kese kağıdı içinde elime tutuşturduğu sıcacık kestanelerin yeri de ayrı bir yer tutardı bende.
#KestaneÜreme çağında görülebilecek pek çok önemli hastalık bulunur. Bunlardan birisi de Folikül kisti olarak bilinir. Folikül kisti günümüze pek çok kadında görülen ve kadınlar tarafından sıkça araştırılan sağlık sorunlarından birisidir. Folikül kisti üreme çağındaki kadınların yumurtalıklarda gelişebilen bir kist çeşididir. Folikül ve folikül oluşumu nedir sizler için derledik.
#DışhaberGeçen haftaki yazımda bitkisel mutfakta tek bir malzeme hakkım olsaydı bunun nohut olacağını anlatmıştım. Tatlıdan tuzluya, bitkisel etten mayoneze birçok tarifte faydalandığım nohudun bir önemli kullanım alanı daha var, o da Türk mutfağının vazgeçilmezi yoğurt!
#NohutPeynir, kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı. Ayrıca dünyada çok fazla çeşidi bulunan yiyeceklerden... Burrata da zahmetli yapımı ve harika lezzeti ile bunlardan biri. Peki burrata nedir? Burrata peyniri nasıl yapılır? İşte burrata peyniri ile ilgili merak edilenler...
#Burrata Nedirİşten eve iş getiren biri değilseniz pandemiye kadar bu durumu çok anlamamış olabilirsiniz. Ama yeniden evlere kapandığımız bu pandemi döneminde evini kediyle paylaşan herkes, bu durumu unutmamak üzere aklına kazımıştır. Bir iş yapmak üzere bilgisayarınızın başına geçersiniz ama sizden önce klavyeye doğru yol alan başka birisi vardır: Kediniz...
#YazarMenekşe en sevilen çiçekler arasında yer alır. Özellikle narin görünüşü renkli açan çiçekleriyle ilgi odağı menekşeler tercih edilmektedir. Hassas görünüşlü narin menekşe tohumdan ekilerek yetiştirilebilir. Sizler de menekşe tohumu nasıl ve zaman ekilir öğrenerek kolayca yetiştirebilirsiniz. Son günlerde merak edilen menekşe tohumu nasıl ve zaman ekilir? Menekşe tohumu nasıl olur ve nereden alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Maydanoz, salataların, sandviçlerin vazgeçilmez çeşnisi olarak hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Birçok yemeğin yanına yakışmasıyla birlikte sağlık açısından da çok önemlidir. İçerdiği A,C, K vitaminleriyle sağlımız için yararlıdır. Maydanoz tohumu alarak bahçenizde, saksınızda yetiştirebilirsiniz. Maydanoz tohumu hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.