Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinin, depremde yıkılan 300’ü aşkın binadan aldıkları karotlar, dayanıklılık testini geçemedi. İncelemede, 25 olması gereken beton basınç dayanımının 10 Megapascal’ın altında ölçüldüğünü belirten KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, "Bu sonuç, yıkımların ana nedenlerinden birinin beton kalitesinin düşüklüğü anlamına geliyor” dedi.
#KahramanmaraşDeprem nedeniyle dünyanın birçok ülkesinden yabancı gazeteci de Türkiye’ye geldi. Özellikle deprem ülkeleri olan Japonya, Tayvan ve İtalya’dan gelen gazetecilerin ortak görüşü şöyle: “Felaketin bu denli büyük olduğunu tahmin edememiştik. Depremin şiddeti karşısında şaşırdık.”
#DepremÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, otopark yönetmeliğinin 15 Eylül’de yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, "Bundan sonra her daireye bir otopark yapacağız. Otoparkları sokak üzerinde değil, binaların altında her daireye bir otopark düşecek şekilde yapacağız. Bu yönetmelik park ve meydanların altına da otopark yapabilme imkanı getiriyor" dedi.
#Murat KurumTürkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar, "6 milyondan fazla konut riskli durumda, bunların yıkılıp yeniden yapılması lazım. Bu revizyonun maliyeti 155 milyar dolar civarında. Deprem ile ilgili atılacak adımlar konusunda daha fazla geç kalma lüksümüz yok" dedi.
#EKONOMİULUSLARARASI İnşaatta Kalitesi Zirvesi’nde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce inşaat malzemeleri, işçilik ve mevzuatta kalite sorunu yaşandığını söyledi. Merdiven altı üretim sorununa dikkat çeken İMSAD Başkanı Dündar Yetişener ise, “Benim ürünümü Amerikalı alıyor, İkitelli’deki müteahhit almıyor” dedi.
İNŞAAT sektöründeki dernek temsilcileri inşaat malzemeleri kalitesinden memnun olmadığını söylüyor. İnşaat malzemeleri pazarında ‘TOKİ musluğu’, ‘TOKİ suntası’ gibi tanımlar yapıldığını ve ucuz ürünler tercih edildiğini belirten sektör temsilcilerine göre müteahhitlerin yüzde 70’i bu ürünleri seçiyor.
Avrupa 2011'e kar yağışı ve aşırı sağuklarla girecek. Meteoroloji uzmanları, kar yağışının ve yollardaki buzlanmanın yeni yılda da süreceğini açıkladılar. Soğuk hava nedeniyle evlerdeki enerji tüketimi de artarken, vatandaşın cebinden geçen yıla kıyasla 150 Euro daha fazla para çıkacağı açıklandı.
Antalya'nın Alanya ilçesinde apartman sakinlerinin havlamasından rahatsız olduğu için şikayet ettiği labrador cinsi köpeğin sahibi, pankart asarak duruma tepki gösterdi. Aşılarının ve çiplerinin yapıldığını ifade eden köpeğin sahibi Hüdai Gözübenli, "Aşıları tam, çipi takılı, saldırgan değil labrador cinsi köpek oyun köpekleridir çoban ya da bekçi köpekliği yapamaz. Bizim yaşam alanımıza karışmayın, herkes yaşasın bu dünyada" dedi.
#AntalyaAntalya'nın Alanya ilçesinde apartman sakinlerinin havlamasından rahatsız olduğu için şikayet ettiği labrador cinsi köpeğin sahibi, pankart asarak duruma tepki gösterdi. Aşılarının ve çiplerinin yapıldığını ifade eden köpeğin sahibi Hüdai Gözübenli, "Aşıları tam, çipi takılı, saldırgan değil labrador cinsi köpek oyun köpekleridir çoban ya da bekçi köpekliği yapamaz. Bizim yaşam alanımıza karışmayın, herkes yaşasın bu dünyada" dedi.
#AntalyaProf. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Kozan'daki 5 büyüklüğündeki depremin Kahramanmaraş merkezli depremlerin artçısı olduğunu belirterek, "Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin yaşandığı 6 Şubat 2023 tarihinden günümüze kadar deprem bölgesinde 100 binin üzerinde artçı sarsıntı olduğunu belirterek, "Bölgede stresin azalmasıyla ilgili 2 yılı da aşabilecek bir süre daha artçı sarsıntıların oluşması olağandır” dedi.
#AdanaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde 2017'de başlatılan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde yürütülen Sıfır Atık Hareketi'nin 7. yıl sloganı, "7 Yılda 7 Kıtada" olarak belirlendi. Sıfır Atık hareketi projeleri ile geri dönüşümle 185 milyar lira ekonomiye geri kazandırıldı. Emine Erdoğan, 'Yeryüzüne kulak veren tüm doğa dostlarını Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’nı imzalamaya, bu mücadeleye destek olmaya çağırıyorum. Sıfır Atık hareketinin 7’nci yaşı kutlu olsun.' açıklamasında bulundu.
#Sıfır Atık Hareketi685 yıllık tarihi Köşk Medrese’nin restorasyonu devam ederken yapının yaklaşık 50 metre önüne ise 14 katlı bina yapıldı. Tarihçi yazar Mustafa Cingil, “Böyle özel bir medresenin hemen yanına, İstanbul’daki gökdelen siluetleri gibi dikilmesi vicdanları sızlatıyor” dedi.
#Kayseri200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarKahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde geçen yıl 6 Şubat'taki ilk depremde yıkılan ve 29 kişinin hayatını kaybettiği Özlem Bayraktar Apartmanı'na ilişkin davanın ilk duruşmasında sanıklar hakim karşısına çıktı. Binanın şantiye şefi Beyza Aygün Bağdatlı, "Şantiye şefliği yapabilecek tecrübem yoktu. İlk iş tecrübemi kazanabildiğim bir şantiye bulmuştum. Benim için kaba inşaat stajı gibi olan bu dönemde yeni bilgiler ve tecrübeler edindim" dedi. Tutuksuz sanıklardan Mehmet Kara ise "Bu binadan dava açılınca haberdar oldum. Daha önce de bu binada hiç görev almadım, imza atmadım" ifadelerini kullandı.
#KahramanmaraşDeprem hepimize her an gelebileceğini en acı şekilde öğretti. Büyük felaketin üzerinden tam bir yıl geçti. O günden bu yana yönetmelikler, yasalar değişti, ‘tek çözüm kentsel dönüşüm’ denilerek önemli adımlar atıldı. Gelin birlikte son bir yılda yapılanlara ve çözüm bekleyen sorunlara bakalım...
#Kentsel DönüşümAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "Tarihsel depremlere baktığımızda bu depremlerin tsunami oluşturduğunu biliyoruz. Bu anlamda Marmara içerisinde olacak bir depremde de tsunami olacağını öngörerek çalışmalar yapılıyor. Marmara ve diğer kıyılarda tsunami gözlem istasyonlarımız var. Bu önemli bir çalışma. Çok fazla çalışma var ama bunları daha da artırtmamız gerekir" dedi.
#AFAD6 Şubat depremleri bizde 11 ili yıktı, 50 binden fazla can aldı. 7.6’yla sallanan Japonya’da ise evlerin çoğu ayakta, 55 can kaybı var. Peki onların yaptığını biz başaramaz mıyız? Japon deprem uzmanı Moriwaki ülkesinin nasıl başardığını, depremde yıkılmamamız için bizim neler yapmamız gerektiğini Hürriyet’e anlattı...
#JaponyaDiyarbakır’da Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilkinde yıkılan, 77 kişinin öldüğü, 29 kişinin yaralandığı 11 katlı Serin-2 Apartmanı ile ilgili biri firari, 4 sanık hakkında, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıl 6’şar ay hapis cezası istemiyle dava açıldı.
#DiyarbakırKahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki iki büyük depremde yıkılarak binlerce insana mezar olan yapılara yönelik, aralarında Isias Otel, Ebrar Sitesi ve Rönesans Rezidans’ın da bulunduğu 500’e yakın binadan alınan örnekler incelenerek hazırlanan rapor, ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarına iletildi. Adıyaman’da Isias Otel için hazırladıkları rapordan bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, 'Isias Otel’de karot değerleri ilgili tarihteki yönetmeliği sağlamıyor. Resmine baktığınız zaman görüyorsunuz, bir kovanın içerisine kum doldurup ters çevirmişsiniz gibi. Ebrar Sitesi imalat aşamasında etriye sıklaştırması, çiroz ve kancalar uygulanırken projeye uyulmamış.' dedi. Prof. Dr. Altunışık, Rönesans Rezidans'ta kullanılan malzemelerin de problemli olduğunu belirtti.
#HATAY