Dünya genelinde pek çok ülkenin sipariş ettiği ve uygulamaya başladığı Pfizer/BioNTech aşısının uygulanmasına 2 Nisan itibarıyla Türkiye'de de başlandı. İşte BioNTech aşısı hakkında kamuoyunun aklındaki sorular ve o soruların yanıtları...
#BiontechDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, New York'taki Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Diyaloğu Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin bir merkez olarak ortaya çıkan rolü bölgemizde ve ötesinde enerji istikrarına katkıda bulunuyor" dedi.
#Mevlüt ÇavuşoğluBioNTech ve Pfizer, Omicron'un BA.4 ve BA.5 varyantlarına uyarlanan Covid-19 aşısının klinik denemesine başlıyor. Aşının Omicron'un diğer tüm alt varyantlarına karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkardığı açıklandı. Peki yeni aşı nasıl bir farklılık yaratabilir? Şu ana kadar yapılan çalışmalardan nasıl sonuçlar elde edildi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsKoronavirüs vaka sayılarındaki artış, hatırlatma dozu ve eksik aşı konusunu gündeme getirdi. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan, "Toplumun tüm kesimlerini aşılamamız gerekiyor. Hastanemizde aşısızları çok fazla hasta olarak görüyoruz. Eksik doz aşılanmış olanlar da koronavirüse yakalanabiliyor. Aşılarını yaptırsınlar ki sonbahara rahat ve korunaklı bir şekilde girelim" dedi. Demirhan, bir ay önceye göre yaklaşık 30-40 katın üzerinde vaka sayısında artış olduğunu belirtti.
#İstanbulBakan Koca, yerli aşı TURKOVAC’la ilgili dünyada ilk olacak bir çalışma başlatılacağını açıkladı. Pazartesi başlayacak olan uygulamayla 2 doz mRNA aşısı yapılanlara bir doz Turkovac vurulacak. Böylece yerli aşının antikor değişimi gözlemlenecek...
#BiontechAcil kullanım onayı alan ve seri üretimine başlanan yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC'ta randevular açılıyor. TURKOVAC aşısıyla vatandaşlara Sinovac ve Biontech aşılarının yanında yeni bir alternatif sunulacak. Bu hafta yerli aşının kullanıma girmesi bekleniyor. TURKOVAC'ın mucidi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli "Bütün gönüllülerde yüzde yüz antikor yanıtının olması çok ciddi bir sonuç" dedi. İşte TURKOVAC aşısıyla ilgili son gelişmeler...
#TURKOVACTurkovac Faz-3A Rapel Doz Çalışması İdari Koordinatörü Doç. Dr. İhsan Ateş, “Önümüzdeki hafta içerisinde 16-18 yaş grubunda da Turkovac aşısının etkinliği ve güvenliği değerlendirilecek. Bu çalışmamız başlayacak” dedi.
#KoronavirüsTürkiye’nin yerli korona aşısı TURKOVAC, acil kullanım onayı aldı. Yerli aşının seri üretimine başlanan Şanlıurfa’daki tesise canlı bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aşı hasisliği yapmayacağız, tüm insanlıkla paylaşacağız” dedi. Bakan Koca da TURKOVAC’ın 2021 bitmeden vatandaşlara yapılmaya başlanacağını söyledi.
#TURKOVACDün iki arkadaşım 3. doz aşılarını olmak için hastaneye gitti ancak aşılarını olmadan geri döndüler. Sebep, aşıların üzerindeki son kullanma tarihinin geçmiş olmasıydı. Sağlık Bakanlığı’nın “BioNTech aşıları dahil tüm aşıların raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 9 aya çıkarılmıştır. Son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir” açıklamasını göstersem de inandıramadım. Ben de alanında uzman iki isme son kullanma tarihi geçmiş ya da üzerinde Çince etiket olan aşıların kullanılıp kullanılmayacağını ve durumun neden kaynaklandığını sordum.
#BiontechAvrupa İlaç Ajansı’nın (EMA), ABD merkezli Novavax firması tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısı Nuvaxovid’in 18 yaş üstündekilerde kullanılmasını tavsiye etmesinin ardından Avrupa Komisyonu aşı için şartlı pazarlama izni (CMA) verdiğini duyurdu. Bu kararla birlikte aşının AB’de onaylı 5’inci aşı olduğu belirtildi.
#EMAHem Dünya Sağlık Örgütü’nden hem de Amerika’dan üst düzey isimler, dünyada endişeye neden olan Omikron varyantına ilişkin umut veren açıklamalar yaptılar. Uzmanlar, Omikron için “COVID-19’un diğer türlerinden daha tehlikeli olmayabilir” değerlendirmesinde bulundular.
#OmikronTemelleri 1970'lerin Macaristan'ında atılan ve son 1 yılda Covid-19'a karşı en güçlü silahımız olan mRNA aşıları, önümüzdeki yıllarda kanser başta olmak üzere birçok ölümcül hastalığa da kalkan olacak. Gelecekte her yıl yüz binlerce kişinin hayatını kurtaracak bu gelişmeleri biz de sizin için mercek altına aldık.
#Mrna AşılarıYerli aşımız olan Turkovac, koronavirüs salgınında alternatif aşı olarak kullanıma sunulmaya hazırlanıyor. İnaktif bir aşı olan Turkovac’ın çalışmasında şu ana dek yan etkiye rastlanmadı. Ayrıca aşının hatırlatma dozu olarak kullanılması kapsamında klinik çalışmalar da başlatıldı. Peki Turkovac hangi aşamalardan geçti? Koruyuculuğu ne kadar? Sinovac ile farkı ne? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsTURKOVAC Koordinatör Araştırmacısı Doç. Dr. Bedia Mert Dinç, yerli Covid-19 aşısının iki doz Sinovac aşısı yaptıranlara hatırlatma dozu olarak uygulandığı Faz 3 çalışmasında aşılanan gönüllü sayısının 600'e ulaştığını söyledi. Dinç, "Önümüzdeki günlerde bakanlığımızın onayı ile izinler çıktıktan sonra 2 doz BioNTech aşısı olmuş gönüllülerde de Turkovac etkinliğini araştıracağımız bir çalışma başlatacağız" dedi.
#KoronavirüsAlmanya’nın 16 yıldır başbakanlığını yapan Angela Merkel, veda turlarını tamamladı. İngiltere’de Kraliçe Elizabeth ve Başbakan Boris Johnson’la ayrı ayrı bir araya gelip vedalaştı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’la da Washinton’da. En sık görüştüğü Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a hem Paris hem de Brüksel’de veda etti.
#Almanya5 Eylül'de 12 yaş ve üstündeki tüm çocuklara aşı hakkı tanımlandığı açıklandı. 12 yaş üstü aşılama konusunda hemen randevu alanlar da var, tereddüt yaşayanlar da... Biz de tüm merak edilenleri uzmanına sorduk. İşte 12 soru 12 yanıt...
#KoronavirüsYoğun Bakım Derneği'nin açıkladığı, hastanelerde Covid-19 tedavisi görenler içindeki yüzde 39,4'lük 'çift doz Sinovac'lı verisi tartışmalara neden oldu. Kafa karışıklığına neden olan istatistikleri yorumlayan uzmanlara göre çözüm, hatırlatma dozu sırası gelenlerin aşılarını acilen yaptırmasından geçiyor
#KoronavirüsKoronavirüs aşıları tüm dünyada yaygın şekilde uygulanmaya başladı ancak salgının hızı ortaya çıkan yeni varyantlarla birlikte yeniden arttı. Ülkemizde de uygulanan mRNA bazlı Biontech-Pifzer Kovid-19 aşısı üçüncü doz onayı için yapılan başvuru sonucunu beklerken şirketin üst düzey yetkilisi akıllardaki soruları cevapladı ve son günlerde gündeme gelen eleştirilere cevap verdi.
#Biontech PfizerAnkara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık: “Yoğun bakıma yatma açısından hiç aşı olmayanlar ilk sırada. İkinci sırada tek doz aşı olmuş kişiler, üçüncü sırada ise ikinci aşısını daha yeni olmuş bağışıklığı tam gelişmemiş kişiler var. Dördüncü sırada da aşının üstünden üç aydan daha fazla zaman geçmiş kişiler bulunuyor.”
#GazetehaberleriTürkiye'de koronavirüsle mücadele kapsamında yapılan toplam aşı sayısı 88 milyon 400 bini aştı. Prof. Dr. İsmail Balık, Covid-19'da yoğun bakıma yatma açısından hiç aşı olmayanların ilk sırada olduğunu belirterek, "2'nci sırada tek doz aşı olmuş kişiler; henüz 2'nci aşısını olmamışlar. 3'üncü sırada ise 2'nci aşısını daha yeni olmuş bağışıklığı tam gelişmemiş kişiler. 4'üncü sırada da 2 doz aşı olmuş ve aradan 3 aydan daha fazla zaman geçmiş kişiler yoğun bakıma yatış sırasını oluşturuyor" dedi.
#Ankara