Güncelleme Tarihi:
Menekşe çoğunlukla saksıda yetiştirilen ve 400 ila 500 farklı türü bulunan türün ortak ismi olarak bilinmektedir. Dünyanın farklı bölgelerinde yetiştirilmeye uygun birçok türü bulunmaktadır.
Menekşe Tohumu Nedir?
Doğal ya da yapay olarak döllenmenin oluşması sonrasında çiçek yaprakları solarken tohum keseleri oluşumu başlamaktadır. Tohum kesesinin irileşmesinden sonra kesenin içinden menekşe tohumları elde edilebilmektedir. Kesenin irileşmesinden sonra içindeki taneler menekşe tohumu olarak kullanılmaktadır. İri bir kese den 150 ye yakın tohum elde edilebilmektedir.
Menekşe Tohumu Nasıl Olur?
Menekşe tohumları döllenme sonrasında renkli yaprakların altında beliren bir kese içerisinde oluşmaya başlar. Yaprakların sararıp dökülmesi sonrasında kese meydana çıkar. Yaprak ve çiçekler dökülmüş dahi olsa kesede hareketlenme tespit edilmişse kese gelişene kadar sapın kesilmemesi gerekir. Menekşe tohumlarının yeteri kadar gelişmesi için diğer çiçekleri koparmak önemlidir. Bu sayede kesedeki gelişme daha hızlı olacaktır.
Menekşe Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?
Menekşe tohumlarını kendi menekşelerinizden üretebileceğiniz gibi kolayca satında alabilirsiniz. Birçok çiçek ve seracılık hizmeti sağlayan firma üzerinden rahatlıkla temin edebilirsiniz. Kendi menekşelerinizden tohum elde edebilmeniz için suni ya da yapay döllenmenin gerçekleşmesi gerektiğini unutmayınız.
Menekşe Tohumu Nasıl Ekilir?
Menekşenizi tohumdan yetiştirmek istiyorsanız toprak seçiminde torf karışımını kullanmanız önemlidir. Menekşe tohumları oldukça küçüktür ve öncelikle çimlendirilmesi gerekir. Çimlendirme işlemi için şeffaf bir kase kullanılmalıdır.
En az 3 cm kalınlığında karışım toprak nemli olarak şeffaf kap içinde hazırlanmalıdır. Menekşe tohumları nemli toprağın üzerine bırakılır. Kesinlikle üzeri toprakla örtülmemelidir. Ekim yapılan şeffaf kabın üzeri ise yine ışık girebilecek bir naylonla kapatılarak sera etkisi yaratılmalıdır. Çimlenme gerçekleştikten sonra fidelerinizi yine aynı karışım toprağın kullanıldığı saksılarınıza naklederek menekşelerinizi büyütebilirsiniz.
Menekşe Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Menekşe tohumları menekşenin cinsine göre değişik zamanlarda ekilebilmektedir. En çok tercih edilen hercai menekşe tohumlarını ilkbahar dan başlayarak yaz ayarına kadar ekebilirsiniz. Diğer sevilen bir menekşe türü olan Afrika menekşe tohumu için uygun zaman ise sonbaharın başlangıcı olmalıdır.
Menekşe Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Menekşe tohumları ekim sonrasında 20 gün içinde çimlenmeye başlamaktadır. Bazı durumlarda bu süre 30 güne kadar uzayabilir.
Menekşe Tohumları Kaç Günde Bir Sulanır?
Menekşe tohumları sulanırken üstten sulamada direk bitki üzerine değil toprağa su verilmelidir. Alttan sulama yapılacaksa altlığı bolca suyla doldurulmalıdır. Altlıktaki u bittiğinde tekrar sulama yapılabilir.
Menekşe Tohumları Nasıl Saklanır?
Menekşe tohumları elde edildikten sonra bir süre saklanabilir. Menekşe tohumları çok küçük ve hassastır. Menekşe tohumları peçete arasında sıkıştırılmadan kuru bir yerde saklanabilir.