Güncelleme Tarihi:
İşte öne çıkan bazı başlıklar.
AMERİKA
* New York Times gazetesi: “Yaralı bölge depremzedeleri arıyor” başlığını atan gazete Türkiye ve Suriye’de binlerce can kaybı olduğunu bildirdi.
* Washington Post gazetesi: Carolyn Johnson’ın kaleme aldığı analizde Türkiye’deki bina yönetmeliği de mercek altına alınarak “Daha iyi bir bina yönetmeliği yardımcı olur muydu” sorusuna yanıt arandı.
İNGİLTERE
* The Sun: ‘Onlara yardım edin’ başlığını atan The Sun gazetesi yardım kampanyası başlattı.
* Guardian: ‘Felaket: Depremin vurduğu Türkiye ve Suriye’de binlerce ölü’ manşetini attı.
ALMANYA
* Bild Gazetesi: ‘Ölüm sarsıntı’ diye manşet atarak altına Almanca, Türkçe ve Arapça ‘Sizi yalnız bırakmayacağız’ diye yazdı. Gazetenin ‘Ein Herz für Kinder’ (Çocuklar için bir kalp) Türkiye ve Suriye deprem bölgelerine 1 milyon Euro bağışladı.
YUNANİSTAN
* Kathimerini Gazetesi: Başyazısında “Binlerce insanın hayatını kaybettiği bir sırada, siyaset için zaman da durur. Yaşanan trajedi, her ülke hükümetinin yapacağı gibi, Türk hükümetini de uluslarası alanda yardım çağrısında bulunmak zorunda bıraktı. Yunanistan dahil pek çok ülke Türkiye’ye yardıma koştu. Şu anda ilk söz, dayanışma olmalıdır”
YUNAN SİSMOLOG: DEPREMLERİN DEVİ BU
HATAY’da bulunan Yunan kurtarma ekibinin şefi sismolog Efthimios Lekkas, Türkiye’deki 2 büyük depremi M.Ö. 11’nci yüzyılda yaşadığına inanılan Tanah, Eski Ahit ve Kur’an’da bahsi geçen savaşçı deve benzeterek “Bu depremlerin Calut’u (Goliat)” yorumunda bulundu. Yunanistan Depreme Karşı Planlama ve Koruma Örgütü (OASP) Başkanı Lekkas, Yunan medyasına açıklamalarında bölgede binaların depreme dayanıksız olduğunu belirterek “Hatay’da dıştan hiçbir zarar görmemiş gibi görünen bir binaya girdim. İçinde büyük hasar vardı. Böylesi depremler, Calut depremleridir. Fayın aktifleşmesi nedeniyle sismik aktivitenin Suriye, Beyrut, İsrail, Karadeniz’e kayması muhtemeldir” ifadesini kullandı. (Yorgo KIRBAKİ/ATİNA)