Deprem acı yüzünü bir kez daha gösterdi. Asıl tehlikenin deprem değil sağlıksız yapılar olduğunu gördük. Peki vatandaş evinin riskli olup olmadığını nasıl anlayacak? Riskli bir evde yaşıyorsa ne yapacak? İşte yanıtları...
#DepremNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfFatih'te 4 katlı binada yapılan kaçak katın üzerine bir kat daha çıkıldı. Tek binada iki ayrı yapıyı andıran yapı görenleri şaşırttı. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Akca, üst üste iki ayrı bina izlenimi veren ve sonrasında imar affından yararlandığı öğrenilen yapılar hakkında, "Yapı Kayıt Belgesi almış olması demek bunların risk durumunun olmadığı anlamına gelmiyor. Bu katlar çıkılırken ilk başta binaya belli bir ağırlık oluşturuyor. Bu da 200 metre karelik bir bina için 50 tondan aşağı değildir, ilave kat başına ciddi bir rakam. Yalnızca kaçak bina özelinde de değil, komşu binadan mütevellit zarar gören binaları biz deprem bölgesinde gördük" dedi.
#İstanbulFatih'te 4 katlı binada yapılan kaçak katın üzerine bir kat daha çıkıldı. Tek binada iki ayrı yapıyı andıran yapı görenleri şaşırttı. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Akca, üst üste iki ayrı bina izlenimi veren ve sonrasında imar affından yararlandığı öğrenilen yapılar hakkında, "Yapı Kayıt Belgesi almış olması demek bunların risk durumunun olmadığı anlamına gelmiyor. Bu katlar çıkılırken ilk başta binaya belli bir ağırlık oluşturuyor. Bu da 200 metre karelik bir bina için 50 tondan aşağı değildir, ilave kat başına ciddi bir rakam. Yalnızca kaçak bina özelinde de değil, komşu binadan mütevellit zarar gören binaları biz deprem bölgesinde gördük" dedi.
#İstanbulFarklı alışkanlıklara sahip yabancılarla bir arada yaşamak toplum olarak uzun süredir verdiğimiz bir sınav. Yaşam tarzımızın tehdit edildiğine inanıyor birçoğumuz. Zaman zaman tansiyon da yükseliyor, istenmeyen şiddet olaylarıyla karşılaşıyoruz. Peki, verdiğimiz tepkiler, sarf ettiğimiz sözler bizi ırkçı mı yapıyor? Konuyu uzmanlarla konuştuk.
#IrkçılıkYurtiçinde yaşanan durgunluk nedeniyle yeni projelere başlama noktasında temkinli olan Türk inşaat şirketleri rotayı yurtdışına kırdı. Geçen yılın ilk yarısında 50 milyon dolar olan yurtdışı inşaat yatırımları bu yıl 253 milyon dolara çıktı. İç piyasa için hazırlık aşamasında olan şirketler konut kredi faizlerinin makul seviyelere gelmesini bekliyor.
#YurtdışıBugün 17 Ağustos, büyük Marmara depreminin yıl dönümü. Acılar 25 yıl sonra da tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremine İstanbul ne kadar hazırlıklı? Büyük bir depremde hangi ilçedeki konutlar daha fazla hasar görebilir? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremGeçtiğimiz haftalarda deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür ile bir röportaj yapmış ve olası İstanbul depremi özelinde şunu sormuştum: “Uyarılarınızı duymayan kaldı mı?” O da özellikle belediyeleri işaret ederek, demişti ki: “Duymayan yok ama umursayan yok gibi. Seçim geçti unutulduk!” Bu kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ’ın kapısını çaldım.
#İstanbulİstanbul Kanlıca’da aile sağlığı merkezi olarak kullanılan bina, 6 Şubat depreminden sonra, riskli bulunarak boşaltıldı. Kanlıcalılar, 60 yıldır hizmet veren sağlık merkezinin yeniden eski yerine taşınmasını istedi.
#İstanbulİstanbul Bahçelievler'de 30 yıllık 104 daireli sitenin tehlikeli görüntüsü dikkat çekti. Yüzlerce kişinin yaşadığı 4 bloklu sitede dış cephelerde derin çatlaklar, zemin kısımlarında ise boşluklar oluştuğu görüldü. Binaların eğimli duruşu ve bakımsız haline rağmen kiraların da 10 bin lira ile 15 bin lira arasında değiştiği öğrenildi. Ev sahibi Cafer Sayan, 'Oturmaya devam ediyoruz, nereye gideceğiz? Korkunun ölüme faydası yok.' şeklinde konuştu.
#İstanbulBahçelievler'de 30 yıllık 104 daireli sitenin tehlikeli görüntüsü dikkat çekti. Yüzlerce kişinin yaşadığı 4 bloklu sitede dış cephelerde derin çatlaklar, zemin kısımlarında ise boşluklar oluştuğu görüldü. Binaların eğimli duruşu ve bakımsız haline rağmen kiraların da 10 bin lira ile 15 bin lira arasında değiştiği öğrenildi. Ev sahibi Cafer Sayan, 'Oturmaya devam ediyoruz, nereye gideceğiz? Korkunun ölüme faydası yok.' şeklinde konuştu.
#İSTANBULSite ve apartmanlarda daire giriş kapılarının bulunduğu sahanlıklara bisikletler, kaykaylar hatta ayakkabılık, sandalye, koltuk gibi eşyalar bırakılıyor. Kapıların önüne ayakkabı koymak ‘ortak alan işgali’ sayılır mı? ‘Ortak alan işgali’ nedeniyle yaşanan yaralanma veya ölümden kim sorumlu? Bu sorularınızı kat mülkiyeti bilirkişisi Murat Erdoğan yanıtladı...
#ApartmanGalatasaray Başkanı Dursun Özbek; kariyeri, başkanlık süreci, Kemerburgaz projesi, Erden Timur'la ilişkisi, Okan Buruk'un geleceği ve futbol takımının genel durumu hakkında açıklamalar yaptı.
#GalatasarayCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kamuda tasarruf paketinin detaylarını açıkladı. Pakette öne çıkan konular şu şekilde; 3 yıl süreyle yeni araç alma ve kiralama yapılmayacak, yeni hizmet binası alımı ve yapımı durdurulacak, istihdam emekli olanlarla sınırlandırılacak, personel servisi hizmeti toplu taşıma olan yerlerde bitecek, yönetim kurulu ücretlerinde üst sınır olacak, yabancı menşeli araçların kullanımı yasaklanacak.
#Tasarruf PaketiCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Başta deprem olmak üzere ülkemizin doğal afetlere karşı hazırlık eksiklikleri süratle giderilmelidir. Nüfusunun yüzde 71’i deprem riski yüksek yerlerde ikamet eden ülkemiz için kentsel dönüşüm çalışmaları tercihten öte zorunluluktur” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSeçimler sonra erdi, şimdi en önemli gündem maddelerinden biri depreme hazırlık. Kentsel dönüşümle binaların yıkılıp yeniden yapılmasının yanı sıra güçlendirme de çok merak edilen konulardan. Yeni binada ilave kat izni yoksa mevcut dairelerin metrekaresi azalabiliyor. Örneğin 3 artı 1 daire, 2 artı 1 daireye dönüşüyor. Daireler küçülmesin denildiğinde de yüksek inşaat maliyetleri nedeniyle ek ödeme gerekiyor. Bu durumda güçlendirme daha da cazip hale geliyor. Avukat Mustafa Şeref Kısacık güçlendirmeye ilişkin merak edilen soruları yanıtladı:
#Binayı GüçlendirmeCNN Türk'te Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını cevaplayan Cumhur İttifakı Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Savaş, Aydın'ın 1. derece deprem bölgesi olduğunu vurgulayarak hem sosyal konut hem kentsel dönüşüm sözü verdi. Gençlere her bin TL burs vereceklerini de söyleyen Savaş " Emeklimize her ay 5 bin TL'lik destek vereceğiz. Vereceğimiz kartla istediği yerden alışverişini yapabilecekler" dedi.
#Mustafa SavaşCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Törenine canlı bağlantıyla katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Afeti takip eden haftalarda ve aylarda dünyanın en iyi iyileştirmesini gerçekleştirdik. Afetzedelerin yanında olduk, destek verdik. Taşınmadan kiraya, enkaz kaldırmadan geçici barınmaya her konuda 115 milyar liralık kaynakla 2 milyon kişiye ulaştık" dedi.
#Cumhurbaşkanı